Anglia
18:002024. július 06.
Svájc
Hollandia
21:002024. július 06.
Törökország

Oroszország és Irán miatt megint megnőtt a benzinár, de Magyarország ismét csökkenthet

2024. július 03. 16:53

Miért drágultak az üzemanyagok az elmúlt hetekben, és emiatt valóban indokolt lehet-e az állami beavatkozás?

2024. július 03. 16:53

Nyitókép: Bloomberg

Az autósok maguk is megtapasztalhatták, hogy június közepén a benzinár átlépte a 600 forintos literár szintjét, az emelkedés pedig azóta is folyamatos. Emiatt a június elejei országos minimumot követően átlagosan 25 forinttal fizetünk többet egy literért, ami több mint 4 százalékos növekedés. Nagy Márton, Magyarország nemzetgazdasági minisztere a témában azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy 

ismét a szomszédos országok átlaga fölé kúsztak az árak, ezért várhatóan a kormány is napirendre tűzi a kérdést szerdai ülésén.

A miniszter hozzátette, hogy a korábban született döntés még mindig érvényben van, miszerint a hazai ellátóknak a szomszédos országok szintjén kell tartani az áraikat.

A Független Benzinkutak Szövetsége az alábbi módon nyilatkozott: „egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagárak csökkenése. Például az adók mérséklése sokat javítana a helyzeten.” Az ultimátumra Holoda Attila, energetikai szakértő is ráerősített kijelentésével, miszerint „az üzemanyag-forgalmazókkal szemben boszorkányüldözést folytat a kormány.” Mégis a Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a kormány álláspontja továbbra is változatlan: „elfogadhatatlan és igazságtalan, hogy a magyar családok többet fizessenek az üzemanyagért, mint a szomszédos országok lakosai.”

Nagy Márton erre nyilatkozott úgy, hogy „ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni.” Hozzátette: „nem értjük ezeket az ármozgásokat, hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak.”

Az áremelkedés hátterében leginkább a nemzetközi olajárak alakulása, egész pontosan a nyugati benchmark olajtermék Brent árfolyama áll. Erre pedig a legnagyobb befolyással az eszkalálódó geopolitikai konfliktusok vannak már hónapok óta. Elvégre Irán és Oroszország egyaránt rendkívül fontos szereplői a globális olajellátásnak. Ráadásul ott a keresletnövekedés; mellé az amerikai kamatcsökkentéssel kapcsolatos várakozások; arról nem is szólva, hogy egy közelgő hurrikán veszélye is növeli a piacon a kínálati aggodalmakat. Sőt, a forint teljesítménye sem elhanyagolható tényező a dollárral szemben, a magyar fizetőeszköz az elmúlt hónapban 2,4 százalékot gyengült az amerikai devizával szemben.

Mindentől függetlenül viszont még mindig nem mondható el, hogy régiós kitekintésben tényleg drágának mondható a magyar benzin, avagy nagyobb terhet rótt volna az autósokra, mint a környező országokban. Ettől függetlenül a közeljövőben, egészen pontosan a kormányülésen dőlhet el, hogy a holtankoljak.hu oldalon olvasható jelenlegi 616 forint forintos átlagár a 95-ös benzinre, illetve a 627 forintos gázolaj átlagára valóban 618 forintre és 631 forintra emelkedik-e, de közben ezek az összegek helytől függően napi többször is változhatnak. 

 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-118
2024. július 05. 15:24
🍓 ️ ­­­É­­r­­­t­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­s­­­z­e­­­x­­i­ ­­­p­­u­­­n­­c­i­­m­a­­­t­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­𝐍
2024. július 03. 20:59 Szerkesztve
Török gyerek megvágta, magyar gyerek gyógyítja. Ma hozattam 80l gázolajat, házhoz szállítva 100 fontot fizettem érte. Teljesen legálisan. £1.25 per liter, középárfolyamon 588ft. Abba hogy ezért a nyolcvan literért hány órát kellett dolgozzak abba ne menjünk bele. Kurva ruszkik..! 🤪
blackorion93
2024. július 03. 19:27
Nem volt gyanús, hogy szavazás előtt lefelé mentek az árak, azóta meg felfelé... Ehhez aztán nem kell oknyomozó, hogy összerakja a képet. Érdekes semelyik régiós országban nem volt hullámzás.
lajajakab11
2024. július 03. 18:55
******************************************************************* ******************************************************************* ** ** MINDEN moszkovitának INGYEN OROSZ RULETT TRIPLA ezüstgolyóval! ** ** Körönként prémium VODKA " KREMLin Special Metanol " grátisz! ** ** ínyenceknek polóniumos KAVIÁR extra! ** ** Haladóknak noviCSOKI ! ** ** »»»» KGB RAJONGÓKNAK BAJKÁL-TÚRA GULAG-ÖRÖKLAKÁSSAL! «««« ** ** ** VILÁG PROLETÁRJAI EGYESÜLJETEK! ** ** ** !!! Kizárólag a FÉLkegyelműek válaszoljanak !!! ** ** ******************************************************************* *******************************************************************
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!