Orbán Balázs Tusnádfürdőn: Lehet, hogy mindenki a békéről beszél, de nem mindegy, ki gondolja ezt komolyan (VIDEÓ)

2024. július 25. 16:49

A pártpolitikai kerekasztal beszélgetés résztvevői Orbán Viktor békemissziója mellett Magyarország és Szlovákia kőolajkorlátozásáról is kifejtették az álláspontukat.

2024. július 25. 16:49
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Képernyőfotó

A 33. Tusványosi Szabadegyetemen a Lőrincz Csaba Sátor adott helyet csütörtökön a pártpolitikai kerekasztalnak, amelyen Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója képviselte a nagyobbik kormánypártot, míg a KDNP-t Nacsa Lőrinc frakcióvezető-helyettes. Az ellenzéki oldalról jelen volt Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezető-helyettese, Lukács László György, a Jobbik frakcióvezetője és Molnár Zsolt, az MSZP országgyűlési képviselője.A moderátor Huth Gergely, a PestiSrácok.hu főszerkesztője volt. 

Huth Gergely kijelentette, a kerekasztal is azt bizonyítja, hogy 

Magyarországon pluralizmus van, mivel öt nagy politikai erő is részt vesz a vitán. 

Az újságíró azt a kérdést tette fel először, hogy ki az a pódiumon helyet foglalók közül, aki kész arra, hogy felszólítsa az Európai Bizottságot, hogy tegyen lépéseket Ukrajna kőolaj korlátozása ellen. 

Nacsa Lőrinc kijelentette, hogy „hosszú a lista, amit elvárunk az Európai Bizottságtól. Leginkább azt, hogy tartsák be a szabályokat! 

Ideje lenne visszatalálniuk az eredeti szerepkörükhöz, és újra a szerződések őrének kellene lenniük. 

A Barátság kőolajvezeték körüli történések is egyértelmű zsarolások” – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes.

Molnár Zsolt ezt követően felidézte, hogy nagy várakozással tekintett a miniszterelnök Volodimir Zelenszkijjel való találkozójára, remélte, hogy rendeződnek Ukrajnával a viszonyok. Ezután feltette azt a kérdést, hogy miért büntetik sokadszor ezt a nemzetet. Az MSZP politikusa gondolatmenetét azzal zárta, hogy „erős szövetségeseket kell találni, olyan szövetségeseket, akiknek az Európai Parlamentben is van szavuk”.

Lukács László György szerint 

Brüsszel falai nem remegnének meg attól, ha a Jobbik üzengetni kezdene ebben a témában.

 Ki kell mondani, hogy a veszélyek korában, amikor az erőforrásaink fogyóban vannak, és ez kihat az energiabiztonságunkra is, az emberek a Jobbikra számíthatnak”. Lukács szerint a kormánynak van felhatalmazása arra, hogy lépéseket tegyen az ügyben.

Kanász-Nagy Máté, az LMP frakcióvezetője leszögezte, pártjával a Brüsszel-kormány csatából szeretne kimaradni. „Magyarország energiabiztonságát pedig biztosítani kell, annak, akinek megfelelő kompetenciája van erre”. Az LMP-s politikus ezután azt a kérdést tette fel, hogy arról vajon miért nem folyik a diskurzus, hogy a szénhidrogén-függőséget meddig akarjuk fenntartani. „Miért nem beszélünk a valódi átállásról, illetve arról, hogy a teljes energiaigényünket miért nem csökkentjük” – ezek az igazi kérdések a frakcióvezető-helyettes szerint. 

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Balázs a fentiek után elmondta, hogy a kormányülésen részletesen foglalkoznak a témával, és a nagy nyilvánosságot is tájékoztatják majd az aktuális állapotról. A miniszterelnök politikai igazgatója szerint azon is érdemes elgondolkozni, hogy miért került elő ez az ügy. A kőolajkorlátozás a békemisszió különböző állomásait követően ütött be – hívta fel a figyelmet. Orbán Balázs ezután emlékeztetett, megjelent a színen egy alternatív stratégia Európában, amelyet Magyarország képvisel a háború kapcsán. Orbán Viktor a békemisszión találkozott a konfliktusban részt vevő két féllel, és azokkal, akik a közvetítésben részt tudnak venni. Leszögezte, az európai emberek békét akarnak, és igaz az egyik amerikai elnökjelöltre is.

A Barátság kőolajvezeték ügyében a politikai igazgató optimista volt. Úgy vélekedett, 

eredményesen fogunk fellépni, a magyar diplomácia jól dolgozik, rendben lesz minden”. 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Kiszelly Zoltán

Mozgástér Blog

Idézőjel

Orbán Viktor békemissziójáról írt összefoglalójában három olyan globális szereplőt azonosított, amelyek érdemben képesek a háborúzó felekre hatni: Az Európai Unió, Kína és az USA.

 

„A béke előfeltétele a kommunikáció helyreállítása”

Huth mindezek után azt kérte, hogy a pódiumon helyet foglalók közül tegye fel az a kezét, aki nem támogatja Orbán Viktor békemisszióját.

Kanász-Nagy Máté volt az egyik, aki nem tette fel a kezét ennél a kérdésnél. Az LMP frakcióvezető-helyettese azt mondta, nem szeretné, ha rájuk sütnék, hogy nem békepártiak. Kanász-Nagy szerint mindenki békét akar. Hozzátette, elhiszi, hogy a kormány és Orbán Viktor is békét akar, de abban nem biztos, hogy a miniszterelnök az igazságos békéért teszi meg különböző lépéseit. 

Lukács László György kapta meg ezután a mikrofont, aki azért nem tette fel a kezét, mert  „a Jobbik volt az, amely mindvégig következetesen kiállt a béke mellett. (...) Nem ismerek olyan ellenzéki képviselőt, aki elkötelezett lenne a háború mellett. (...) 

Ez nem a mi háborúnk, de rajtunk fog csattani, ha nem jól alakulnak a folyamatok” 

– fejtette ki a maga és a pártja álláspontját Lukács.

Orbán Balázs az elhangzottakra úgy regált, hogy a béke előfeltétele a kommunikáció helyreállítása. „Hogy akarunk békét, ha nem beszélgetünk az oroszokkal” – tette fel a kérdést. Majd azzal folytatta, hogy „egy befagyott állapottal álltunk eddig szemben, mi ezt akartuk megtörni”, és úgy tűnik, hogy a békemisszió eddigi lépései kezdik meghozni az eredményt, mivel „buzgárokként” törnek fel a nagy politikai szereplőktől olyan nyilatkozatok, amelyek arra utalnak, hogy egyre többen hajlandóak lennének lépéseket tenni a békéért – idézte fel. 

A teljes beszélgetést alább nézhetik vissza:

 

Összesen 120 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­­­r­t­­­é­k­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­s­­­z­­e­­x­i­­­ ­­­p­­u­­­n­­­c­­­i­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­­𝟖­­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
tizennyolcfok
2024. július 25. 21:18
"Lehet, hogy mindenki a békéről beszél, de nem mindegy, ki gondolja ezt komolyan" ez egy fontos mondat a túlkoros óvodástól, de máskor azért ne árulja el magát/magukat.
Akitlosz
2024. július 25. 20:47
Annyira komolyan gondolja, mint a pártja a globális minimumadó elutasítását.
Pelso j.
2024. július 25. 20:20
Mit égeted magad, pubi? A haknimisszió eredményeiről beszélj inkább, tételesen a konkrétumokat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!