Nógrádi György Tusnádfürdőn: Ha Trump nyeri a választást, az a sikeres magyar stratégiát igazolja

2024. július 26. 13:55

A biztonságpolitikai szakértő arra is rámutatott a beszélgetés során, hogy az elmúlt években az Európai Unió globális szerepe egyre csak csökken.

2024. július 26. 13:55
Krupincza Mariann
Krupincza Mariann

Nyitókép: Mandiner/Földházi Árpád

A 33. Tusványosi Szabadegyetemen Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Vereczkey Zoltán Pest Megyei és Érd Megyei jogú Városi Kereskedelmi Iparkamara elnöke arra a kérdésre igyekezett választ találni, mit takar az a fogalom, hogy háborús gazdaság. A beszélgetésnek a Kós Károly Sátor adott otthont.

Vereczkey Zoltán a beszélgetés elején alapvető gazdasági fogalmakat igyekezett tisztázni, és fontosabb gazdasági sarokszámokat is ismertetett. Többek között kijelentette, hogy 

a profitkérdésében nincs más forrás, mint a természet és az ember. 

Majd kiemelte, hogy az ukrán háborúnak az eddigi vesztesége legalább 650-700 millió dollárra tehető. Míg a Föld összadóssága több mint 250 trilliárd dollár. Itt felhívta arra is a figyelmet, hogy érdemes azon is elgondolkozni, hogy mennyi fizikális fizetőeszköz van jelen a gazdaságban. 

Vereczkey úgy vélte, hogy emberiségnek megvan az esélye arra, hogy fenntarthatóvá tegye az életét a globálisan és lokálisan is tapasztalható problémák ellenére. „Megvan arra a lehetőségünk, hogy az energiaforrásokat a saját szolgálatunkba állítsuk. Az egymást követő válságok valódi gazdasági nyertesei a globális pénzhatalmi elit résztvevői. (...) „A gazdasági világháborúk folyamatosan zajlanak”, és vannak, akik a lokális háborúkból is hasznot húznak – húzta alá. 

„Az Európai Unió szerepe folyamatosan csökken”

A moderátor, Mátis Jenő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alelnöke arra kérte ezután Nógrádi Györgyöt, hogy biztonságpolitikai szempontból is elemezze a világban uralkodó helyzetet. A szakértő hangsúlyozta Nyugat-Európa, amit akar, most is el tudja érni, majd kitekintett az Egyesült Államokra, ahol novemberben elnököt választanak. Kamala Harris-ről, a demokraták jelöltjéről úgy vélekedett, hogy 

rá mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy okos. Ellenben ha Trump győz, akkor teljesen más hozzállás lesz az uralkodó Ukrajnát és Tajvant illetően az amerikai politikában.”

Nógrádi ezután kitért az ukrán helyzetre is. Mint fogalmazott, pár napja „ez a szerencsétlen Kuleba elment Kínába, majd győzelmi jelentést küldött Zelenszkijnek, hogy Kína semleges álláspontra helyezkedik. 

Pedig Kína soha nem lesz semleges. Stratégiai érdeke, hogy megvédje Oroszországot”

 – szögezte le.

A biztonságpolitikai szakértő arra is felhívta a figyelmet, hogy az Egyesült Államok első számú közellensége mára Kína lett, és csak a második Oroszország. Összegzésében hangsúlyozta azt is, hogy az Európai Unió helye szerepe, folyamatosan csökken világpolitikai és gazdasági szinten egyaránt, „régóta nem vagyunk globális játékosak” –  hangzott el.

Végül Magyarország nemzetközi beágyazottságáról is beszélt. „Ha Trump bejön, azaz megnyeri az amerikai elnökválasztást, akkor az a sikeres magyar stratégiát igazolja, amely most teljes mértékben a konzervatív jelölt mellett áll ki. Ez a forgatókönyv erősítheti Magyaroszág helyzetét Európában is. Ha pedig demokraták nyernek, akkor sok mindent át kell gondolnunk” – vázolta fel a lehetséges forgatókönyveket Nógrádi György.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­É­r­­t­­­é­­­k­­­e­l­d­­­ ­a­­­ ­s­­z­­e­x­i­­­ ­p­­­u­n­­c­­­i­­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­𝐖­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­­𝐅­𝐔­­𝐍
mitfizetsky-2
2024. július 26. 16:21
Vén szaros besùgó. Nem tudom miért kaserolják ennyire. Minden csatornán a dagadt fejét látni a hakni királynak.
mc-foker
2024. július 26. 15:43
Nógárdi "professzor" eddigi teljesítménye alapján a holnapi időjárást nem tudja megjósolni, nemhogy az amerikai választás kimenetelét.
ekeke1
2024. július 26. 14:56
"Nógrádi György Tusnádfürdőn: Ha Trump nyeri a választást, az a sikeres magyar stratégiát igazolja" Remek meglátás, elraktározom. Viszont félve kérdem,ismerve a "demokratákat": és mi van akkor ha Trump nem győz? Akkor mit tetszik mondani?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!