Nahát: Mérő Vera végül csak állást foglalt a Magyar Péter–Varga Judit-ügyben, mégpedig egy eldugott, sunyi lájkkal – mutatjuk

2024. július 23. 05:23

Mérő ideológiai alapállása finoman szólva erősen meghatározza, hogy mit akar elhinni és mit nem hajlandó elhinni. Ez egyre szánalmasabb.

2024. július 23. 05:23
null
Szilvay Gergely

(Nyitókép: képernyőfotó Mérő Vera TEDx-előadásából)

A nemzet Mérő Verájának a Puzsér Róbert–Ábrahám Róbert-mérkőzésről – legalábbis az Ábrahám által kiosztott, végül rendőrségi eljárásban kulminálódott pofonról – is mindenképp írnia kellett a Facebook-oldalán, mert nem kapná meg a szeretetpontjait, ha nem a Facebookon élne, és olvasna el még ráadásul minden egyes kommentet is, aztán posztolna újra és újra és újra.

Mérő így összegzi az ügy neki nem tetsző tanulságait:

„Tehát: ha megütnek, és nem ütsz vissza, ellenben törvénytisztelő állampolgárként a rendőrséghez fordulsz, punci vagy. Csak r*herongyok »rendeznek jelenetet« egy ilyen apróság miatt. Mert a nők ilyen p*csogó puncik, akik rinyálnak, ha megütik őket. A nők inferior lények, és ha te férfiként zokon veszed, ha pofán vernek, te is ilyen kis r*herongy vagy. Gondolom, ez azt is jelenti, hogy rendes nő zokszó nélkül veszi az ilyen kanyarokat.”

Még fel is lettünk szólítva: Mérő asszonyság most kegyeskedik engedélyezni a szemlézést, sőt, ezúttal kifejezetten örülne neki:

„Mandiner, ORIGO, na, most mehet a szemlézés, és persze izgatottan várom a vonatkozó, az erőszakot elítélő véleménycikkeket.”

Én arra gondoltam, hogy emelem a tétet, és rögtön reagálok is Mérő Verára.

Szóval szerintem teljes aránytévesztés pofonokkal reagálni publicisztikákra, a provokálásra meg a jó válasz az ignorálás. De. (Jó nagy de.)

A feministák kontextusmániások, szóval talán Mérő Vera mérlegelhetné a kontextust is (alias előzmények), és írhatna posztokat arról is, hogy akkor most Puzsér vajon cigányellenes rasszista-e. Legalábbis értékelhetné a felvetést. 

(Puzsér elég esszencialista meglátásokkal élt, amelyeket a feministák nem szeretnek).

Létezik legitim erőszak, egészen olyan extrém dolgokig, mint az igazságos háború (lásd erről például Nigel Biggar anglikán pap 2013-as kötetét). Ez persze jelentős részben védekező erőszak, nem támadó (de csak jelentős részben, nem teljes mértékben). Amúgy jelen esetben egy felfújt ügyről van szó, és az is erős aránytévesztés, ha minden egyes, a világban vagy a magyar nyilvánosságban elcsattanó pofonról elítélő cikkeket írunk.

Emellett az ügy kapcsán, de attól elvonatkoztatva azt gondolom, hogy elég sok pofon csattan el férfiak között naponta itthon is, a világban is, és a legtöbbje nem köt ki a rendőrségen. A felek nyugtázzák, hogy ügyük kezeltetett. Ha minden ilyen pofon a rendőrségen kötne ki, egy hét alatt durva ügyhátralék halmozódna fel.

A férfiak közti pofon pedig nem ugyanolyan megítélés alá esik, mint amikor egy férfi megüt egy nőt. A két dolog, függetlenül a mennyiségtől és erősségtől, minőségileg különbözik.

Szóval nincs igaza Mérőnek akkor, amikor azt írja, hogy „gondolom, ez azt is jelenti, hogy rendes nő zokszó nélkül veszi az ilyen kanyarokat”.

De hát ez ugye már a genderügyek mélyére visz minket, törékeny nők, agresszív férfiak – utóbbi esetben a feministák közt véleménykülönbség áll fenn a tekintetben, hogy eme agresszió csak társadalmi konstrukció (belénk ivódott, levetkőzhető norma), vagy veleszületett biológiai adottság, amivel nincs mit tenni, az erőszakszervezetek és igazságszolgáltatás úgy-ahogy kordában tartják. (Ajánlom Richard Lippa professzor Gender, Nature, or Nurture című kötetének vonatkozó oldalait.)

Hiába nem jó dolog az erőszak, a világ része, ahogy sok más nem jó dolog is, és ezek a férfiak közt elcsattanó pofonok sosem fognak megszűnni, ahogy a kanti örök béke sem fog soha beköszönteni. 

Mielőtt sztereotipizálással lennék meggyanúsítva, megkérem Mérő Verát, hogy lehetőleg ne akarja betiltani a dzsudzsucu-edzésemet (jelige: harcművészet, védekező erőszak); egyébként járnak rá nők is, sőt, van külön női edzés, nőknek való technikákkal, de van a női edzőtársak közt, aki mindkettőre jár. Jól teszik, ugyanis ha akár egy férfi, akár több férfi, vagy esetleg egy másik nő bántalmazni próbálná őket, 

nem fogják zokszó nélkül tűrni, és nagyobb eséllyel effektíve hatástalanítani fogják tudni a támadót. 

Szóval nagyon is támogatom, hogy a nők tanuljanak harcművészetet (van olyan ötgyerekes, nagyonkonzervatív, nagyonkatolikus apuka barátom, aki mind az öt gyerekét beíratta harcművészeti edzésre, márpedig az ötből négy lány, és persze ő is jár. Az ilyen esetekkel a sztereotipikusan gondolkodó Mérő Vera nem tud mit kezdeni.)

Amúgy Puzsér is beiratkozhatna valami harcművészeti edzésre, s akkor nemcsak az utólagos igazságszolgáltatásnál kereshetne menedéket, ami szíve joga, hanem in situ ki tudná védekezni az ütéseket.

Sosem késő elkezdeni, bármikor jól jöhet, és teljesen legitim védekező „erőszakot” tanulunk.

(Adalék: miközben ezeket a sorokat írom, az Iron Maiden Senjutsuját hallgatom.)

Szóval remélem, hogy Mérő Verának és elvtársainak azért nem sikerül átnyomnia a társadalmat egy macskafogón.

De igazából oda akartam kilyukadni, hogy akárhogy is ítéli meg valaki eme esetet (ha egyáltalán van értelme foglalkozni vele), egy biztos: Mérő Vera meglehetősen szánalmas módon megint kettős mércével mér.

Még mindig nem tudjuk ugyanis, hogy mi a véleménye Mérő Verának Radnai Márk ujjeltörős fenyegetőzéseiről, illetve Magyar Péter ultraagresszív megnyilvánulásairól. 

A feministák nagyon érzékenyek az olyasfajta diszkójelenetekre, amelyeket Magyar produkált, és hát ha az Ábrahám Róbert-i pofont nem lehet megmagyarázni, akkor más telefonjának elrablását és Dunába dobását sem, gondolom, méghozzá kontextustól függetlenül (hiszen a Puzsér–Ábrahám-ügyben sem vizsgálta Mérő Vera a kontextust).

Egyébként dehogynem tudjuk, mit gondol.

Annak idején igencsak nyakatekert kifogásokkal tudott előállni, hogy a jobboldali női politikusokat kívül tartsa a komolyan veendő áldozatok kategóriáján, és ne kelljen neki feltétel nélkül elhinnie, amit mondanak. (Jó pár baloldali feminista ismerősöm, akik járatosak a témában, azt mondták, teljesen hihető és valószerű, amiket Varga Judit mond.)

Emellett pedig 

képes volt belájkolni egy olyan kommentet, amely szerint nem Magyar Péter bántalmazta Varga Juditot, hanem egyenesen Varga Judit ütötte meg Magyar Pétert. 

Az a helyzet, hogy ezzel a lépésével már amögé a magyarázat mögé sem bújhat, hogy szerinte nem tudhatjuk, mi történt, az ilyen szkeptikus („semleges”) álláspontok velejárója ugyanis az, hogy nem lájkolgatunk ilyen kommenteket.

Mérő valójában, mint most kiderült, nem a bizonyítékok hiánya miatt nem foglal állást, hanem ő fullba azt gondolja, hogy nem történt ott semmiféle erőszak. 

Lehetne persze komolyan mérlegelgetni, hogy miért gondolja ezt, de inkább elmondom, miért: mert ő, feminista episztemológia ide vagy oda, ezt akarja gondolni. A liberalizmusa és az ellenzékkel, konkrétan Magyar Péterrel való szimpátiája felülírja a feminizmusát. Végülis kifacsart módon igaza van a feminista álláspont-elméletnek (standpoint theory), hiszen Mérő Vera ideológiai alapállása is erősen meghatározza, hogy mit akar elhinni és mit nem hajlandó elhinni, mivel foglalkozik és mivel nem.

Mérő Vera állást foglalt az ügyben, mégpedig egy eldugott, sunyi lájkkal.

Röviden: Mérő Vera egyre szánalmasabb. S álljon itt bizonyságul:

 

Kapcsolódó vélemény

undefined

Szilvay Gergely

Mandiner

Idézőjel

Csak pislogok, milyen nyakatekert kifogásokkal tudnak előállni baloldalon, hogy a jobboldali női politikusokat kívül tartsák a komolyan veendő áldozatok kategóriáján.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 284 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­­­É­­­r­t­é­k­­­e­­l­­d­ ­­­a­­­ ­s­­­z­­e­x­­i­ ­­­p­u­­n­­c­­i­­­m­a­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­­𝟏­­𝟖­­.­𝐅­𝐔­­𝐍
MerivaD
2024. július 24. 10:52
Ez a nő nem szép, de van benne valami .... visszataszító,
catalina11
2024. július 24. 10:20
Mérő Vera apja, Mérő László csak szolidan kétszínű, Mérő Vera sokszínűen adja ezt elő.. álságos família, igazi libsi morálakrobaták, Soros védőhálója felett végzik a mutatványaikat...
Töki
2024. július 23. 17:40
Ki ez a pösti, orgazmustól mentes, baszatlan elkényeztetett ribanc!?? És ez ossza az észt a nagyoknak!!! Borsodi cigánysorra vele, és megtanulná a kutyafittyet!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!