Milyen kánikula? Fagyott a Bükkben!

2024. július 29. 15:13

Vasárnap még 30 fok felett volt a hőmérséklet, éjjelre fagypont alá zuhant.

2024. július 29. 15:13
null

Nyitókép: MTI/Varga György

A nyár leghidegebb reggele volt a hétfői: a Bükk-fennsík Mohos-töbör nevű részén a kora hajnali órákban -3,7 °C-ot mértek, ami azért is különleges, mert vasárnap nappal a legmelegebb hőmérséklet még kánikulai volt, 30,1°C-kal. 

Vasárnap délután egy gyors hidegfront szaladt át az országon, a fennsíkon lassú hőmérséklet-csökkenés indult, a naplemente és a front után a meteorológusok szerint „kedvező kisugárzási körülmények jöttek létre”: elállt a szél, elmentek a felhők, így minden adott volt a hőmérséklet zuhanásához. 

A szakemberek hajnali 5:30-kor mérték a -3,7 fokos rekordot, ami az idei nyár hidegrekordja.

Összesen 133 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia1
2024. július 30. 00:26
békalepcse2.0 2024. július 29. 17:41 Kunfia! Az óceánok hőkiegyenlítő hatása is nagyban függ a hőegyenlegtől amit a felhők biztosítanak a számunkra! Az óceánok hőkiegyenlítő áramlásai pedig egyáltalán nem függnek a sarkok hóborítottsági arányától." Már azt hittem, érted, amit írtam... Felhő egy légkörrel borított, fedett bolygón, melyen van víz, akkor is van, ha az óceán és a sivatag váltják egymást, mert a párolgás nem tud eltávozni a légkörből, és felhővé alakul, az attól még nem fogja megakadályozni a felmelegedést, és, ha nincs jégsapka a sarkokon, áramlatok sem indulnak a Föld óceánjain. Nincs kizárva, hogy nagy mennyiségű csapadék essen le akár egy sivatagban is, de ez kevés a legtöbb élőlény életben maradásához, több okból, nincs a csapadéknak semmilyen ciklikussága, így villámárvizek alakulnak ki, nincs megfelelő növényzet, mely fölhasználná, nincs a talajnak vízmegtartó ereje. drought.unl.edu/dustbowl/
Bunyevac1964
2024. július 29. 21:17
Ilyen a Szahara is, Nappal katlan éjszaka fagypont alatt . Ezert talaltak ki az egyiptomiak az elso elelmiszer tarolasi modszert a dupla falu amforakkal amelyek kulso héjába vizet ontottek amely megfagyott es napkozben a parolgassal hőt vont el a belso részbol
békalepcse2.0
2024. július 29. 17:41
Kunfia! Az óceánok hőkiegyenlítő hatása is nagyban függ a hőegyenlegtől amit a felhők biztosítanak a számunkra! Az óceánok hőkiegyenlítő áramlásai pedig egyáltalán nem függnek a sarkok hóborítottsági arányától. A hó igen jelentősen veri vissza a beeső napenergiát, de elenyészővé válik ha a föld egészének a felhővel takarásával összehasonlítjuk. A hóval borítottság az azt is jelenti, jelentős a hőkiáramlás is! Ami a fevetésedet illeti. Az antropén pont az emberi tevékenység klímát befolyásoló hatását jelentené, de olyan lényegi befolyásolást egyenlőre nem ismerünk. Mindig voltak időjárási kilengések, emberi beavatkozás nélkül is! Azonban megfelelő tudással az időjárást pozitívan tudnánk befolyásolni, de a döntéshozóknál nincs meg hozzá a minimalis tudás se!!!! A valamikori parasztembereknél énnél százszor nagyobb tudás volt a helyi klíma befolyásolására, de elveszett a tapasztalati tőke a "technika" oltárán.
kunfia1
2024. július 29. 16:43
békalepcse2.0gilou-au-clavier 2024. július 29. 16:27 Ekkora barmok minek kommentelnek? Az hogy nem egyenletes a nap besugárzása egyáltalan nem kéne befolyasolja a klímát, mert a víz klímakiegyemlítő hatása ezt simán megoldja, de víz nélkül nem fog menni! Pofonegccerű a mechanizmus. Ha van felhő nincs kánikula ha van felhő nincs éjszakai brutális hőkiáramlás és nincs nyáron mínusz!!! Mont el nekem ez mitől olyan bonyolult hogy bele kell keverj ilyen dolgokat?" Ó, te vadbarom, az óceánban van elég víz, mégis melegszik. A vízet az erdők vonzzák be a szárazföldeken, a növényzet és a talaj együttesen dolgozik azért, hogy a Föld élhetőbb legyen, és attól lesz kiegyenlítettebb a klíma. A sivatag és az óceánok együtt sem tudnák lehűteni a Földet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!