Magyar olajválságról álmodik egy berlini lap, már forgatókönyvvel is ijeszget

2024. július 23. 19:34

Magyarország-szakértőjük szerint a kijevi tilalom „súlyos helyzetet” teremthet.

2024. július 23. 19:34
ZELENSZKIJ, Volodimir

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ettore Ferrari

Budapesten attól a forgatókönyvtől tartanak, hogy már csak néhány hetük van, mielőtt olajválság sújtja az országot, miután Ukrajna betiltotta az orosz olaj szállítását a területén keresztül – olvasható a Berliner Zeitung hétfői cikkében.

A lap szerint ezzel Kijev célja az, hogy megfékezze Moszkva egyik fontos bevételi forrását.

A lap felidézte a Politico azon írását, miszerint az új tranzittilalom miatt aggódnak Magyarországon, mivel az ország 70 százalékban függ Oroszországtól az olajellátásban. Állítólag csak a Lukoil szállítja a teljes mennyiség felét.

Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter „érthetetlennek és elfogadhatatlannak” nevezte Ukrajna azon döntését,

hogy leállította az orosz kőolaj Magyarországra történő szállítását, és bejelentette, hogy a következő napokban felveti a kérdést egy brüsszeli uniós ülésen.

A magyar külügyi tárcavezető szerint ez az intézkedés Magyarország hosszú távú energiabiztonságát is veszélyeztetheti. Szijjártó már a múlt héten intenzív tárgyalásokat folytatott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval, New Yorkban. A fő téma az orosz olaj alternatív beszerzési forrásainak kérdése volt. Ilona Gizinska, a varsói Keleti Tanulmányok Központjának (OSW) Magyarország-szakértője a Politico című lapnak elmondta, hogy

a kijevi tilalom „súlyos helyzetet” teremthet.

A szakértő szerint a magyarok „néhány héten belül” csillagászati energiaárakkal és áramhiánnyal szembesülnének, ha nem születik alternatív megoldás.

A cikket Közép-Európa szakértője, médiafigyelője és piackutatója, a CEPER szemlézte a mandiner.hu számára.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 127 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
valaki82
2024. július 28. 10:50
El kell pusztítani Ukrajnát, tönkre kell tenni teljesen. Addig nem lehetünk nyugodtak amíg ez a magyargyűlölő ország egyben van!
nitsahon
2024. július 23. 21:50
Nyugtával dicsérjék a NAPOT....
nempolitizalok-0
2024. július 23. 21:46
És ezek elvileg a szövetségeseink. Kifejezetten gecik. Nem véletlenül drukkolok az oroszoknak, ők legalább korrektek.
Stingary76
2024. július 23. 21:44
"csillagászati energiaárakkal és áramhiánnyal szembesülnének" Egyébként ez is mekkora faszság már amit ír. Nincs áram, aztán csillagászati áram árral szembesülök majd,amikor ki kell fizetnem ami nincs. :D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!