„Kedves Kádár Elvtárs!” – így gratulált Kádár Jánosnak a már 1988-ban is „független” HVG főszerkesztője

2024. július 12. 11:26

Érdekes levél jutott lapunk birtokába.

2024. július 12. 11:26
HVG

Nyitókép: Facebook

„Fizess elő a 45 éve független HVG-re online és printben is!” – így reklámozza magát a napokban születésnapot ünneplő hetilap és internetes hírportál. A sajtószabadságra igen érzékeny, liberális HVG-nél úgy tűnik, senkit sem zavar, hogy 45 éve még diktatúra volt, amelyben aligha adtak ki független lapokat. Hogy miként lehetett egy lap a pártállami időkben független, azt nem tudni.

Pénteken arról is beszámolt a Mandiner, hogy csaknem félmilliárd forinttal nőttek a Heti Világgazdaság Kiadói Zrt. értékesítési bevételei 2023-ban, így átlépték az 5 milliárd forintot – tudta meg a Magyar Nemzet a pénzügyi beszámoló alapján. A cikk szerint az adózott eredmény körülbelül felére csökkent, de így is 223 millió forintot tett ki. A cég kiadásai között leginkább a személyi jellegű ráfordítások nőttek (1,9 milliárd forint), melyben a béremelések mellett a foglalkoztatottak számának bővülése is közrejátszott.

Jelenleg ugyanis már 183-an dolgoztak a HVG-nél a korábbi 174 helyett.

A HVG függetlenségére visszatérve pénteken lapunk birtokába jutott egy 1988-ban írt levél, amelyben a lap akkori főszerkesztője, Vince Mátyás gratulált Kádár Jánosnak, mert megválasztották az MSZMP elnökének. „Kedves Kádár Elvtárs! Engedje meg, hogy az MSZMP elnökévé történt megválasztása alkalmából a magam és a Heti Világgazdaság kollektívája nevében gratuláljak és munkájához sok sikert és jó egészséget kívánjak” – írta a lap akkori főszerkesztője.

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 107 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. július 13. 18:16
A közpénzzel kitömött mandi az életben nem éri el a HVG szintjét… Hitvány NER-cselédek vagytok. 🤮
Ehetős Odó
2024. július 12. 22:44
Azért a Szauer-család jól megél belőle. Mindig van annyi agyhalott libsi, aki biztosítja a jólétüket.
Ehetős Odó
2024. július 12. 22:41
Az csak egy külön poén, hogy a levél, amelyet Vince elvtárs Kádár elvtárshoz intézett, gratuláció volt ahhoz, hogy a véreskezű vén szarost épp parkolópályára lökték ifjabb elvtársai. A vén szemétláda aztán egy év múlva már fel is dobta a talpát, bomlott elmével szálla alá a poklokra. A végén még a koponyáját is elvitte valaki, azóta is csak remélni tudom, hogy éjjeliedénynek használják valami kommunista öregotthonban.
attiahun-2
2024. július 12. 15:21
Természetesen a szocrendszerben nem létezett független média. A Népszabadság az MSZMP KB lapja volt, a Magyar Nemzet a HNF-é, a Népszava a SZOT-é, stb. Még az Ezermester is a KISZ lapja volt. A HVG pedig a Magyar Kereskedelmi Kamara hetilapja volt, 1979-ben jelent meg. A kamara elnöke pedig Beck Tamás, a győri Graboplast vezére volt. Ettől még akár független is lehetett volna. Beck Tamás azonban az MSZMP KB oszlopos tagja volt. Egyébként külsőleg eléggé hasonlított Rákosira.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!