A HVG saját állítása szerint már a rendszerváltás előtt is független volt

2024. július 11. 20:16

Azok a híresen független lapok a Kádár-rendszerben…

2024. július 11. 20:16
HVG

„Fizess elő a 45 éve független HVG-re online és printben is!” – így reklámozza magát a napokban születésnapot ünneplő hetilap és internetes hírportál. A sajtószabadságra igen érzékeny, liberális HVG-nél úgy tűnik, senkit sem zavar, hogy 45 éve még diktatúra volt, amelyben aligha adtak ki független lapokat. Hogy miként lehetett egy lap a pártállami időkben független, azt nem tudni. Mindenesetre a HVG Wikipedia-oldalát könnyen lehet, hogy a HVG szerkesztőségében írták meg. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a lap történetét taglaló résznél az 1979 és 1988 közti időszakról források nélkül a következő szöveg olvasható: 

A HVG népszerűségét akkor (és ma is) a lap kritikus hangneme segítette elő, és az, hogy a legfontosabb témákat különböző szempontokból és közérthetően mutatta be. 

 

A lap imázsát egy csipetnyi humor, a szellemesen megszerkesztett címek és karikatúrák tették és teszik teljessé. Mindig is nagy jelentősége volt a címlapoknak is, amelyek plakát módjára támadtak, gondolkodásra ösztönöztek és esetenként nevettettek. A HVG megmutatta a politikai folyamatok gazdasági következményeit is, nem fogadták el a korlátokat, ha valamit betiltottak, igyekeztek utánanézni, miért tették.” Az ömlengő szöveg állításait semmilyen konkrétummal nem támasztják alá.

Ha viszont a tényeknél maradunk, az említett Wikipédia-szócikkből is kiderül, hogy a lap alapítója és finanszírozója a Magyar Kereskedelmi Kamara volt, amely nem összekeverendő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával, és amely egy teljes mértékben pártállami irányítású külkeres szervezet volt. 

 

Összesen 82 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HZ72
2024. július 12. 16:18
A rendszerváltás elött is büdös kommunisták voltak, és most is büdös kommunisták.
atti64
2024. július 12. 14:02
CSOKOLJÁTOK MEG KÁDER ELVTÁRS KOPONYÁJÁT HA MEGTALÁLJÁTOK!!!!!!!!!!!!!!!!!
alfonzo
2024. július 12. 11:15
A HVG a kádári időkben a "majdnem olvasható" kategóriába tartozott, de független természetesen nem volt. Ott úszott valahol a mocsár tetején. Ezt meg kell hagyni
catalina11
2024. július 12. 11:10
Héja 2024. július 12. 09:07 Még csak annyit: akkoriban TGM és az SZDSZ volt a HVG üdvöskéje." a nemzettől függetlenül..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!