Itt a történelem legnagyobb informatikai leállása – még több hétig okozhat fennakadásokat

2024. július 20. 18:12

Minden idők legnagyobb globális informatikai összeomlását okozta pénteken egy kiberbiztonsági cég szoftverének elhibázott frissítése. A hiba a nagy légitársaságok, bankok és más szolgáltatások leállását eredményezte, példátlan fennakadásokat okozva az egész világon. Akár hetekig is eltarthat a helyreállítás.

2024. július 20. 18:12

 

Nyitókép: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Világszerte pánikot okozott az egyik legnagyobb kiberbiztonsági vállalat, a CrowdStrike elhibázott frissítése, amely 

a vállalat mintegy 29 ezer ügyfelénél – vezető légitársaságoknál, bankoknál, kórházakban és más nélkülözhetetlen szolgáltatásokban – okozott teljes informatikai összeomlást

a Microsoft operációs rendszereivel működő számítógépeken, egyéb eszközökön. 

Egy elhibázott frissítés bénította meg a világot

A CrowdStrike frissítésének telepítése az úgynevezett „kékhalálhoz” vezetett, gyakorlatilag megbénította az összes olyan eszközt, amelyen a biztonsági cég szoftverei vannak telepítve. 

A globális informatikai káosz a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret is érinti, tovább fokozva a mindennapossá váló, jelentős késéseket, járatkimaradásokat.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nehéz úrrá lenni a káoszon

A globális IT-leállás következményei napokig, de akár hetekig is érzékelhetők maradnak – nyilatkozták informatikusok a Financial Timesnak. Ennek oka, hogy a megbénult eszközöket csak személyes beavatkozással lehet helyreállítani, vagyis a frissítés visszavonása önmagában nem oldotta meg a helyzetet, azt manuálisan kell törölni. 

Ez több szempontból is nehéz és időigényes, mivel

a Crowd Strike a világ egyik legnagyobb vállalata, rengeteg felhasználó eszköze érintett,

nincs elegendő IT-szakember, és a csalók is megpróbálják kihasználni a káoszt.

Egyetlen hiba okozott történelmi káoszt

A brit lap által megkérdezett szakértők egyetértettek abban, hogy a történelem eddigi talán legsúlyosabb informatikai leállása történt pénteken. A globális szereplők egyelőre annak örülnek, hogy egy elhibázott frissítés okozta a káoszt és nem egy összehangolt kibertámadás. 

A hiba ugyanakkor rávilágított arra, hogy 

a világ legnagyobb vállalatai és a modern gazdaság teljesen kiszolgáltatottak a digitális infrastruktúrának.

Az anyagi károk felmérése még egy darabig eltarthat, az eset pedig várhatóan cselekvésre szólítja világszerte a cégeket. A káoszt jól szemlélteti, hogy csak az Egyesült Államokban közel kétezer repülőjáratot kellett törölni, vagy csak jelentős késéssel tudtak elindulni. Világszerte műtéteket kellett elhalasztani és az élet számos területén kellett leállítani a szolgáltatásokat.

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:31
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­­k­­e­­­l­d­­­ ­­a­­­ ­­s­z­e­­x­­i­­­ ­p­­­u­­­n­­­c­­i­m­­a­­t­­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­­­𝐅­𝐔­𝐍
betakentaur
2024. július 20. 22:59
Bankban már csak a rezsi kiadásra való és hitel van. Ez utóbbit felőlem fagyaszthatják, kékhalálozhatják amíg csak akarják.
2024. július 20. 21:03 Szerkesztve
A legjobb, hogy két szupersztár tegnap egy elnézéssel intézte el az ügyet, söt az egyik azt mondta, hogy nem lehet kizárni, hogy a jövöben ilyen balhék ismétlödhetnek, söt akár emberi életeket is veszélyeztethetnek. Milyen megnyugtato.🥾🥾🥸🥸🥸
tavirozsa2
2024. július 20. 20:48
Akkor még marad a készpénz egy darabig.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!