Itt a bizonyíték: tévhit, hogy tömegesen vándorolnak ki a magyarok külföldre

2024. július 07. 06:22

Hazánk az uniós rangsor középmezőnyéhez tartozik.

2024. július 07. 06:22

Nyitókép: ROBERTO MOIOLA / ROBERT HARDING RF / ROBERTHARDING VIA AFP

Az Eurostat adatai is alátámasztják, hogy a külföldre költöző magyarok aránya nem kirívó, Magyarország az uniós rangsor középmezőnyéhez tartozik – mondta az InfoRádióban az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány junior kutatója. Horváth Sebestyén ugyanakkor hozzátette: tavaly megfordult egy hét éven át tartó tendencia, ugyanis 2023-ban már kevesebben jöttek haza külföldről, mint amennyien kivándoroltak, írja az Infostart.

Hozzáteszik: 

gyakran merül fel idehaza politikai narratívaként, hogy a lakosság nagy része már külföldre költözött, 

és az ország területén a népszámlálás szerinti népességnek már csak a töredéke él. Az Eurostat statisztikája szerint azonban tavaly – a trianoni békediktátum miatt határon túlra szakadt kettős állampolgárokat nem számítva –

 a 9,6 milliós magyar lakosság mindössze 3,92 százaléka élt külföldön, amely értékkel az uniós rangsor középmezőnyéhez tartozunk

 – derül ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből.

A szerző, Horváth Sebestyén elmondta: annak jártak utána, hogy lakosságarányosan a magyar emberek hány százaléka él egy másik uniós tagállamban. Az említett 3,92 százalékos arány a 16. legalacsonyabb érték a 27 EU-tagország között. A legkisebb arányban a németek (0,86 százalék), a máltaiak (0,89 százalék) és a svédek (0,9 százalék) hagyják el szülőföldjüket. 

A külföldön élők aránya Portugáliában (9,4 százalék), Bulgáriában (12,2 százalék), Horvátországban (15 százalék) és Romániában (16,5 százalék) a legmagasabb. 

Az elemző tájékoztatása szerint 2023-ban körülbelül 36 ezer magyar költözött külföldre, ráadásul 

megfordult egy hét éve tartó általános tendencia, 

ugyanis tavaly már kevesebben (összesen 34 ezren) jöttek haza külföldről, mint amennyien kivándoroltak.

A külföldön szerencsét próbáló magyar állampolgárok elsődleges uniós célállomása Németország, ahová tavaly 194 ezren költöztek. A sorban Ausztria következik mintegy 100 ezer fővel, Hollandia pedig a harmadik a listán csaknem 21 ezer fővel, tudjuk meg.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 299 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. július 07. 17:28 Szerkesztve
Tény hogy csak egyenként mennek. ( de így is kitesz 1/3 országnyit a számuk) Bizonyíték nem kell, hisz nibcs olyan itt élő ember akinek, akinek ne lenne orzspgunkat elhagyott rokona vagy is,merőse. Nemde?
zsocc44
2024. július 07. 14:31
Ezek a számok azokról szólnak, akikről tud a statisztika. Tehát bejelentik, hogy külföldre költöznek. Akik nem? Pl fogja magát munkát vállal külföldön és megmarad minden adata, mintha Magyarországon élne. Lakcím, okmányok stb. Esetleg az okmányokat frissíti, ha lejárnának, egyébként pedig évek óta külföldön élnek! Gondolom ez nincs beleszámítva.
fabulon a bőre őre
2024. július 07. 14:08
Németország, ahová tavalyIG 194 ezren költöztek
lazio154-2
2024. július 07. 12:16
Mégegyszer leírom! Tudom, hogy Anglia 2021 01. 01. vel nem az Eu. tagja, de akik ott maradtak azok is kivándoroltak! Portfolio.hu. 2024. máj. 13. írása! Hivatalos: 186 ezer magyar nyújtott be letelepedési kérelmet Angliában. Ha egyenletes a kérelem ez már akkor is több, mint évi 40 ezer. Ez a tömeg hová számol be?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!