Nagy Márton: A magyar állam ezt a repteret bizony megvette

2024. július 09. 15:02

Történelmi pillanat: közel húsz év után ismét a magyar államé a reptér. Új terminál is épül majd. Mutatjuk a bejelentéseket!

2024. július 09. 15:02

 Nyitókép: Akos Stiller/Bloomberg via Getty Images

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter egy sajtótájékoztató keretein belül fontos bejelentéseket tett a nem régiben visszaszerzett budapesti repülőtérről. 

Mint ismert: közel húsz év után kerül ismét a magyar állam tulajdonába a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, amelynek átadásáról tartott sajtóeseményen Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter mellett a francia társtulajdonos, Vinci Airports vezérigazgatója, Nicolas Notebaert is beszédet mondott.

Nagya Márton a beszéde elején hangsúlyozta: újra nemzeti központi tulajdonba került a reptér. „Nagyon örülök, hogy itt állhatok a magyar állam nevében, 

mert az azt jelenti, hogy a magyar állam ezt a repteret bizony megvette” 

– fogalmazott, majd hozzátette: a francia társbefektető kiváló partner, akinél tapasztaltabbat nem lehetett volna választani.

A vételár 3,1 milliárd euró volt, a hitel mögötte pedig 1,44 milliárd euró

– világított rá Nagy Márton, majd azt is elárulta: összességében 80 százalékos részesedést szerzett a magyar állam. 

A reptér jövőképe

Nagy Márton a repülőtér jövőképét illetően kifejtette: a magyar állam piaci befektetőként vett részt a tranzakcióban, így számos jogi iroda segítségét vette igénybe. 

Teljes egészében piaci alapokon nyugszik ez a befektetés” – szögezte le.

Azt is hozzátette: a magyar állam nem üzemelteti majd a repteret, hanem azt inkább hozzáértő piaci befektetőkre bízza,

az állam tehát csak pénzügyi és stratégiai befektetőként van jelen.

 A miniszter szerint a társtulajdonos Vinci egy hatalmas cég, amely hatalmas tudással rendelkezik e téren.

 „A jelenlegi 15 millióról 2030-ra közel húszmillióra szeretnék növelni az utasszámot, 2040-re pedig a 25 milliós utasforgalmat céloztunk meg. A reptér az ország kapuja, és a legnagyobb mértékben járul hozzá a belföldi turizmushoz” – húzta alá a miniszter, hozzátéve, hogy a turizmus mellett az áruforgalom lebonyolítása is kiemelkedő feladata a reptérnek.

Új terminál építése

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy a magyar állam és a társbefektető is nagyon fontosnak tartja a reptér fejlesztését, 

így egy új terminál megépítését tervezik, természetesen a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel.

Nagy Márton elismerte: jelenleg méltatlan a reptér megközelítése, ezért az állam feladata, hogy fejlessze az infrastruktúrát – ebbe beletartozik a gyorsforgalmi út, a vasút és a reptéren kívüli hotelek, illetve parkolók fejlesztése is. 

A Vinci vezérigazgatója nagyon fontosnak nevezte a turizmus fejlesztését az infrastruktúra szempontjából. Megköszönte egyúttal a bizalmat, hogy csatlakozhattak partnerként, úgy látja, nagyon gyorsan és hatékonyan sikerült ezt a tranzakciót megvalósítani. Németországban, Csehországban, Görögországban és az Egyesült Királyságban is jelen vannak, összesen 5 milliárd eurós forgalommal rendelkeznek, és egymilliárd eurós beruházási szinttel. Idén ünnepelték húsz éves fennállásukat, ez alatt az idő alatt 75 repülőtér került az üzemeltetésükbe – számolt be a Világgazdaság.

 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 121 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:35
🍓 ️ ­É­­­r­t­é­k­­­e­l­d­­­ ­­a­ ­­­s­­z­­e­­x­i­ ­­p­­u­­­n­c­i­­m­­­a­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Pelso j.
2024. július 09. 18:11
letsgobrandon-2 2024. július 09. 15:39 A Vodafon 70%-ban már ner haver tulajdona. Az üzletet direktben és hitelből a magyar adófizetők állták. S ennek tapsol a birka fajtád.....
files32
2024. július 09. 17:08
Repteret vett az állam, egy csapásra megszünteti a légitársaságok különadóját
birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag
2024. július 09. 16:45
Reméljük, presztízsberuházást csinálnak belőle, és lesz metró, mágnes vasút és legfőképp nem csirke ketrecben kell várakozni a repülőre!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!