Gyakran kibírhatatlan a turisták viselkedése – kiderült, miért vetkőzik ki magából, aki külföldre utazik

2024. július 25. 07:18

Nyaralás, utazás, turizmus – ezek a kifejezések egyre kevésbé pozíitívak a fogadó országok polgárai számára. Egyre elfogadhatatlanabb ugyanis a túlturizmus valamint a turisták viselkedése, és most már azt is tudjuk, hogy miért.

2024. július 25. 07:18

Miért nő a túlturizmus és a rossz turisztikai magatartás? A nevadai ősi sziklaalakzatok ledöntésétől kezdve az olaszországi szoborral való fajtalankodásig, a nyaralás során rosszul viselkedő turistákról szóló történetek egyre gyakoribbak – veti fel a BBC (és mi, magyarok nyugodtan kiegészíthetjük mindezt a budapesti Belső-Erzsébetvárossal, ahol éjjel-nappal sok gondot okoz a turisták viselkedése).

Vattamány Zsolt
Az erzsébetvárosi bulinegyedben sem mindig példás a turisták viselkedése (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

De számtalan más példát is hozhatnánk arra, milyen károsak lehetnek a turizmus hatásai. Ebben a cikkünkben Kohán Mátyás kollégánk például az egyiptomi turizmus visszáságairól rántja le a leplet. Mint írja: „Az egyiptomi turizmus ugyanis úgy keletkezett, hogy e reménytelenül túlnépesedett és tökéletesen működés­képtelen ország szövetéből körömollóval kivágták az egyetlen részt, ami jó valamire, s úgy működtetik, hogy az az ország összes többi részével a legkevésbé se érintkezzen”.

A túlturizmus lassan Velencét is tönkreteszi. 

Ahogy korábban megírtuk, a lagúnák városa áprilistól belépőjegyet kér a turistáktól, hogy végre fenntarthatóvá tegye a településen a turizmust. 

Ezt is ajánljuk a témában

A korlátozást az állábbi elvek szerint találták ki:

  1. minden 14. év feletti  látogatót érintene, akinek előre le kellene foglalnia egy időpontot arra, hogy mikor tervez belépni a világ egyik legszebb városába. 
  2. A regisztrációs felületen elérhető információk szerint délután 16 óra és másnap 8 óra 30 per között nem kell fizetni a belépésért a tesztidőszakban, valamint a helyi lakosok és a város szülöttei is mentesülnek a belépődíj fizetése alól, ugyanakkor a kedvezményre való jogosultságukat dokumentumokkal kell majd igazolniuk.
  3. Ugyanez igaz a 14 éven aluliakra is, akiknek díjmentes belépése a regisztrációs felület szerint „nem magától értetődő”, azt is alá kell tudni támasztani a megfelelő dokumentumokkal.

Egy hónappal később viszont egyelőre az látszott, hogy a látogatók száma Velencében nemhogy csökkent volna, hanem még nőtt is.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Miért nem megfelelő a turisták viselkedése?

A BBC cikkében meg is válaszolja, milyen okai lehetnek annak a turisták viselkedése egyre kibíthatatlanabb szintekre hág. Dr. Alana Dillette, a San Diegó-i Állami Egyetem vendéglátás és turizmus tanszékének adjunktusa szerint a turisták helytelen viselkedésének egyes típusai a társadalmi normák általános ismeretlenségéből fakadhatnak.

„Azt hiszem, nagyrészt a tudás hiányából fakadnak ezek a helyzetek. Sokan utaznak, és arra gondolnak, hogy milyen élmény lesz számukra, de nem gondolnak arra, hogy a

a tetteik hogyan hatnak arra a helyre, ahol éppen tartózkodnak, mert egyszerűen nincsenek meg a megfelelő ismereteik” 

– fogalmazott.

Szintén jellemző a turisták viselkedésére az a negatív jelenség, amelyről Dr. Kirsty Sedgman beszélt: 0äAmikor az emberek távol vannak otthonuktól, egyesek bunkóvá és követelőzővé válhatnak olyan módon, hogy azt feltételezik, hogy a helyiek, a szolgáltató emberek és mások csak azért vannak ott, hogy kiszolgálják őket. Ez a viselkedés különösen a repülőgépeken tapasztalható, ahol mostanában rendszeresen kapunk jelentéseket dühkitörésekről, amikor az utasok mellőzik az alapvető udvariasságot, és nem hajlandók eleget tenni a személyzet utasításainak”.  

Dillette úgy véli, hogy a turizmus reklámozásának módja gyakran hozzájárul a problémához:

„Úgy gondolom, hogy az emberek utazás közben késztetést éreznek arra, hogy olyan módon viselkedjenek, ahogyan egyébként nem tennék, 

de azt hiszem, hogy ez részben azzal is összefügg, ahogyan a vállalatok és a kormányok becsomagolják a turizmust az emberek számára. Ezért nem vagyok nagy rajongója a tömegturizmusnak... Az egésznek az a célja, hogy az emberek olyan helyre jussanak, ahol túl sokat ihatnak, túl sokat ehetnek, túl sokat fogyaszthatnak” – magyarázta.

Nyitókép: Fotó: Pixabay/Surprising_SnapShots

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-5000061
2024. szeptember 06. 15:32
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­­­é­k­­e­l­­­d­­­ ­­­a­­ ­­­s­z­­­e­­­x­­­i­­­ ­­p­­­u­n­­­c­­i­­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
Welszibard
2024. július 28. 21:32 Szerkesztve
Újgazdagéknál, ahol néhány év alatt felkapaszkodtak az uborkafára jellemző a kivagyiság. Otthon huszadrangú emberek. de külföldön királyként szeretik magukat kiszolgáltatni, körül ugráltatni. Ezt az adott országban is észreveszik és elkezdik utálni az úrhatnám prolit, aki nem tud polgárként viselkedni. A pénz és a vagyontárgyak birtoklása nem jár együtt a műveltséggel, az intelligenciával, mert azt hosszú évek munkájával lehet elsajátítani.
Gaz_pacho
2024. július 25. 14:13
Nyaralás=bepiálás kontroll nélkül egyeseknek..... Na ez a " kivetkőzés " Aztán mehetsz vissza a mókuskerékbe, gondolják....
nemecsek-3
2024. július 25. 11:27
Az újszülöttnek minden vicc új......40 évvel ezelőtt is ez volt. Abban a pillanatban amikor a németeknél kitört a nyári vakáció abban a pillanatban dőlt be a kultúra a görög, spanyol olasz üdülőhelyeken
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!