Velencei turizmus: öt euró lesz a belépő

2024. február 26. 11:11

Belépőjegyet vezet be kísérleti jelleggel Velence áprilistól. Kérdés, hogyan fog hatni a velencei turizmusra.

2024. február 26. 11:11

Évente 21 millió turista keresi fel Velencét. A velencei turizmus tehát sikeresnek mondható. A világörökség részét képező város ugyanakkor évek óta „a fenntartható idegenforgalomra törekszik, amely egyrészt a törékeny város kincseit védi, másrészt a látogatókat sem fosztja meg a nyugodt városnézéstől” – olvasható a Hirado.hu cikkében.

Velencei turizmus
Velencei turizmus: tömeg a karnevál ideje alatt. Fotó: Chiara Negrello for The Washington Post via Getty Images

Velence, belépés: 5 eurós belépőt szednek majd 

Mint a lap tájékoztat: bár régóta tervezik a regisztrált belépés bevezetését, 2024. április 25-től el is indítják azt, kísérleti jelleggel. Ennek mentén kezdetben  (amelyet később akár meg is emelhetnek) napi öt eurót kell majd fizetnie annak, aki be szeretne lépni a városba, sőt, a CNN szerint előre kell regisztrálni is majd, ha valaki meg szeretné látogatni a várost.

A BBC információi szerint a korlátozás

  • minden 14. év feletti  látogatót érintene, akinek előre le kellene foglalnia egy időpontot arra, hogy mikor tervez belépni a világ egyik legszebb városába.
  • A regisztrációs felületen elérhető információk szerint délután 16 óra és másnap 8 óra 30 per között nem kell fizetni a belépésért a tesztidőszakban, valamint a helyi lakosok és a város szülöttei is mentesülnek a belépődíj fizetése alól, ugyanakkor a kedvezményre való jogosultságukat dokumentumokkal kell majd igazolniuk.
  • Ugyanez igaz a 14 éven aluliakra is, akiknek díjmentes belépése a regisztrációs felület szerint „nem magától értetődő”, azt is alá kell tudni támasztani a megfelelő dokumentumokkal.

Ugyanakkor

„Az Európai Fogyatékossági Kártya (Rokkantsági Kártya) birtokosai és kísérőik az igazolvány felmutatásával is részesülhetnek a mentességben, anélkül, hogy regisztrálniuk kellene a portálon”

– olvasható a regisztrációs felületen.

A CNN értesülései szerint azok a személyek, akik a Piazzale Román (a buszvégállomáson), a Tronchetton vagy a Stazione Marittimán (ahol a kis tengerjáró hajók gyakran kikötnek) haladnak át, mentesülnek a belépődíj fizetése alól mindaddig, amíg nem lépnek át az „Óvárosba”.

A lap kapcsolódó cikkében egyébként hét fő belépési, és jegyellenőrzési pont lesz, ideértve a repülőteret, a vasút- és autóbusz-állomásokat, a Fusina kikötőt, valamint a Fondamente Nove és Riva degli Schiavoni vízpartokat. A lap szerint az említett pontok már megerősítésre kerültek, valamint továbbiak is lehetnek, de azokról cikkünk írásáig nem tudni többet.

Tömegturizmus és időpontfoglalás

Az olasz nyelvű felületen, igen egyszerűen lehet időpontot foglalni a városba történő belépésre. A felületen mindössze ki kell választanunk a látogatásunk tervezett dátumát, ahol azt is azonnal láthatjuk, hogy az adott napon mekkora összeget kell fizetnünk a belépésért (lenti kép. Ennek különös fontossága lehet például a Velencei karnevál idején, amely ugye rengeteg látogatót vonz – a szerk.). 

Egyszerűen kiválaszthatjuk, mely napon látogatnánk el Velencébe. Fotó: Képernyőkép

Ha kiválasztottuk a dátumot, meg kell adnunk, hogy egyedül, és/vagy esetleg 14 éven aluli gyerekkel szeretnénk Velencébe látogatni (lenti gép).

Így néz ki a felület, ahol jelezhetjük, hányan szeretnénk megtekinteni a velencei turizmus látványosságait. Fotó: Képernyőkép

Amint pedig ezzel is elkészültünk, adataink rögzítése után ki is fizethetjük a 5 eurós díjat. A felület szerint erre bankkártyával, valamint PayPal-lal is lehetőségünk van (lenti kép).

Fizetési módok a felületen. Fotó: Képernyőkép

Csökkenhet a velencei turizmus? 

A fizetős belépés kapcsán azonban adódik a kérdés: milyen hatással lesz vajon a napi 5 euró a velencei turizmusra? Ennek megválaszolása azonban vélhetően már csupán az idő kérdése, ahogyan az is, hogy amennyiben sikeresnek bizonyul az intézkedés, vajon kiterjeszthetik-e majd más, népszerű turisztikai célpontra.

Nyitókép: GettyImages/Marco Bottigelli

Az Euronews videóját a Velencei karneválról itt nézheti meg:

 

 

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
rugbista
2024. február 26. 16:46
Akinek nem ér meg 5 eurót, az nézze meg Cseljabinszkot vagy Oklahoma Cityt.
southwind-2
2024. február 26. 16:33
pénzvízum
Ugandai Bubu
2024. február 26. 15:09
Költöztessék Città di Felcsút mellé, a Lago di Venezia közepére. Majd Andiék szedik az 5 ojrót, végülis is csak 400 millió turista kell, hogy a helyreállítási alap összege befolyjon. Még pápát is választhatnának ott, a hunglikán egyház számára.
Akitlosz
2024. február 26. 15:05
Ennyit nem ér meg. Nem érdemes odamenni, ahol nem látják szívesen a turistát.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!