A Mandiner megtudta: rács mögött maradnak az antifa támadók

2024. július 31. 11:00

A bírósági helyt adott a Fővárosi Főügyészség indítványainak.

2024. július 31. 11:00
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: az egyik támadást rögzítő kamerafelvétel

Az ügyészség indítványának helyt adva, a Budai Központi Kerületi Bíróság október 30-ig meghosszabbította a 2023 februári budapesti antifa-támadásokban részt vevő, tavaly decemberben Berlinben elfogott, majd idén júniusban a magyar hatóságoknak átadott újabb gyanúsított letartóztatását – tudta meg lapunk Rab Ferenctől, a Fővárosi Főügyészség helyettes szóvivőjétől. 

Az európai és nemzetközi elfogatóparancs alapján is körözött 23 éves német férfit életveszélyt okozó testi sértés bűntett kísérletével és súlyos testi sértés bűntettének kísérletével gyanúsítják.

Az ügyészség közbeszól

A gyanúsítottat – aki megtagadta a vallomástételt – a bíróság szökés, elrejtőzés, és bűnismétlés veszélye miatt letartóztatásba helyezte azzal, hogy 30 millió forintos óvadék esetében bűnügyi felügyeletbe kerülhet. Ezt a döntést azonban a Fővárosi Főügyészség megfellebbezte, méghozzá ahogy Rab Ferenctől megtudtuk, sikeresen. A szóvivő tájékoztatása szerint 

a másodfokú bíróság mellőzte a bűnügyi felügyeletre bocsátás és az óvadék letételének lehetőségét, így a gyanúsított rács mögött marad. 

A szóvivő ugyanakkor hozzátette: a gyanúsított védője a letartóztatás meghosszabbítása kapcsán is kezdeményezte, hogy védence óvadék ellenében bűnügyi felügyeletbe kerülhessen, de ezt most elsőfokon elutasították.

Salis szabadult, Edelhoff nem

Ahogy beszámoltunk róla, júliusban döntés született a büntetőügy másodrendű vádlottjáról, a 31 éves német Tobias Edelhoffról, akit a Fővárosi Ítélőtábla jogerősen 1 év tíz hónap börtönre ítélt, jelentősen enyhítve az első fokon kiszabott büntetést. 

Ezt is ajánljuk a témában

Edelhoff, a hírhedt német szélsőbaloldali rohamosztag, a Hammerbande tagja, a tavalyi akciók végrehajtóinak kiképzője volt. Ő volt az a vádlott, aki az eljárás elején beismerte bűnösségét, ugyanakkor nem fogadta el a rá kiszabott három éves fegyházbüntést és enyhítésért fellebbezett – sikerrel.

Mivel büntetésébe beszámítják a letartóztatásban eltöltött időt is, Edelhoff akár feltételesen szabadlábra is kerülhetett volna, hiszen a másodfokú ítélet kihirdetésekor már letöltötte a jogerősen rá kiszabott büntetés kétharmadát.

A Fővárosi Törvényszék azonban úgy döntött, hogy a német férfi nem bocsátható feltételesen szabadlábra. 

Az ügy elsőrendű vádlottja, az olasz Ilaria Salis a júniusi európai parlamenti választáson mandátumot szerzett, ezért őt mentelmi jog illeti meg, legalábbis addig, amíg az Európai Parlament képviselői nem döntenek másként mentelmi ügyében. Az ügyben első körben illetékes Jogi Bizottság azonban csak ősszel tart majd ülést. A lehetséges fejleményekről itt írtunk bővebben. 

 

Összesen 103 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
atti64
2024. július 31. 15:52
AZ OLASZ KURVA NEHOGY BETEGYE MÉGESZER A LÁBÁT IDE MERT A BELÉT TAPOSOM KI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
billysparks
2024. július 31. 14:23
A háttérben felsír egy Puzsér.
nemugatolmerkapol
2024. július 31. 11:10
Puzsér és az egész baloldal is hogy elítélte ezt a szélsőbaloldali agressziót! Ja, nem volt ilyen...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!