Albánia
21:002024. június 24.
Spanyolország
Horvátország
21:002024. június 24.
Olaszország

Fordulat antifa-ügyben: jelentősen enyhítették az egyik támadó büntetését másodfokon, akár szabadulhat is feltételesen

2024. május 28. 11:04

A hírhedt német szélsőbaloldali rohamosztag, a Hammerbande tagja mindössze 1 év tíz hónap börtönt kapott jogerősen, az elsőfokon kiszabott 3 év fegyház helyett.

2024. május 28. 11:04
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Nyitókép: Edelhoff elfogása (Fotó: képkocka PoliceHungary/YouTube)

Másodfokon, a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódott kedden a tavaly februári, Budapesten végrehajtott antifa-támadások egyik elkövetőjének a pere. A 31 éves német Tobias Edelhoff a hírhedt német szélsőbaloldali rohamosztag, a Hammerbande tagja, a tavalyi akciók végrehajtóinak kiképzője volt, de a támadás után pár nappal az egyik tervezett bántalmazás helyszínéről való menekülés közben, társával együtt, elfogták a rendőrök.

Ismert, 2023 februárjában külföldi antifasiszta aktivisták az 1945-ös kitörési kísérlet évfordulójára érkeztek Magyarországra és támadtak általuk szélsőjobboldali szimpatizánsként azonosított vagy annak vélt áldozatokra.

A banda tagjai összesen öt támadást hajtottak végre, amelyek során kilencen sérültek meg, hatan súlyosan, hárman könnyebben.

A tettesek közül hármat fogott el magyar a rendőrség, akik ellen a Fővárosi Főügyészség tavaly októberben emelt vádat, bűnszervezetben elkövetett életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérlete, illetve bűnszervezetben való részvétel miatt.

Az ügy elsőrendű vádlottja az olasz Ilaria Salis, akit a múlt héten engedtek ki a letartóztatásból és helyeztek bűnügyi felügyelet alá. Egy nappal azután, hogy a bíróság újabb tárgyalást tartott a büntetőperben. 

Ezt is ajánljuk a témában

Társaival szemben a másodrendű vádlott Edelhoff az előkészítő ülésen beismerte tettét és lemondott a tárgyaláson való jogáról. Esetében az ügyészség azt indítványozta, hogy beismerés esetén a német férfit a bíróság ítélje 3 és fél év fegyházbüntetésre és utasítsa ki 5 évre Magyarország területéről.

A Fővárosi Törvényszék így rögtön ítéletet is hirdetett, és bűnszervezetben való részvétel miatt Edelhoffot három év fegyházbüntetésre ítélte. A vádlott azonban nem fogadta el a büntetés mértékét, azért enyhítésért fellebbezett, míg az ügyészség az eredetileg indítványozott büntetés kiszabásáért. 

A keddi tárgyaláson kiderült, hogy 

Edelhoff főiskolát végzett, nevelői végzettségű, és egy szakszervezetnél lenne tanácsadó, szabadulása után. Jelenleg Németországba is eljárás folyik ellene. 

Az ügyész perbeszédében azt hangsúlyozta, hogy az elsőfokú bíróság nem megfelelően vette figyelembe a súlyosító körülményeket, így az említett németországi eljárást, míg vádlott ügyvédje azt hangoztatta, hogy védence nem tett semmit, nem volt ott a támadásoknál. 

Az pedig, hogy valaki tagja egy szervezetnek, az csak egy állapot. 2017-es és 2019-es elkövetések miatt folyik elleni, de csak a vád szerint tagja bűnszervezetnek, ezt a bíróság még nem állapította meg”

 – mondta az ügyvéd, aki túlzásnak tartja a 3 és fél éves ügyészi indítványt, de a 3 éves elsőfokú ítéletet is.

Edelhoff németül felolvasott beszédében azt mondta, hogy sajnálja, hogy Magyarországra jött, mint mondta, Németországban vádat emeltek ellene és nyomoznak is ügyében. Azt kérte, hogy engedjék vissza hazájába, hogy ott állhasson bíróság elé és vissza tudjon térni egy rendezett élethez. 

A Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett jogerős ítéletében jelentősen enyhítette Edelhoff büntetését és 1 év tíz hónap börtönbüntetésre ítélte a vádlottat. 

A büntetésbe pedig beszámítják a letartóztatásban eltöltött időt is, ami azt jelenti, hogy mivel a Hammerbande tagja büntetésének kétharmadát már letöltötte, ezért akár feltételesen szabadulhat is. Erről majd a büntetés-végrehajtási bíró dönt majd egy másik eljárásban. Az indoklás szerint elkövetési magatartás nem merült fel Edelhoff esetében, bűnösségét csak a bűnszervezetben való részvétel miatt szabták ki rá elsőfokon. A táblabíróság nyomatékos enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlott végig a legsúlyosabb kényszerintézkedés, azaz letartóztatás hatálya alatt állt tavaly február óta, ráadásul mindezt külföldiként. 
 

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zsolti123
2024. május 31. 10:31
Ságváritól Ilaria Salisig Döbbenten tapasztalja Hanti Vilmos, a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetségének elnöke, hogy a kormányközeli sajtó Ilaria Salis perének taglalásával „fokozza az antifasiszták elleni hangulatkeltést”, miközben ők, magyar antifasiszták egyvégtében a békességért és a demokráciáért lépnek föl. https://magyarnemzet.hu/tollhegyen/2024/05/sagvaritol-ilaria-salisig
zsolti123
2024. május 28. 22:24
Botrányos döntés antifa-ügyben https://demokrata.hu/magyarorszag/botranyos-dontes-antifa-ugyben-834506/ Szégyen! Közelítünk a német pipogyasághoz...
zsolti123
2024. május 28. 22:23
(folyt) A cinikus elkövető tehát nem azt mondta, hogy megbánta a bűncselekményeket, sem azt, hogy szégyelli, amiért egy megszállott szélsőbaloldali bűnszervezet tagja volt, de még annyi sem hagyta el a száját, hogy megköveti áldozataikat. Mindössze annyit mondott, hogy sajnálja, hogy Magyarországra jött. Ahol pechje volt, lebukott. A Fővárosi Ítélőtábla bírái, Nagyné dr. Drahos Ibolya tanácsvezető, dr. Lőrinczy Attila István és dr. Németh Nándor mindenesetre büntetését nemhogy nem súlyosbították az ügyészség által kért három és fél év fegyházbüntetésre, hanem egy év tíz hónapra és börtönfokozatra enyhítették azt, a másodfokú eljárás költségeit pedig a tanács az államra terhelte. Újabb példája annak, hogy a büntető jogrend társadalomvédő funkciójának a bíróságok jogerősen nem tudtak érvényt szerezni, mivel ebben az ügyben is egy nyilvánvalóan társadalomra súlyosan veszélyes cselekmény és személy kapott általános és különös elrettentésre sem alkalmas enyhe büntetést. Szégyen!
zsolti123
2024. május 28. 22:21
Botrányos döntés antifa-ügyben https://demokrata.hu/magyarorszag/botranyos-dontes-antifa-ugyben-834506/  A bűnszervezetben való részvétellel megvádolt, szakmája szerint egyébként nevelő (!) Edelhoff (nem mellékesen a Lipcsében létrehozott és számos pszichopatologikus brutalitással végrehajtott gyilkossági kísérletért felelős kommunista-antifa terrorszervezet, az úgynevezett Hammerbande vezérkarának egyik tagja, a merényletek elkövetőinek kiképzője, aki ellen bűncselekményei miatt Németországban is folyik két eljárás) az előkészítő tárgyaláson beismerő vallomást tett. 2023. február 11-i előállításakor, amikor a rendőrök egy taxiból emelték ki a menekülő Edelhoffot, gumikalapácsot és úgynevezett mil-tec kesztyűt (kifejezetten ütésre kialakított, egyes részein ólommerevítésekkel ellátott kesztyűt) és egy gázfegyvert találtak nála.  foyt.köv.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!