Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Ezeket a politikai olvasmányokat ajánljuk a nyárra!

2024. június 27. 17:50

A szabadság minden évben remek alkalmat kínál a szellemi töltekezésre.

2024. június 27. 17:50
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Itt a nyár, a kikapcsolódás és a feltöltődés időszaka. Ha a nyári szabadsága alatt közéleti, politikai könyveket olvasna, akkor van néhány jó tippünk, mit csomagoljon a poggyászába. Alternatív könyvajánlónk olyan frissen megjelent olvasmányokra helyezi a fókuszt, amelyek első sorban konzervatív magyar kiadóktól és szerzőktől származnak.

Politikai könyvek: miket érdemes olvasni nyaralás közben?

Íme, néhány a Mandiner idén nyári „kötelező olvasmányai” közül:

G. Fodor Gábor: Orbán kontra Soros

A magyar politológus könyve két kimagasló tehetségű magyar emberről szól, akik közül az egyik évtizedekkel idősebb a másiknál, mégis kortársaknak mondhatók.

A könyv ajánlója szerint Orbán és Soros útjai többször keresztezték egymást, voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy még együtt is működhetnek.

„Az idősebb: Soros György már meglett, kőgazdag, ereje teljében lévő férfiként, tele társadalomátalakító tervekkel érkezett 1984-ben a magyar politikába. Hamar megállapodott a pártállam fejeseivel és útjára indította a Soros Alapítványt, ami azóta az egész világon fogalommá vált. A fiatalabb, Orbán Viktor az évtized végén robbant be a magyar politikába, és mindjárt a rendszerváltoztató erők vezetőjévé, az új, demokratikus Magyarországot akarók reményének megtestesítőjévé vált. Soros is rögtön meglátta benne a jövőt, és külföldi tanulmányúttal támogatta.

Mint a könyv részletezi, lehetett volna ez egy gyönyörű barátság kezdete is, ám végül nem az lett.

Ezt is ajánljuk a témában

Orbán Balázs: Huszárvágás

Orbán Viktor miniszterelnök politikai igazgatója nem először rendezte könyv formájába a gondolatait egy adott témában – korábban már A magyar stratégiai gondolkodás egyszeregye címen megjelent műve és a székelyekről szóló kötetei is nagy sikert arattak az olvasók és a kritikusok körében. A Huszárvágás című alkotás alcíme: A konnektivitás magyar stratégiája, mint a könyv ajánlója rámutat, a feladat, amely Magyarország előtt áll a világpolitikában, egy valódi huszárvágást követel meg.

Ezt is ajánljuk a témában

„Napjaink világa leginkább egy hatalmas csatamezőre emlékeztet, ahol a nagy hadseregeken a zűrzavar lett úrrá, az egymással szemben álló tábornokok pedig a megváltozott körülmények fényében igyekeznek újrarendezni a sorokat.

Azoknak a kisebb nemzeteknek, amelyek a saját kezükbe akarják venni a sorsukat, nem marad más választásuk, mint kreatív merészséggel elébe menni a dolgoknak.

A Huszárvágás olyan stratégiát kínál Magyarországnak, amely lehetővé teszi, hogy úgy reagáljunk a jelen nagy kihívásaira, hogy közben saját különleges erősségeinkre építünk – merész fellépéssel meglepjük a többieket, és magunkhoz ragadjuk a kezdeményezést.”

Ezt is ajánljuk a témában

Sayfo Omar–Marsai Viktor–Veres Kristóf György: Kié itt a tér?

A Migrációkutató Intézet munkatársai által írt kötet a Párhuzamos társadalmak és városi zárványok Nyugat-Európában alcímet kapta, a szerzők tematikusan hasonlítják össze Ausztria, Belgium, Dánia, Franciaország, Hollandia, az Egyesült Királyság, Németország és Svédország bevándorlók lakta városrészeit, hogy ezzel is újabb aspektusból vizsgálják a napjaink Európáját meghatározó ezerarcú problémát.

A fő kérdés, amelyet körbejár a három szakember: vannak-e „no-go zónák” Európában?

A könyv ajánlója szerint „a kérdést az elmúlt években indulatos viták övezték, melyek során politikusok, szakpolitikusok, elemzők, publicisták és egyszerű polgárok feszültek egymásnak érveikkel. Bár a gyakran ideológiai síkon zajló polémia még messze nem ért véget, egy dolog biztosan látszik: az elmúlt évtizedek során Európa nagyvárosaiban valami végérvényesen félrement.

A bevándorlók lakta környékek története az 1960-as évekre nyúlik vissza, amikor tömegesen kezdtek érkezni emberek a volt gyarmatokról, illetve államközi munkaerő-kölcsönzési szerződések keretében. A befogadó államok a legalacsonyabb ingatlanárú környékeken szállásolták el őket, ahova a családegyesítések és a későbbi bevándorlási hullámok révén újabb tömegek érkeztek.

Eközben a többségi társadalom tagjai fokozatosan kiköltöztek e negyedekből, így hol vegyesebb, hol homogénebb etnikai tömbök, párhuzamos társadalmak alakultak ki.

Ennek következtében mára számos olyan városrész jött létre Európában, amelyben az utcák képe és a társadalmi kultúra eltér a többségi társadalom által lakott környékekétől, a szociális körülmények és a közbiztonság rosszabb a máshol megszokottnál, a hatóságok különleges protokollt követnek intézkedéseik során, vagy egyszerűen a többségi társadalom egyes tagjai diszkomfortosan érzik magukat.”

Mindhárom könyv rendkívüli alapossággal járja körbe a központi témát, egyik sem könnyen emészthető nyáresti olvasmány, de a közéleti kérdések iránt érdeklődő olvasókat biztosan lebilincseli majd.

Ezt is ajánljuk a témában

Mit olvas a miniszterelnök?

A miniszterelnök saját bevallása szerint minden héten kijelöl egy napot az olvasásra; ez abban is segíti, „hogy megértsük, mit gondolnak ellenfeleink, és hol hibázik az ő észjárásuk”.

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 315 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-101
2024. június 28. 12:58
🍓 ️ ­É­­­r­­­t­é­­­k­­­e­l­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­­­e­­­x­i­­ ­­­p­­u­n­­c­­­i­­­m­a­­t­­ 👉 𝐖­­𝐖­­𝐖­­.­𝐗­­­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­­𝐍
Ad majorem Dei gloriam
2024. június 28. 10:04
Ja, és nehogy kihagyjam: Mearsheimer: Az izraeli lobbi.
Ad majorem Dei gloriam
2024. június 28. 10:02
Hitler: Mein Kampf, Lenin: Állam és forradalom, Marx: A tőke, Fukuyama: A történelem vége, Huntington: A civilizációk összecsapása, Kissinger: Diplomácia, Machiavelli: A herceg.
a10iksz
2024. június 28. 09:16
Az nem soros kontra orbán vagy inkább fordítva, hanem sorod és orbán
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!