Németország
ÉLŐ
Dánia

Két napja maradt Vitézynek, hogy megtámadja a Kúria döntését

2024. június 27. 07:59

Belengette ugyanis, hogy az Alkotmánybíróság elé viszi az ügyet.

2024. június 27. 07:59
null

Nyitókép: Facebook/Vitézy Dávid

Mint megírtuk, döntött szerdán a Kúria: nem ismétlik meg a főpolgármester-választást Budapesten. Vitézy Dávid a bejelentés után posztjában úgy fogalmazott: Karácsony Gergely korábban azt mondta, az új budapesti főpolgármester-választás érdekében minden lehetséges jogi eszközzel élni fog, ezért feltételezhető, hogy az Alkotmánybírósághoz is fordul még ez ügyben.

Ezt is ajánljuk a témában

A Kúria döntésének a korábbi, általam bemutatott visszásságokat érintő része kapcsán 

a határozat jogi értékelését követően az alkotmányjogi panasz lehetőségét fenntartom”

– szögezte le Vitézy.

A Magyar Nemzet megkeresésére a Századvég Intézet tudományos igazgatója megerősítette: a választási eljárásban, mint rendkívüli jogorvoslati lehetőség, igénybe vehető az alkotmányjogi panasz. Ifjabb Lomnici Zoltán rámutatott:

amennyiben Vitézy lépni szeretne az ügyben, arra a Kúria döntésének közlésétől számított három napon belül van lehetősége.

A taláros testületnek a panasz befogadhatóságáról a beadvány beérkezésétől számított három munkanapon belül, a befogadott alkotmányjogi panaszról pedig további három munkanapon belül dönt” – magyarázta a portálnak a szakember, majd hozzátette: ha a testület arra jut, hogy az indítvány nem befogadható, akkor az indítványt visszautasítja.

Ilyen akkor történik általában, 

ha nem merül fel a konkrét bírói döntést érdemben befolyásoló alaptörvény-ellenesség, vagy esetleg alapvető alkotmányjogi jelentőségű kérdés

 

– fejtette ki.

A szakértő azt is hozzátette, hogy több speciális szabály érvényesül: például a választási időszakban választási ügyekben a testület főtitkárának nincs lehetősége hiánypótlásra felhívni az indítványozót, illetve nem tájékoztatja külön levélben az indítványozót, hogy indítványát az Alkotmánybíróság nyilvántartásba vette.

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 418 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. június 28. 06:45 Szerkesztve
Jól számolom (mivel munkanapokról van szó) július 1-ig, hétfő estig van lehetősége a Vitézynek beadnia a jogorvoslati igényét, ugye? És ha befogadják a panaszt, akkor 9-én estig kell döntenie ill. válaszolnia az Alkotmánybíróságnak, igaz?
MaBaker
2024. június 28. 00:05
Legalább 2 kerületben kurvára támadja meg az eredményt, mert konkrét választási csalás történt a hajszálvékony kihúzásokkal!
Tommaso
2024. június 27. 18:11
Az un-fair gerincteIen hataIommániás FIDESZ képteIen úriemberek módján vesziteni Ezt Iáttuk 2002-ben, 2006-ban, és Iátjuk több, idei váIasztáson és az EB-s kudarc magyarázgatásakor is Az áI-semeges Vitézy is remek péIdája ennek A kampányban még kritizáIta a Budapestet kifosztó, csődheIyzetet teremtő FIDESZ- rezsimet De mára IehuIIt az áIarc
Tommaso
2024. június 27. 18:10
A konzervativ jobboIdaI teIjesen más, mint az orbánista =Iepenista ruszkicsicska, nyugatáruIó bandák Ég és föId!!! A Les Echos szerint Orbán továbbra is ragaszkodik a KeIet-Közép Európát ismét gyarmatositani akaró gaz ruszkik támogatásához. HAJRÁ NÉPPÁRT! De jólI tették, hogy 3 éve kibacták maguk közü a FIDESZ-bandát. Órban nem tett semmit azért, hogy Szerbia feIőI kevesebb mingráns érkezzen a magyar határra. SŐT!!!! Ez a hazaáruó és nyugatáruIó geci 2000 embercsempészt szabadon engedett, hogy még több migráns legyen!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!