A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Itt az AI-korszak: futótűzként terjed a mesterséges intelligencia a munkahelyeken

2024. június 03. 21:57

Nem veszélyezteti a munkahelyeket a mesterséges intelligencia megállíthatatlan terjedése. Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján egyre világosabbá válik, hogy az AI-korszak a munkaerő hatékonyságának évtizedek óta nem tapasztalt növekedése várható, így végső soron az életszínvonal emelkedése, hasonlóan a korábbi ipari forradalmakhoz.

2024. június 03. 21:57
Nagy Kristóf

Nyitókép: Getty Images

A mesterséges intelligencia (artificial intelligence, AI) korába lép a világ, a folyamat elkerülhetetlen. A változást pedig sokan már a legújabb ipari forradalomként azonosítják. A ma már mindenki számára hozzáférhető technológia használata futótűzként terjed világszerte, egyre többen a munkavégzésükhöz is használják.

Az AI technológiák régóta a mindennapjaink részei, de korábban csak a tőkeerős vállalatoknak volt lehetőségük integrálni ezeket a rendszereket.

Az AI-korszakba való átlépést elképesztő mértékben felgyorsította, hogy 2022 novemberében az OpenAI vállalat az egész világ számára elérhetővé tette a ChatGPT-t, 

amelynek használata egyszerű és gyorsan elsajátítható. Ez a nyílt hozzáférés példátlan, alulról szerveződő technológiai fejlődést indított el, és ennek a folyamatnak már körvonalazódik a társadalmi és gazdasági hatása.

Az emberek kezébe került a mesterséges intelligencia

A korábbi ipari forradalmaktól eltérően az AI egyik napról a másikra elérhetővé vált a világ minden táján. Ez óriási változást indított el, egyben lehetőséget adott az emberek kezébe, vagyis a technológiai ugrás villámgyorsan zajlik és nem csak néhány tőkeerős gazdasági szereplő kiváltsága.

Az MI-robbanás alulról szerveződő korszakváltás, amelyet jól mutat, hogy az álláshirdetésekben hamarabb jelentek meg a technológia használatához kapcsolódó kompetenciák, mint bármilyen képzés, oktatóanyag, vagy tájékoztató kiadvány. A GPT iránt érdeklődők a gyakorlatban ismerkedtek meg a technológiával.

Jól fizető állásra váltható a kíváncsiság

Az MI-forradalom tehát széles körben másfél éve kezdődött. Nemcsak a felhasználók, de a gazdaság szereplői is érdeklődni kezdtek az új GPT-modell iránt, a nagy cégek javarészt már felmérték, hogyan integrálható a technológiai ugrás a működésükbe.

A vállalatok ugyanakkor hamar rájöttek, olyan munkavállalókra is szükség van, akiknek már van – jobb híján saját tapasztalataikra támaszkodva – gyakorlati tudásuk az AI használatáról. 

Új munkahelyeket hozott a mesterséges intelligencia

Az álláshirdetések közt egyre többször találkozhatunk az AI-rendszerek működéséhez szükséges professzionális – elsősorban IT területeken – tudással rendelkező alkalmazottakra és azokra a felhasználókra, akik az elmúlt másfél évben kiismerték a GPT-modell működését. Új szakterületté vált a promt író, vagyis az a személy, aki megfelelő utasítást tud adni a mesterséges intelligenciának, hogy az lehetőleg pontosan hajtsa végre a rá bízott feladatot. Fontos a gyakorlati ismeret, mivel az MI gyakran pontatlanul végzi el a feladatát, vagyis emberi felügyelet nélkül nem alkalmazható a technológia.

Ma már látható, hogy alaptalanok voltak a kezdeti aggodalmak, mivel 

a mesterséges intelligencia nem vált ki munkahelyeket, ugyanakkor sokkal hatékonyabb munkavégzést tesz lehetővé számos ágazatban.

Nem mindenhol alkalmazható az új technológia, és az is biztos, hogy ahol jelentős hatékonyságnövekedéssel jár, ott sem képes helyettesíteni teljes mértékben a munkavállalót.

A technológiai fejlődés tehát ezen a téren megállíthatatlan, így komoly versenyelőnyhöz jut az a munkavállaló, aki magától elsajátítja az MI működését, kísérletezik az újítással.

Hova kerül először a mesterséges intelligencia?

A PwC Mesterséges Intelligencia Barométer 2024 felmérése azt mutatja, hogy a generatív AI rendszerek elsőként

  • a pénzügyi elemzők,
  • az ügyfélszolgálatok,
  • az ügynökségek,
  • az IT-munkakörökben dolgozók,
  • valamint az adminisztrációs területeken foglalkoztatottak munkáját tehetik legszélesebb körben hatékonyabbá.
     

Személyi asszisztenst kap minden munkavállaló

A globális pénzügyi és gazdasági tanácsadó cég 15 országban, 500 millió álláshirdetés elemzésével végzett felmérése rámutat, hogy 

a munkaerő hatékonysága ötször olyan mértékben nőtt azoknál a vállalkozásoknál, ahol már bevezették a mesterséges intelligenciát.

A hatékonyságnövelés azért is jelentős, mert 2011 és 2020 között mindössze egy százalékos volt a munkaerő teljesítménynövekedése, míg 2021-2022-ben csökkent. A PwC azt is megjegyezte, hogy 

az AI olyan technológiai fejlődést hozott, mint a belsőégésű motorok elterjedése, vagy a számítógép használata. Fontos különbség, hogy míg a számítógép elterjedéséhez évekre, évtizedekre volt szükség, addig a mesterséges intelligencia gyakorlatilag azonnal rendelkezésre áll a világ minden táján.

A munkaerőhiány továbbra is megmarad azokban az ágazatokban is, amelyek a leggyorsabban honosíthatják meg az AI-t, de a munkaerőigény további emelkedése 27 százalékkal lassulhat. A munkavállalóknak úgy kell tekinteniük a mesterséges intelligenciára, mint saját személyi asszisztensükre.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogyan készülhetünk fel az MI-korszakra?

A PwC elemzése kitért rá, hogy a vállalatoknak és a munkavállalóknak érdemes minél előbb napirendre tűzni a mesterséges intelligencia okozta várható változásokat. A technológiát már alkalmazó vállalatvezetők túlnyomó többsége, közel 90 százaléka számolt be arról, hogy az alkalmazottak sokkal hatékonyabban képesek elvégezni a feladataikat. A vállalatirányítók 70 százaléka szerint már 3 éven belül átalakítja a vállalati működést az MI.

Akár 50 százalékkal magasabb fizetés jár annak, aki ért az MI-hez

A mesterséges intelligenciához értő, magasabb szintű tudással bírók iránt óriási a kereslet. Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában egy adatbázis- és rendszerfejlesztőnek közel 60 százalékkal ajánlanak magasabb fizetést a munkáltatók, mint az AI-tudással még nem rendelkezőknek. Ez jól jelzi, hogy bizonyos területeken mekkora potenciált látnak a vállalatvezetők a technológiai ugrásban.

A piaci verseny következménye, hogy idővel nemcsak a nagyvállalatok, de a kisebb cégek is rákényszerülnek, hogy lépést tartsanak az AI-korszakkal. A vezető tanácsadó vállalat tanulmányában arra is figyelmeztet, hogy a munkahelyeket ugyan nem sodorja veszélybe a mesterséges intelligencia, ugyanakkor új készségekre lesz szükség a technológiai váltás után:

  • kevésbé lesz fontos a végzettség, és előtérbe kerül a tapasztalat,
  • kiemelten fontos lesz a kreativitás, az önálló munkavégzés és a problémamegoldó képesség,
  • egyre gyorsabban kell reagálniuk a változásokra a dolgozóknak
  • és elkerülhetetlen lesz a folyamatos képzés, beleértve az önképzést is.

Egyre több előrejelzés számol azzal, hogy az AI-korban ugrásszerűen megnő a vállalati hatékonyság és termelékenység, amelynek köszönhetően gyorsul a gazdasági növekedés, a folyamat pedig végső soron magasabb jólétet eredményezhet.

Már most is jelentős előnyre tehetnek szert azok, akik önszorgalomból ismerkednek a mesterséges intelligenciával, a különböző modellekkel és kitapasztalják, hogy saját munkavégzésük során és életük más területein hogyan hasznosíthatják a következő évek leglátványosabb változásával járó technológiai robbanást.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai__
2024. június 04. 09:48
Egyszerűen bizonyos technológiákra ráfogják, hogy AI. A számítási sebesség növekedése, a memóriarobbanás, a hálózati együttműködés, a fejlett szoftverfejlesztési technikák természetes, hogy hatalmas potenciállal bírnak.
jobbos-nem-orbanista
2024. június 04. 09:32
Alapvetően korrekt írás. Ugyanakkor pl. dokumentum robotizálást akkor érdemes alkalmazni, ha a szoftverrobot olcsóbb, mint a humán munkaerő. De nálunk itthon gyalázatosak a (vidéki adminisztrátori) munkabérek, éppen ezért nem gazdaságos a tényleg működő és nyugat-európai, észak-amerikai piacokra árazott megoldásokat használni, mert a robot drágább, mint Jucika. Szóval Jucika a raktáradminisztrációs osztályon nem kap személyi asszisztenst mondjuk Ózdon. Ide vezet, ha 14 éve leértékeljük a munkaerőt és azzal házal drága Szíjjártó urunk, h itt olcsó a munkaerő. Nemzetközi önleértékelés.
nempolitizalok-0
2024. június 04. 09:19
A MI-ről az a véleményem, hogy óriási segítség azoknak, akik veszik a fáradtságot ahhoz, hogy megismerjék és használják. Nekem nagyon tetszik, hogy a MI végre emberi nyelven teszi lehetővé a net információs bázisának lekérdezését, ami óriási dolog. Kipróbáltam, 3 perc alatt több órányi guglizást helyettesített. Ami viszont nagyon zsír, amire a MI-t, még ebben a fejletlen verziójában is, a szoftverfejlesztés, tervezés, kutatás, publikálás, gyártás területén már jól fel lehet használni. Ez a része ugyan részben díjas, viszont a bevételhez képest az összeg elenyésző. Az átlagember kezébe óriási erejű fegyverek kerülnek. Amúgy szerintem ettől félnek a legjobban, mert a gépi intelligencia (ami még mindig nagyon gyerekcipőben van) az ember intelligenciájával már rendesen hatékony. Egy számítógéppel és némi kis pénzzel millókat lehet keresni. Én pld. erre állok rá.. Ki kell használni, hogy kevesen mozognak ezen a területen, mert elég sok informatikai tudás kell még hozzá..
zakar zoltán béla
2024. június 04. 09:11
Nasi12 /22:47-REMEK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!
Mindent egy helyen az olimpiáról