Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Honvédelmi miniszter: Magyarország kimarad a NATO ukrajnai szerepvállalásából

2024. június 15. 06:56

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is elkötelezett, lojális és megbecsült szövetségese a NATO-nak.

2024. június 15. 06:56
SZALAY-BOBROVNICZKY Kristóf

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

A NATO brüsszeli védelmi miniszteri értekezletén megerősítést nyert, hogy Magyarország kimarad a szervezet ukrajnai szerepvállalásából – közölte a Facebook-oldalára feltöltött videóban a honvédelmi miniszter. Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy „Magyarország továbbra is elkötelezett, lojális és megbecsült szövetségese a NATO-nak”.

A miniszter szerint nagyon fontos, hogy a NATO megőrizze védelmi jellegét.

Ezért is tartja kiemelt jelentőségűnek, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és Jens Stoltenberg NATO-főtitkár abban állapodtak meg, hogy Magyarország kimarad abból a szerepvállalásból, amelyet a NATO az ukrajnai háborúhoz kapcsolódóan akar 31 ország részvételével megtenni.

Ezt is ajánljuk a témában

Magyarország sem pénzt, sem fegyvert, sem katonát nem ad ehhez az együttműködéshez, azonban nem is blokkolja azt

 – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter. 

Szalay-Bobrovniczky Kristóf kitér arra, hogy Magyarország tavaly már elérte, idén pedig fenntartja és a jövőben is fenntartani óhajtja a nemzeti költségvetés kétszázalékos szintjét a védelmi kiadásokra vonatkozóan. „Ezzel a NATO elit csoportjába tartozunk” – emelte ki.

Értékelése szerint Magyarország élen jár a NATO iránti elkötelezettség tekintetében, és ez a magyar emberek biztonságának a garanciája.

Elmondta, hogy az ország a továbbiakban is magas létszámmal részt vesz a katonai szervezet több nemzetközi missziójában, légtérrendészeti feladatokat lát el a balti országokban és a szomszédos országokban, valamint NATO-hadosztályparancsnokság is működik Magyarország területén.

A miniszter közölte azt is, hogy az értekezletén jelen volt az ukrán védelmi miniszter, akinek felhívta a figyelmét arra, hogy a magyar kisebbség aktívan részt vesz a háborúban. Úgy fogalmazott, hogy közülük „többen a legmagasabb, legnagyobb áldozatot is meghozták, életüket adták Ukrajnáért.”

Ezért joggal várható el, hogy az ukrajnai magyar kisebbség minden korábban megszerzett jogát „megkaphassa” – tette hozzá.

(MTI)

 

 

Kapcsolódó cikkek a Háború Ukrajnában aktában.

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2024. június 17. 13:33
ertem h kimaradunk az uj barbarossa tervbol azt is elhiszem hogy kimaradunk az orosz valaszcsapasbol de a nuklearis szennyezes pont leszarja az allamhatarokat
masikhozzaszolo
2024. június 15. 15:50
Dehogy marad. 200 milla euro támagatást, meg napi 1 milla eurot adunk. Vagy valami ilyesmi.
alexandrosz-2
2024. június 15. 14:35
Sajnos megint csak ótvaros hazugságokra telik ettől a hansburgmániákus zsidó patkánytól. Nyakig vannak benne, hiszen a szavazatával biztosított az eu. a magyarpusztító ukrán geci haverjaiknak a háborújukhoz: - 85+50+5 milliárd eurót, -13 szankciós csomagot (a 14-et most kotyvasztja a komisszár gazdáival), - sok tucat szankcióhosszabbítást (a 14-en most ügyködnek az aljas gecik), 6 havonta, - a magyarok pénzén gyalogsagi lőszert, fegy ert, áramot, gázt, üzemanyagot, gyógyszert, kötszert, gyógykezelést, üdültetést. Ráadásként a magyargyűlölő aljas hohol bandából naponta tízezreket "menekültekként" pénzeltek, etettek. Megszavazott mindent nekik a vètótlan köpcös geci csicska. Mindent is. A vámmentes, korlátozásmentes ukrán exportot, a magyar mezőgazdaság, méhészek tönkretételét is. Mi volt az új zsidó parancs? Nem azt kell figyelni, amit a zsideszes gecik hazudoznak, hanem azt, amit csinálnak!
csapláros
2024. június 15. 14:11
Kovács Ubulcsapláros 2024. június 15. 13:09 ..."Megint kijött az aranyered, rá ne lépj!"... A magad szagát érzed, szarfaszú, azzal törődj és a VALÓSÁGGAL, amely ismételten pofon vágott, az oroszoknak a kölcsönösség jegyében elvárható mexikói és kanadai jelenlétének az igényével...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!