Cseh Köztársaság
ÉLŐ
Törökország
Grúzia
ÉLŐ
Portugália

Vitézy nem adja fel, folytatódik a harc a főpolgármesteri pozícióért

2024. június 12. 18:29

A választások éjszakáján Karácsony Gergely nagyon minimális szavazatkülönbséggel nyert, kihívója, Vitézy Dávid azonban nem adja fel, a felmerülő, csalás-gyanús problémákra pedig választ vár.

2024. június 12. 18:29

Nyitókép: MTI/Hegedüs Róbert

Miközben június 9-én nemcsak az egész ország, de még a saját választási harcait lefolytató Európa is nagy izgalommal követte nyomon a magyar önkormányzati és az EP-választást, Budapesten szinte vérre menő, rendkívül izgalmas küzdelemben, fej-fej mellett haladt a két esélyes jelölt, 

a Dobrev Klára és Gyurcsány Ferenc támogatta regnáló főpolgármester, Karácsony Gergely, 

és az LMP – Magyarország Zöld Pártja színeiben indult Vitézy Dávid, akinek javára a fideszes Szentkirályi Alexandra is visszalépett. A végeredmény azonban meglepetéseket okozott, hiszen Karácsony mindössze 324 szavazattal győzött, Vitézy pedig azóta a szavazatok újraszámlálását kéri. Nem is alap nélkül.

Ezt is ajánljuk a témában

Ahogy azt Orbán Viktor egy, az Indexnek adott interjújában nyilatkozta

Budapest a pénzügyi összeomlás szélén áll vagy már össze is omlott. Komoly munka vár a megválasztott képviselőkre és a főpolgármesterre, ha ki akarják húzni ebből a helyzetből.”

Éppen ezért is olyan fontos, hogy végül ki kapja meg erre a felhatalmazást, pláne, hogy a budapestiek jelentős része messze nem olyan elégedett az előző ciklus főpolgármesterével, mint ő gondolja.

Fontosabb azonban, hogy Vitézy Dávid már a választás másnapján felhívta rá a figyelmet, hogy „a már birtokunkban lévő információk alapján egyes kerületekben rendszerszintű problémák merültek fel a szavazatok érvénytelenné nyilvánításával kapcsolatban, és pont ezekben a kerületben kiugró is volt az ilyen szavazatok aránya”. Ezzel kapcsolatban kereste Karácsony Gergelyt, hogy egyeztessenek, de a főpolgármester nem fogadta kihívója telefonhívását.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Vitézy Dávid

Facebook

Idézőjel

Mindezt Karácsony Gergely főpolgármesternek szerettem volna közvetlenül is elmondani, de a telefonhívásomat nem fogadja, ezért erre nem nyílt módom.

Mint közben kiderült, főként a VII., VIII. és IV. kerületekben volt szokatlanul magas az érvénytelen szavazatok aránya, ami nagyon is számít, hiszen a hivatalos adatok szerint összesen 24 592 érvénytelen szavazólapot számoltak össze, ami a 2019-es mennyiség csaknem háromszorosa. 

Miután részletesen megvizsgálták a szavazólapokat, azt tapasztalták, hogy ahol Szentkirályi Alexandra neve egyértelműen ki volt húzva, ott alacsonyabb volt az érvénytelen szavazatok száma. Ezzel szemben, ahol a kihúzás nem volt egyértelmű, ott az érvénytelen szavazatok aránya is megugrott.

Egyes esetekben Szentkirályi Alexandra neve csak nyomdahibának tűnő módon volt kihúzva.

Ezt is ajánljuk a témában

Vitézy Dávid aztán három nappal a választásokat követően egy sajtótájékoztatón nemcsak arra hívta fel a figyelmet, hogy „23 kerületből 20-ban bizonyítható, hogy érvényes szavazatok kerültek érvénytelenítésre, de arra is, hogy rendkívül sok szabálytalanságot tapasztaltak a referendum lebonyolítása során”. Mint mondta: 

alapos gyanú van arra, hogy  Budapest-szerte rendszerszinten tévesen történt az érvénytelen szavazatok számlálása,

és ezért nagy számban lehetnek olyan érvényes szavazatok, amelyeket érvénytelennek számoltak el”.

Ezt is ajánljuk a témában

Miután hivatalosan is fellebbezett, Vitézy azt is elmondta, bízik abban, hogy Karácsony Gergely is támogatni fogja az újraszámlálást, hiszen az ő érdeke is, hogy a budapestiek tisztán lássák, hogy mi a főpolgármester-választás valós eredménye. Mint azt kifejtette, „szerintem nem fordulhat az elő, hogy egy ilyen szoros eredmény mellett elmaradjon az újraszámlálás, és ez megkérdőjelezze a főpolgármester legitimitását”.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezzel együtt azonban a felmerülő kérdések tisztázása esetén abszolút elfogadja az eredményt, és ahogy mondta, bárki lesz a győztes, az csak a megfelelő jogi felhatalmazással lehet az, vagyis „ha kiderül, hogy Karácsony Gergely csak egyetlen vokssal nyert, akkor 

én a nagy nyilvánosság előtt fogok neki gratulálni, s mindenkivel vitába fogok szállni, aki ezt az eredményt megkérdőjelezi.”

Az NVB elfogadta az újraszámlálási indítványt, várjuk a további fejleményeket, és természetesen, ha kiderül valami, arról is beszámolunk.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 119 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
cccbasatu
2024. június 13. 09:44
A Magyar választási törvények úgy szarok ahogy vannak mert lehetővé teszik a CSALÁST! A választó kerületek átrajzolása ,a szavazók átjelentkezése és nem honi magyar állampolgárok részvétele a szavazásokon,a szavazat számlálások rossz szervezése és a számolásnál a csalás lehetősége,stb.
Szerintem
2024. június 12. 22:16
Karácsony tudhat a tendenciózus részrehajlásra a szavazatok elbírálásában az ő javára, de van olyan ostoba, hogy a passzivitásával csak a gyanút tereli saját magára is. Mert könnyen lehetséges, hogy ahol elég erőszakosan hangadó balfasz párti volt a delegáltak között, meggyőzhette a többeket is a vitás esetekben, a szavazatok tömeges érvénytelenítésére. Hát persze hogy el is bujdokolt a nyilvánosság elől, az ilyen csalással is felérő részrehajlással kedvezményezett.
Bitrex®
2024. június 12. 21:55
Gerinek ez az utolsó menete. Már megkezdődött a rászámolás.
Bitrex®
2024. június 12. 21:47
Pikó, Baranyai, Niedermüller, Soproni kerületét többször átvizsgálni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!