Skócia
21:002024. június 23.
Magyarország
Svájc
21:002024. június 23.
Németország

Egyre több francia vállalat érkezik Magyarországra

2024. június 07. 07:59

Franciaország az ötödik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, 5,15 milliárd eurós befektetési összeggel.

2024. június 07. 07:59
Paris - View from the Pantheon dome

Nyitókép: Alessandro Grussu / Getty images

Magyarországon 544 francia tulajdonú vállalat működik, csaknem 11 százalékkal több, mint 2020-ban, csaknem 49 ezer munkavállalóval, éves árbevételük több mint 13 milliárd euró

– közölte a Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamara csütörtökön az MTI-vel, a Magyarországi Francia Nagykövetség Gazdasági Osztályával és a Francia Külkereskedelmi Tanácsosok magyarországi szervezetével készített tanulmányuk alapján.

A közlemény szerint a Francia jelenlét Magyarországon 2024 című kiadványhoz hasonlót 2020-ban készítettek, Franciaország azóta is tartja kiemelt befektetői pozícióját Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb adatai szerint Franciaország az ötödik legnagyobb külföldi befektető Magyarországon, 5,15 milliárd eurós befektetési összeggel, ami az összes külföldi befektetés 5,1 százaléka – idézték az adatokat.

Az ötödik hely elsősorban a már Magyarországon lévő francia vállalatok újbóli befektetésének eredménye. Az új vállalatok létrehozásával összefüggő működőtőke-beáramlás sokkal visszafogottabb, mint korábban. A magyarországi francia jelenlét változott az elmúlt időszakban, a nagy francia cégcsoportok túlsúlya visszaesett, helyettük a kis- és középvállalatok, valamint a közepes piaci tőkeértékű vállalatok súlya nőtt – írták.

A tanulmány szerint az élelmiszeripar-kereskedelem-fogyasztási javak ágazat, valamint az ipari tevékenység még mindig a magyarországi francia vállalatok árbevételének közel felét adják, míg az érintett vállalatok a teljes francia jelenlét 37 százalékát teszik ki, az alkalmazottaik létszáma az összlétszám 35 százalákát. A két ágazaton belül a kis- és közepes vállalkozások és a közepes piaci tőkeértékű vállalkozások erős jelenléte jellemző.

A tanulmány kiemeli az autóipar dinamizmusát is, amely négy év alatt megduplázta árbevételét és 64 százalékkal növelte alkalmazottainak számát. A környezetvédelmi és energetikai ágazatban az új vállalkozások száma jelentősen emelkedett, mind az árbevétel, mind a foglalkoztatottak száma erőteljesen nőtt.

Az építőiparban, az iparban és a fogyasztási cikkek ágazatában a Magyarországon működő francia vállalatok számának csökkenése ellenére jóval magasabb árbevételt regisztráltak, mint 4 évvel ezelőtt. 

Az 1991-ben alapított Magyar-Francia Kereskedelmi és Iparkamarának több mint 230 tagja van, köztük magyar és francia kis- és középvállalkozások, jelentős francia cégek leányvállalatai, illete egyéni vállalkozók.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

Töltődjön fel a Mandinerrel!

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-95
2024. június 21. 14:03
🍓 ️ ­­­É­­r­­t­é­k­­e­l­­­d­ ­­a­­ ­­s­z­­e­­­x­­­i­­­ ­p­u­n­c­i­­m­­a­­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
bogdan5-aki-vigan-jatszott-mig-elevenen-egtek-az-oroszok
2024. június 07. 10:25
NAGYSZERŰ SZOPJUK LE ŐKET TRIANONÉRT - ELVÉGRE MEGÉRDEMLIK NEM? KURVA ANYÁTOKAT
Szuperszig
2024. június 07. 08:57
Ez csak azért lehet, mert putyinpincsi.
files32
2024. június 07. 08:08
Ilyen fizetésekkel, hogy a viharba ne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!