Csalódott ellenzékieket sodor a Tisza – mutatjuk, melyik párt hány szavazót bukott

2024. június 19. 12:30

A kiábrándult fideszes változatlanul olyan, mint Columbo felesége, állandóan szó van róla, de még senki nem látta.

2024. június 19. 12:30
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, volt kormányfő
Hont András
Hont András
Átlátszó

Nyitókép: Ladóczki Balázs/Magyar Nemzet

„Kik is tehát a tiszások?

Egy «normál» választáson egy százalék körül van az érvénytelen szavazatok aránya. Most első ránézésre többszöröse volt, a megyei listás választáson, és mint említettük Fejér megyében volt a legalacsonyabb az arány, ahol volt kutyapárti és mi hazánkos lista is, itt már nagyon közel járt a «normálishoz» ez a szám.

A megyei és a korrigált EP-listás érvénytelenek összevetéséből egzaktul meg lehet állapítani, hogy a nem megyei jogú vidéki településeken hányan voltak, akik érvénytelenül szavaztak a Tisza hiányában, vagyis ők alkotják a keménymagot. 55763 ilyen választópolgár van. Ez ezen a választói bázison (amely az összes szavazó 62 százaléka) 2 százalék. Országosan kivetítve olyan 90 ezer ember lehet, de az MKKP 18 helyen nem állított listát a 19-ből, így ha a Fejér megyei arányokból indulunk ki

50-60 ezer embert tesznek ki a legelkötelezettebb tiszások.

Most vessünk egy pillantást arra, hogy az egyes pártok megyei listás szavazói között mekkora arányt képviselnek azok, akik az EP-n máshova szavaztak.

Látható, a fideszeseknél ez mindösszesen 4-5 százalék, és nem is biztos, hogy a fideszes pontos megjelölés, mivel lehet, hogy inkább fordítva célszerű megközelíteni. Azaz ezek olyan apróbb pártok szavazói, akiknek a másodlagos pártpreferenciája a Fidesz. Akár így, akár úgy a kiábrándult fideszes változatlanul olyan, mint Columbo felesége, állandóan szó van róla, de még senki nem látta.

Nem így az ellenzéki pártoknál. Itt az átszavazás 40-80 százalékát tette ki az önkormányzati szavazóiknak. A baloldalnál akkor kisebb az arány, ha már nagyon nem volt mit elvenni tőle. És ha már a baloldalnál tartunk. Miközben szólt a gyurcsányozás, és másról sem lehetett hallani Magyar Pétertől, a Tisza párt vezérétől, hogy a DK egyenlő kék Fidesz, addig

közel kétszázezer szavazó volt, aki most júniusban a DK vezette baloldalra és a Tiszára is szavazott.

Egészen precízen 201011 baloldali választó az EP-n más pártot támogatott, de mivel valószínűtlen, hogy a baloldalról Márki-Zay Péterre vagy Vona Gáborra szavaznának, nem merész feltételezés, hogy ennek elsöprő többsége a Tiszánál között ki.

A kis pártok inkább táplálkoztak a Mi Hazánk szavazóiból, mivel többnyire jobboldaliak, sőt mint láttuk, exjobbikos szervezetek is vannak itt, amelyeknél még van átjárás a Mi Hazánkhoz. Márpedig a Mi Hazánknál is regisztrálhatunk 233 ezer olyan szavazót, aki a megyei listához képest másra szavazott az EP-listán. Ám a fő különbség nem is az a DK-hoz képest, hogy inkább innét szóródtak szét a többi párt közé, hanem hogy a Mi Hazánk megőrizte országgyűlésin megszerzett támogatottságát, azaz ezek a választók azon felüli részt képviselnek. Azaz olyan emberekről beszélünk, akik 2022-ben vélhetően az Összefogás-listára szavaztak, menetközben a Mi Hazánkkal kezdtek rokonszenvezni, ami megyei listán leadott szavazatukban érhető tetten, majd visszatértek a Tisza jóvoltából a nagyobb ellenzéki szervezethez. Vagyis

a baloldaltól a Tisza elvett szavazatokat, a Mi Hazánk (és az MKKP) esetében pedig megakadályozta azt, hogy 2024-ben nagyra nőjön,

ami amúgy egy teljesen reális lehetőség volt.”
 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek a Választás 2024 aktában.

Összesen 263 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyoooc
2024. június 21. 15:22
A Fideszben csalódott szavazó márpedig van. 2010-ben még rájuk szavaztam. 2014-ben megosztottam a szavazatomat a Fidesz és az LMP között (egyéni Fidesz, lista LMP). 2018-ban és azóta pedig: se Fidesz, se senki más, Tisza aztán végképp nem, mint ahogy a DK-val szövetkező bármilyen párt is eleve kizárt és ki van zárva a Mi Hazánk meg a másik (Tisza előtti) viccpárt is.
Mankel
2024. június 20. 13:19
Akkor az 9%-nyi eltűnt Fidesz szavazó mi? Erre a rétegre már pártot lehet alapítani. Amúgy meg miért veszi készpénznek mindenki, hogy a Fidesz szavazói olyan elkötelezettek? Igen a Fideszre szavaztak egy OV-Fletó összevetésben. Na de az 100% hogy egy OV-nem fletó összevetésben is? Az mélységes lenézése a választóknak, hogy a Fidesz disznóságait örökké elnézik.
MaBaker
2024. június 20. 11:35
Úristen mekkora halandzsa ez a cikk! "Márpedig a Mi Hazánknál is regisztrálhatunk 233 ezer olyan szavazót, aki a megyei listához képest másra szavazott az EP-listán." Összesen ha van ennyi szavazója jelenleg a Mi Hazánknak... Kedves cikkíró jól a hasára ütött és elkezdte kavargatni a csoportokat.
pipa89
2024. június 20. 08:38
Hát, még most is röhögök Hont beszólásán :-D
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!