Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Pénzhamisítási botránya is volt Magyar Péter baloldali segítőjének, aki a nyugati médiában panaszkodott Magyarországra

2024. május 25. 06:00

A magát a híres zeneszerző leszármazottjának tartó, Magyarországra a nyugati médiában panaszkodó Strausz Róbert mindezt azzal magyarázta, egy időben „buli volt, hogy középiskolások pénzeket másolgattak” és ő is kipróbálta, ma viszont már tagadja, hogy valaha bűncselekményt követett el.

2024. május 25. 06:00
null
Vizvári Soma

„Minden körülményt figyelembe véve 

az elsőrendű vádlott Strausz Róbert (26 éves) 8 hónap, fogházban letöltendő szabadságvesztés büntetést kapott” 

számolt be a Szegedi Ítélőtábla ítéletéről a Békés Megyei Hírlap 2005 nyarán.

A vád folytatólagosan elkövetett pénzhamisítás volt.

Arról a Strausz Róbertről van szó az ítéletben, aki nemrég Gyulán szervezkedett Magyar Péter országjáró fellépése és az ahhoz kapcsolódó tüntetés körül (s szervezte meg a Tisza Párt békés vármegyei és gyulai Facebook-csoportját). 

Strausz Róbert a háttérben a gyulai vár tövében, Magyar Péter országjárásának első állomásán. Fotó forrása: Facebook

Strausz korábban még a DK háza táján is felbukkant, jóval korábban pedig azzal haknizott, hogy ő a híres zeneszerző, Johann Strauss leszármazottja, nevét is emiatt változtatta meg Kliegl Róbertről Strausz Róbertre. Strausz egyébként Magyar Péter gyulai turnéja után a német közmédiában panaszkodott Magyarországra.

Ezt is ajánljuk a témában

De vissza a pénzhamisítási ügyre. „Tavaly az elsőrendű vádlott vásárolt egy számítógépet és egy színes nyomtatóként is használható szkennert. A szkenner próbálgatása közben bankjegyekről is másolatot készített. Ezek közül az ezer forintosról gyártottat találta a legjobbnak, s úgy döntött, hogy azokból többet is nyomtat, majd a hamis pénzt forgalomba hozva valódi pénzhez jut. Legalább 40 hamisítványt készített, majd a szolnoki és szegedi piacokon vásárolt a hamis bankókkal” – olvasható a 2005-ös cikkben.

A Békés Megyei Hírlap cikkében az áll továbbá: „Szabó egyszer felvetette Strausznak, hogy a bankjegyutánzatokat ő is forgalomba tudná hozni. Abban állapodtak meg, hogy az elsőrendű vádlott darabonként 200 forintért legyártja a hamis ezreseket. A megbeszélés során végig jelen volt Czinanó is. Az elsőrendű vádlott elkészített 160 darab hamis ezrest, s azokat két társának eljuttatta. A másodrendű vádlott ismét felkereste lakásán az elsőrendű vádlottat, és a harmadrendű vádlott kérésére 2 millió forint névértékben rendelt meg hamis ezreseket. Ekkor lépett közbe a rendőrség, és bukott le a sarkadi pénzhamisító trió.”

Felmentették vagy sem?

Kb negyed évszázada buli volt hogy középiskolások pénzeket másolgattak. Én is kipróbáltam, 6 darabot lemásoltam és ez lett belőle” 

– fogalmazott ezzel kapcsolatban Strausz nemrég a Facebookon egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott képernyőfotó szerint.

Strausz a pénzhamisításos botrányről pár hete még így nyilatkozott.

Azt viszont nem részletezte, hogyan találkozott ezzel a – minimum meggondolatlan – középiskolai hóborttal, akkoriban ugyanis már 25 körül lehetett 

(az ítéletről beszámoló cikk 26 évesnek írja, az írásból pedig kiderül, hogy az eset a cikk megjelenését megelőző évben történt).

Strausz a posztjában továbbá azt állította, első fokon felmentették, másodfokon elítélték, aztán perújítással felmentették, ám utóbbi nyomát nem találtuk. 

Éppen ezért telefonon megkerestük Strausz Róbertet, hogy megismerjük állítólagos felmentésének pontos körülményeit. 

Azt nekünk már nem mondta ki, hogy felmentették volna, pedig erre konkrétan rákérdeztünk, viszont azt kijelentette: soha életében nem követett el bűncselekményt. 

Ehhez képest érdekes, hogy egy 1999 december 5-én megjelent helyi lapban maga ismerte el, hogy betört egy helyi könyvtárba és művelődési házba.

Ezt is ajánljuk a témában

Mindenesetre írásban újra megkerestük, hogy minél egyértelműbben tisztázhassuk a tényeket a pénzhamisítási üggyel kapcsolatban. Levelünkben is rákérdeztünk, tényleg felmentették-e, és ha igen, tud-e dokumentumot mutatni erről. 

Önkormányzati választás: Strausz kompenzációs listára került

Strausz Róbert a valasztas.hu szerint a júniusi önkormányzati választáson a Magyaroszági Régiókért Egyesület (MARÉG) gyulai jelöltje lesz, a szervezet kompenzációs listáján szerepel (Strausz a telefonban azt állította, már visszalépett a jelöltségtől, de a valasztas.hu-n május 24-én 18:53-kor még mindig az ő neve szerepelt a lista nyolcadik helyén). Cikkünk megjelenését követően, 2024. május 25-én 18:39-kor Strausz Róbert már a valasztas.hu nyilvántartása szerint is visszalépett a jelöltségtől.

Strausz egyébként a jelölőszervezet, a MARÉG gyulai ügyvivője is egyben. Bár a MARÉG elsőre civilnek tűnik, de közel sem független a Magyar Péter alelnökölte Tisztelet és Szabadság Párttól (TISZA Párt). Lapunk információi szerint a MARÉG az önkormányzati választáson induláshoz szükséges aláírásokat TISZA pártos pólóban gyűjtötte. 

A lenti fotón látszódik, ahogy Strausz Róbert TISZA pártos pólóban, többedmagával adja át Csige Gábor jegyzőnek az induláshoz szükséges aláírásokat.

Strausz Róbert
A Magyaroszági Régiókért Egyesület (MARÉG) gyulai jelöltjei átadták az önkormányzati választáson való induláshoz szükséges ajánlásokat Csige Gábornak, a helyi választási iroda vezetőjének
Forrás: Gyulai Hírlap

A következő fotón a MARÉG gyulai listájának második helyezettje, Mikóné Hirth Beáta szerepel Magyar Péter társaságában. Mikóné sem számít pártoktól független szereplőnek a gyulai közéletben, egyértelműen a Momentumhoz kötődik és több botránya is volt a városban. Ő azzal tett szert országos ismertségre, hogy 2019-ben háziorvosi asszisztensként a rendelőben a betegeknek a férje előválasztási választási szórólapjait osztogatta, vagy csempészte a receptek közé. Tehát közpénzen, közalkalmazottként politizált. Férje, Mikó János ugyanis 2019-ben az MMM színeiben indult helyhatósági képviselőjelöltként. A második emlékezetes akciója a járvány első időszakára esett: O1G feliratú szájmaszkos szelfit posztolt magáról a közösségi oldalon. Mikóné is indult egyébként előválasztáson, méghozzá a Momentum jelöltjeként a 2021-es baloldali előválasztáson, a DK-s Leel-Őssy Gábor azonban megverte őt.

Mikóné Hirth Beáta
Magyar Péter és Mikóné Hirth Beáta, a MAGÉRT gyulai jelöltje
Forrás: Facebook

***

Időközben válaszolt az írásbeli megkeresésre Strausz Róbert, a lényeget összefoglalva azt írta, hogy:

Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem szerepeltem a bűntettesek nyilvántartásában, és soha nem törtem be sehova.”

Továbbá válaszlevelében azt is állította, nincsenek politikai ambíciói és DK-s aktivista sem volt soha.

Ezt is ajánljuk a témában

A teljes választ az alábbiakban olvashatja el:

„Köszönöm kérdéseit. Megtisztelnek kitüntetett figyelmükkel, azonban mielőtt regálnék rájuk, kérem válaszoljon meg nekem pár kérdést:
Miért érdekli önt és a Mandinert egy magánember 20-25 évvel ezelőtti élete? 
Miért pont az én múltam után kutakodnak a múlt századi események között?
Miért nem kérdeztek meg az elmúlt napokban, mielőtt hatalmas mennyiségben elkezdtek rólam hazudozni? 
Miért nem írnak arról, hogy milyen eredményeket értem el például az elmúlt 20 évben?
Miért pont egy civil családapát akarnak felhasználni arra, hogy az önök által rettegett Magyar Pétert lejárassák?

Engem nagyon érdekelnek ezek a válaszok! Amennyiben nincs kellő témájuk, és kellenek a botrányok, akkor kérem ne a múlt században kutakodjanak egy magánember után, hanem itt van mindjárt Méhkerék Fideszes polgármestere, Tát Margit, aki elítélten, büntetett előélettel indul most is a Fidesz színeiben. Vagy itt van Gyula város Fideszes polgármestere, Görgényi Ernő aki egy hangfelvételen bizonyítottan fenyeget meg egy párttársát, hogy amennyiben nem jár el szabálytalanul a munkahelyén, akkor veszélyezteti az állását. Pár éve pedig jogalap nélkül jelentette fel egy polgártársát. Ezek napi témák. Kérem itt kutakodjanak!

De tudja mit? Gondolkodjon el a magyar alkotmányon, a keresztény értékrendeken, és tegye fel magában a következő kérdést: amennyiben az önök hazug propagandájára támaszkodok és azt mondom, hogy én egy csaló, bűnöző ember voltam 20-25 éve, akkor lenne-e jogom megváltozni, jó útra térni? Lenne- e jogom felépíteni Európa legnagyobb utazó bábszínházát, beteg gyerekeknek segíteni, családokat támogatni? Lenne-e jogom ezzel példát mutatni azoknak a fiataloknak, akik elkövetnek kisebb-nagyobb hibákat az életükben, és a környezetük leírja őket? Lenne-e jogom példamutató életemmel reményt mutatni nekik, hogy mindig van kiút? Mindig meg lehet változni. És máris felvetődik a kérdés, hogy az önökhöz hasonló propagandistáknak lenne-e joguk ezeket az embereket életük végéig üldözni és lejáratni ezekkel a több évtizedes hibás cselekedetekért? Csak azért, mert nem osztják a Fidesz elveit. Egy keresztény országban, ahol a Fidesz szerint a legfőbb erény a megbocsátás. Tisztázza magában ezeket.
Milyen jogalapon szeretne engem védekezésbe és magyarázkodásba szorítani? Írja meg amit szeretne az újságokban, és majd én megteszem utána a szükséges jogi lépéseket. 
Amit biztosra elmondhatok és ezt vállalom: 
Soha nem követtem el bűncselekményt, soha nem szerepeltem a bűntettesek nyilvántartásában, és soha nem törtem be sehova. Továbbá DK-s aktivista sem voltam soha, hiába hazudta ezt a Gyulai Hírlap propagandistája a Mocsár-Pörjés József (eredeti nevén Mocsár József)
Sőt, Magyar Péternek sem voltam nagyobb segítője az országjárása során, mint bárki más az országban. 
Tudja hogy lesz? Én hétvégétől Csehországban turnézok, beülök egy prágai kávézóba, és élvezve a prágai tavaszt megnézem majd mit találtak ki újra rólam. Mert hiába szeretné azt a látszatot kelteni 4 napos lejárató kampány után, hogy önök kíváncsiak a véleményemre. Ezt már nem lehet egy telefonnal lerendezni. Hívjanak el egy interjúra, ott bármit megkérdezhetnek, és vágatlanul leadhatják. És ott bemutatom dokumentumaimat.

Kérem gondolja át a fentieket, és ne tulajdonítsanak nekem nagyobb szerepet, mint amekkora megillet. Nincsenek politikusi céljaim, ezért meg is lep az a rengeteg támogatás amit azóta kapok, hogy önök hazudoznak rólam a hátam mögött. Ne tegyék! Természetesen minden hazugságot jogi útra terelek, és az eshetőleges sérelemdíjakat beteg gyerekeknek ajánlom majd fel. 
Tegyük együtt békéssé és tisztává az országot, a médiát, és ne a múltról, hanem a jelenről, jövőről beszélgessünk!”

 

Összesen 154 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:05
🍓 ️ ­­É­r­­t­­­é­­k­e­l­­­d­­­ ­­a­­ ­­­s­­z­­e­­­x­i­­­ ­p­­u­­n­c­i­­­m­­­a­­t­ 👉 𝐖­­𝐖­­­𝐖­­­.­­𝐗­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
kispisti-2
2024. május 25. 23:29
Agyatlan buta barmok.
N.N.
2024. május 25. 13:48
Onnantól kezdve, hogy jogerősen elítélték, teljesen mindegy, hogy mit állít. Egyébként feltehető, hogy felfüggesztettet kapott, előzetes mentesítéssel. Elárulta ugyanis magát, amikor arra hivatkozott, hogy soha nem szerepelt a bűntettesek nyilvántartásában. Ez ugyanis a fenti esetben önnmagában igaz lehet, de nem változtat azon, hogy bűncselekményt követett el és elítélték.
blanconegro
2024. május 25. 13:41
"A fidesznyik nagyon retteg mert a torkukon van a kés" Tessék? 😂🤣😅😂🤣😅😂🤣😅
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!