Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Nádas Péter bűne, hogy fehér férfi

2024. május 23. 11:34

Mindez Európában, Németországban eshetett meg. A színtiszta, hétköznapi rasszizmus.

2024. május 23. 11:34
Hegyi Zoltán
Magyar Nemzet

Nyitókép: MTI / Balogh Zoltán

„Nem tudom, mire gondol most Nádas Péter. Természetesen azt sem tudhatom, mit érez. Meg hogy foglalkoztatja-e egyáltalán, miként fajulhattak el ennyire a dolgok. Mert elfajultak, ugye, ez tagadhatatlan, egészen az egyelőre verbális fajüldözésig. Vagy az européer európai író, akinek neve rendszeresen felmerül az irodalmi Nobel-díj odaítélése előtt, a személyes érintettség ellenére, vagy éppen azért, egyszerűen legyint egyet és szó nélkül tovább ír. Mert úr ír, vagy mi, aztán a többit majd meglátjuk. Vagy nem egészen.

Mindenesetre az történt, hogy a Haus der Kulturen der Welt, azaz a Világ Kultúráinak Háza irodalmi díjának odaítélése után (az elismeréssel egyébként 35 ezer euró is jár, ami azért már látszik) némi botrányszag kezdett terjengeni a szabadnak mondott levegőben. Na, nem az elvárható mértékben, nem robbant fel az internet, nem üvöltöttek fel egy emberként az éjszaka sötétjében a közösségi oldalak feketeöves kommentelői, de azért mégiscsak. Ugyanis már megint szintet léptek a progresszívnek nevezett woke-agyamentek és az ügynek ezúttal magyar vonatkozása is van.

Jelesül, hogy a jelöltek mezőnyében szerepelt Nádas Péter Kossuth-díjas magyar író is, méghozzá a Rémtörténetek című kötetével,

ami így utólag nem mindennapi bevonzásnak tűnik. Aztán nem ő nyert. Ez idáig rendben is lenne, előfordul az ilyesmi a legjobb családban is, ízlések és pofonok különbözők, a zsűriben is emberek ülnek, s a többi. Még akkor is megtörténhet, ha egyébként Nádasé volt a legjobb könyv, sőt.

Na de az indoklás. Az káprázatos. Nádas azért nem nyerhetett, mert fehér férfi. És mint ilyen, kiváltságos. Igen, jól olvasták, ezért. Ketten álltak ki mellette, említsük meg őket név szerint, megérdemlik, mint ahogy lassan a maradék normálisak a Bátorság érdemrendet is, az összes létező karddal és kereszttel.

Juliane Liebert és Ronya Othmann. Majd még tetézték is az agyalágyultak ezt az egész rémregényt. Amikor Juliane Liebert felszólalt Nádas mellett, az egyik zsűritag nem bírta tovább a szólás-és véleményszabadság ilyetén megnyilvánulását, felpattant és ezt találta közölni vele: fehér nőként amúgy sincs itt semmi mondanivalód.

Gyönyörű, nem? A lánglelkű ítész ugyanis ezen a ponton ugrott egy jó nagyot, tekintve hogy Juliane Liebert nő és mint ilyen, hátrányos helyzetű. Marad az, hogy fehér és ez a baj. Ja, azt majd elfelejtettem, hogy mindez Európában, Németországban eshetett meg. A színtiszta, hétköznapi rasszizmus. És még senki nem fordult felháborodva mondjuk a Helsinki Bizottsághoz. De helyesbítek. Ezek nem agyalágyultak. Ezeket ezért fizetik. Eleinte még jókat röhögtünk rajtuk. Később néha azért már az arcunkra fagyott a mosoly. Azt meg talán nem kellene megvárnunk, hogy úgy járjunk velük, mint annak idején nagyapáink a komcsikkal és a nácikkal.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:15
🍓 ️ ­É­­r­­t­­é­­k­­­e­­­l­­­d­­­ ­­a­ ­­s­z­­e­x­­i­­ ­­p­­­u­­­n­­c­­­i­m­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­𝐖­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­.­𝐅­­­𝐔­𝐍
syphax
2024. május 25. 10:50
"...Nádas Péter bűne, hogy fehér férfi" Napersze. De ez még nem ölég, mer ma már--sajnos--telses bzonyossággal kiondható: AZ IS "BŰNE" NÁDASNAK--AKIT NEM MELLESLEG JÓMAGAM SEM IGAZÁN KEDVELEK--HOGY ZSIDÓ(!!!) FEHÉR FÉRFI. MERT MA MÁR NYUGATON AZ IS BŰN, HA VALÉAKI ZSIDÓ!!! Mindazonáltal az, hogy ma, 2024-ben valaki ZSIDÓ, az önmagában "rossz pont" NYUGAT-EURÓPÁBAN az illetőre nézvést......nálam A LEGTELJESEBB MÉRTÉKBEN NEM!!! Még akkor sem, ha a zsidók "viselt dolgainak" jelentős részét jómagam sem díjazom. Mindazonáltal sok zsidó barátom van, akik egy igen jelentős része AZT SE' TUGGYA, HOGY Ő ZSIDÓ, SŐT: soxor ő cikizi leginkább a zsidókat csdak azééé' mer' zsidók. Azután olyan is van, aki tudja magáról, s a' szongya: neki épp azéé' szabad a zsidókat b.. ogatni, mer1hogy ő is "az". Amiit persze nekem njem szabad...szerinte, mer' én meg nem......
Osztap_Bender
2024. május 24. 15:22
Azt meg talán nem kellene megvárnunk, hogy úgy járjunk velük, mint annak idején nagyapáink a komcsikkal és a nácikkal.” Sem a kommunisták, sem a nemzeti szocialisták nem üldöztek senkit azért, mert fehér ember. Azért üldöztek akkor fehér embereket mert, kommunista, mert nemzeti szocialista, mert fasiszta, mert zsidó, mert buzi, mert kozmopolita, mert a nép ellensége, mert trockista, mert antiszemita, mert cionista, mert anticionista és így tovább. Felettébb érdekes és tanulságos, hogy sem a számtalan magyar (például a mindig nagyhangú mazsihisz és emmih aktivisták) és külföldi, máskor oly bátor és hangos zsidó szervezetek egyike sem kiáltott antiszemitizmust és hasonlókat a "döntés" után, nem álltak ki fehér fajtársuk mellett. A sófárok is csöndben maradtak. Vajon miért is, elvtársak? >>>Azt pedig senki sem merte még kimondani, hogy Nádas úr azért nem kapott ott díjat, mert zsidó. Ha mindez Magyarországon történik, mekkora lenne a hazai és nemzetközi hitközségek felháborodása?<<<
auditorium
2024. május 24. 12:14
Ezt a tèmàt már megtárgyaltuk itt a Mandineren.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!