Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Ez a titka a családi költségvetés hatékony tervezésének!

2024. május 25. 09:44

A magyar kormány számára továbbra is kiemelt helyen a családok támogatása, jól bizonyítja, hogy több mint harminc intézkedés segíti a mindennapokat.

2024. május 25. 09:44
család - illusztráció
Szabó Péter

Fotó: Pixabay

Magyarországon 2010-ben családbarát fordulat zajlott le, azóta a nagybetűs család áll a hazai családpolitika középpontjában. A támogatások több pillérre épülnek, a kormány kézzel fogható intézkedésekkel és a családbarát szemlélet erősítésével is segíti a gyermeket nevelő magyar családokat, de a gyermekvállalás előtt álló házaspárok is számos kedvezményt vehetnek igénybe.

Orbán Viktor kormányfő számtalanszor megerősítette a kormány álláspontját, miszerint a gyermekvállalásnak egy család számára anyagilag is előnyt kell jelentenie. A miniszterelnök hozzátette: az államnak kötelessége segítenie a családalapítást és a családok boldogulását.

A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket”

– hangsúlyozta Orbán Viktor a Budapesti Demográfiai Csúcson, majd hozzáfűzte: úgy kell támogatást adni a családoknak, hogy közben a gazdaság tartósan növekedjen.

Családi gazdálkodj okosan!

Ahogy arról korábban beszámoltunk, 2024-ben már több mint harminc intézkedéssel segítik a magyar családokat, köztük számos kedvezményt ráadásul már a házaspárok is igénybe vehetnek. Az első házasok két évig adókedvezményre is jogosultak, illetve az esküvő után igényelhetik a 2024 januárjától emelt összegű Babaváró hitelt, a gyermekáldás után pedig családi adókedvezményben részesülhetnek – már a várandósság alatt is.

Ezt is ajánljuk a témában

Az otthonteremtési célok megvalósításában az új CSOK Plusz is segíti a családokat idén januártól. Az államilag támogatott hitelt a meglévő és vállalt gyermekek számától függően 15, 30, illetve 50 millió forint összegben igényelhetik a házaspárok. A támogatást az első közös otthon megszerzéséhez, a meglévőnél értékesebb, komfortosabb otthonba költözéshez, vagy akár a lakóingatlan bővítéséhez egyaránt igénybe lehet venni. A támogatás új és használt lakóingatlanra is felhasználható.

Ezt is ajánljuk a témában

Családi kassza: hogy elvehessen belőle, tegyen is bele!

A támogatások tehát a magyar háztartások rendelkezésére állnak, és csak arra várnak, hogy kényelmesebbé tegyék az igénylők életét. A kulcsszó tehát a tudatosság, a pénzügyi tudatosság! Ha felkészülten és tájékozottan nézünk szembe a jelenkor gazdasági kihívásaival, akkor megtalálhatjuk a családunkat segítő támogatásokat, beépíthetjük a költségvetésünkbe a rendelkezésre álló erőforrásokat. A magyar kormány a GDP 5 százalékát fordítja családtámogatásra, amely nem tekinthető csekély summának.

És hogy mit értünk pénzügyi tudatosság alatt?

A felelős előregondolkodás, a megtakarításokra való építés és a célok priorizálása mind olyan összetevő, amely pozitívan hat a családi kasszára,

és nem utolsó sorban a gyermek pénzügyileg tudatos nevelése szempontjából is jó példát jelent. A hatékony befektetések, a megbízható állampapírok és a hitelek minimalizálása is pénztárcabarát megoldás, hosszútávon csak nyerhetünk vele a gazdasági társasjátékban.

A hazai családokat támogató kedvezményeket illetően nem mehetünk el szó nélkül a 25 éven aluliak szja-kedvezménye, a kedvezményes lakásvásárlási hitel, a 30 év alatti anyák adómentessége, a babaváró hitel, a babakötvény és a Nők40 programja mellett sem, amelyek egyaránt pozitívan hatottak hazánkban a gyermekvállalási kedvre – és a családok költségvetésére.

Nem véletlen, hogy a magyar családpolitikai intézkedéseknek messze földön a csodájára járnak.

Mint ahogy az is világos: a magyar kormány következetesen azt hangsúlyozza, hogy a fejlett országok és a nyugati társadalmak elöregedése megállítható a gyermekvállalás ösztönzésével. Van benne valami...

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:05
🍓 ️ ­­É­r­­t­­é­­k­­e­l­d­ ­­a­­ ­­s­­z­­­e­­x­­i­­­ ­­­p­­­u­­­n­­c­i­­­m­­a­­t­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­𝐖­­.­­𝐗­­𝟏­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
I feel the earth move under my feet
2024. május 25. 19:10
"fideath-7 2024. május 25. 10:03 "a kormány kézzel fogható intézkedésekkel és a családbarát szemlélet erősítésével is segíti a gyermeket nevelő magyar családokat" -------------------------- Jah, főleg az atomháborúval való non-stop riogatás, migránsokkal uszítás, na az aztán kibaszottul erősíti a hosszútávú, stabil, családbarát környezetet.... " A háború veszélye valós. A homokba dugott fejed ezen nem segít. A legnagyobb baj, hogy ha ki is maradunk effektíve, a hatásaitól mi sem menekülhetnénk. Ha szigorúan vesszük, már jelenleg is háborúban állunk az USA-val szemben, a gazdaságunk (az EU gazdasága) rogyadozik... és nem hagyják, hogy a süllyedő hajóról meneküljünk.
lazio154-2
2024. május 25. 18:27
A Pénzügyminisztert nem ismeri Szabó úr? Ott sokkal több pénzt nem tudnak beosztani!
2024. május 25. 15:50 Szerkesztve
SZABÓPÉTERELMÉSZTEAFASZTSZÉTSZOPÓKURVAANYÁDBAHOGYEZEKETAMONDATOKATLEÍRTAD!HAZUDSZ!SZÉGYELDMAGAD!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!