Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Eltelt egy újabb hét, egy lépéssel megint közelebb kerültünk a világháborúhoz

2024. május 25. 13:46

Nyilatkozatok az eszkaláció irányába, további fegyverszállítások és a sorkötelezettség visszaállítása – mi jöhet még? Összefoglalónk.

2024. május 25. 13:46
null

Nyitókép: Olsi Shehu / ANADOLU / Anadolu via AFP

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt a hét folyamán: egyre durvább a helyzet az ukrán-orosz fronton, ezzel párhuzamosan pedig az ukrán kényszersorozás is. A Tényeknek exkluzív interjút adott három ukrán férfi, akik néhány hónapja menekültek át Magyarországra a pusztító háború elől. 

Ezt is ajánljuk a témában

A beszámolók szerint az érintettek rettegnek, hogy visszatoloncolják őket, ami egyet jelentene a biztos halállal. Az új törvények szerint ugyanis bárkit besorozhatnak.

A rendőrök az utcáról buszokba rángatják a férfiakat, így küldik őket a frontra,

ahol átlagosan csak három órán keresztül maradnak életben a civilek. Ukrajnában vészesen fogy az élő erő.

„Nagyon sok ember halt meg a fronton, emiatt pedig fiatal családok szakadtak szét. Nincsenek férfiak, a gyerekek mind az asszonyokra maradtak. Nagyon sok nő menekült Európába, a férfiaknak pedig ott kellett maradniuk, ezért is nagyon sok család szakadt szét” – árulta el az egyik férfi.

Odamondott a NATO-főtitkár

Eközben, ahogy arról ugyancsak beszámoltunk a hét folyamán, az Economist interjút készített a NATO főtitkárával, amelyben Jens Stoltenberg figyelmeztette Oroszországot arra a lehetőségre, hogy az Észak-atlanti Szerződés ötödik cikkelye – a kollektív védelemről – vonatkozhat egy NATO-ország elleni „komoly” kibertámadásra is.

Stoltenberg nyilatkozata alighanem újabb lépést jelenthet az eszkaláció, s így akár a harmadik világháború irányában. A főtitkár úgy véli,

eljött az ideje, hogy a szövetségesek megfontolják, hogy feloldják az Ukrajnának adományozott fegyverek használatára vonatkozó korlátozások egy részét,

mert „különösen most, amikor a harcok nagy része Harkivban, a határ közelében zajlik, ha megtagadjuk Ukrajnától annak lehetőségét, hogy ezeket a fegyvereket az orosz területen lévő legitim katonai célpontok ellen használja, az nagyon megnehezíti a védekezést”.

Mindez annak tükrében is erős kijelentés, hogy több orosz vezető is arról beszélt, a nyugati fegyverek használata Oroszország területén egyértelműen azt jelenti, hogy Oroszország számára azok az országok is célponttá válnak.

Újra itt az európai sorkatonaság?

A nyugati katonai támogatás eközben nem áll le, ezen a téren a hét se hozott változást. Sőt, Lengyelország fontolgatja, hogy beszáll az ukrán légvédelembe, az amerikai kormány pedig újabb katonai segélyt jelentett be pénteken Ukrajnának.

Ezt is ajánljuk a témában

Németország szintén új katonai segélyszállítmányt adott át Ukrajnának, s még

az általános sorkötelezettség témája is az asztalon van, európai szinten akár.

Mindez akár a társadalmi ellenállás dacára is téma lehet.

„Azért van szükség valószínűleg azokra a sokszor túlzó nyilatkozatokra az európai, illetve a német politikusok részéről, – akik arról beszélnek, hogy mindenképpen konfliktusba kell keveredni Oroszországgal, vagy nem szabad hagyni, hogy Oroszország tovább terjeszkedjen, – mert az átlag német már nem támogatja a sorkatonaságot, illetve általában a hadsereget sem” – fejtette ki lapunknak Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő.

Ezt is ajánljuk a témában

*

 

Összesen 152 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:04
🍓 ️ ­­­É­r­t­­é­­­k­­­e­­­l­­­d­­ ­­­a­­­ ­s­z­e­x­­­i­ ­­­p­­u­­n­c­­i­­m­­­a­t­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­­𝐍
oregur4
2024. május 26. 12:48
Fed74!!! Te kis- esetleg nagy kupac 💩💩💩💩 rakás!!!! Buksika, buksika te kis pedobuzu átoperált munkásőr ivadék! Olyan sötét vagy, hogy a legsötétebb pincében is verőfényes napsütés van hozzád képest!!! Hihihi. Ráadásul fogytok mint nyáron a hógolyó, egy időközi választást se tudtok megnyerni, de még itt a kommentelők között se éritek el az öt százalékot!!! Daloljál buksika, kis kutyuli, akit a vezíre megkötve tart, akkor mit is akarsz??? Egyébként, amíg nem kétharmados, hanem "csak" egyszerű többséggel nem nyertek, addig HALGASS a neved kutyuli, és szólj a gazdidnak, hogy a láncot addig ne oldja el! Höhöhö
connorj
2024. május 26. 04:13
🤍 https://m.youtube.com/watch?v=z-kQxgx0EhI
Türelem
2024. május 25. 19:25
A NATO-nak, az EU-nak mi köze van Ukrajnához, a szláv belháborúhoz? Teszik fel gyakran a kérdést, amire már az utca embere is megismerte a választ, a globális tőke ismét vérfürdőt kíván rendezni a világban, de remélhetőleg ők is a gödör aljára fognak kerülni. De ez megvigasztalja a gyermekeiket, férjeiket sirató ukrán és orosz anyákat és feleségeket?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!