Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Békés vármegye drótszamáron

2024. május 22. 22:39

Két keréken is a Wenckheimek nyomába eredhetünk.

2024. május 22. 22:39

Nyitókép: Wenckheim kerékpárút Facebook-oldala

 

A Wenckheim turista- és kerékpárút Békés vármegye történelmének meghatározó szereplőihez, a Wenckheim családhoz kapcsolódó kulturális és építészeti örökségeket bemutató tematikus kerékpárút és szolgáltatáscsomag. 

Az útvonalon végigtekerve a térség természeti kincsei mellett a vármegye négy jelentős kulturális értékét képviselő kastélyát, a szabadkígyósit, a gerlait, a póstelekit és a gyulait ismerhetik meg mélyebben a kikapcsolódni vágyók. De egy kisebb kitérővel akár a dobozi Wenckheim-kápolna és -kripta is megközelíthető – számolt be a Tények.

A mintegy 40 kilométeres nyomvonalon információs táblák, pihenőhelyek és szervízpontok szolgálják a kerékpárosok kényelmét. A túra kezdők számára is kellemes kikapcsolódást nyújt, hiszen könnyű, sík területeken vezető szakaszok jellemzik. 

Az útvonal egész évben látogatható

– írták.

Ezt is ajánljuk a témában

„Vendégségben, és nem múzeumban” – sorra újulnak meg a hazai kastélyok és várak

Néhány hónapja tárta ki kapuit Szabadkígyóson a kívül-belül újjászületett Wenckheim-kastély – a hatás máris érezhető a település gazdasági életében. A dél-alföldi turisztikai desztináció jelenéről és jövőjéről, valamint a Nemzeti Kastélyprogram és Várprogram aktuális beruházásairól kérdeztünk turisztikai szakértőket, valamint a térség országgyűlési képviselőjét.

 

Időutazásra csábító kastélyok

A Wenckheim család által építtetett kastélyok több szempontból jelentős elemei a kerékpárútnak. Érdekesség, hogy 

Békés vármegyében 31 kastély található, ezekből 17-et a Wenckheimek építtettek.

A pár éve felújított szabadkígyósi kastély, ami Ybl Miklós tervei alapján épült eklektikus, neoreneszánsz stílusban, a nagy közönség számára is látogatható. Interaktív kiállításán a historizmus korabeli élet mindennapjaiba és ünnepei elevenednek meg.

Míg a pósteleki  parkerdőben a Széchenyi–Wenckheim-kastély romja tekinthető meg. Az ott elhelyezett kronoszkópba pillantva a kastély és a park 1930-as látványa elevenedik meg a látogató előtt. 

A 360 fokban körbeforgatható panorámafilm pedig a Széchenyi–Wenckheim család életképeibe enged betekintést.

A Wenckheim családhoz kapcsolódó kulturális és építészeti kincseket bemutató tematikus kerékpárút 2023-ban elnyerte Az év kerékpárútja címet is.

Ezt is ajánljuk a témában

Kies romok és elhagyatott kőfalak: elfeledett viharsarki kastélyok nyomában

A Csongrád-Csanád és a Békés vármegyei térség tele van pusztulásnak indult, sokszor műemlék számba menő épületekkel, amelyek dacolnak az idővel. Szerencsére ma már akad közöttük egy-kettő, amelynek falai közé rövidesen visszatérhet az élet. Míg más kastélyok és kúriák még „megmentőjükre” várnak. Összeállításunk.

***

 

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-93
2024. június 15. 02:17
🍓 ️ ­É­­r­­­t­é­­­k­­e­­l­d­­ ­­­a­ ­­s­­z­e­­­x­i­­­ ­­p­u­­­n­­­c­­­i­m­a­­­t­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­­­𝐗­­𝟏­­­𝟖­­­.­­­𝐅­­­𝐔­­­𝐍
bunko-jobbos
2024. május 23. 10:46
Pünkösdkor voltunk Zemplénben, és hihetetlenül jó volt. Mindenki elmegy messzire turistáskodni, miközben még sosem látta a gorsiumi romokat, a sárospataki, füzéri várat, a kastélyprogramban felújított épületeket. Menjetek Magyarországra is, nagyon sok érdekes látnivaló van! A szabadkígyósi kastélyban még nem voltam, de fenem rá a fogam. :-)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!