Magyar György elárulta, Horváth Csaba nélkül is megrendezik-e az előválasztást Zuglóban

2024. március 11. 16:24

Ülésezett és döntött Civil Választási Bizottság, a szervezet elnöke pedig ismertette lapunknak a részleteket. Úgy tűnik, vannak még kérdőjelek.

2024. március 11. 16:24
KARÁCSONY Gergely; MAGYAR György; KERPEL-FRONIUS Gábor
Vizvári Soma

Nyitókép: MTI/Balogh Zoltán

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke előzetesen azt kérte az ellenzéki pártoktól és jelölő szervezetektől, március 8-ig jelezzék, egyáltalán igénybe szeretnék-e venni a Civil Választási Bizottság (CVB) közreműködését a helyi előválasztásban.

Mint ismert, több helyen azért merült fel az előválasztás lehetősége, mert a baloldali pártoknak nem sikerült megegyezniük arról, kit indítsanak közösen 

a közelgő, júniusi önkormányzati választásokon.

A CVB a március 8-ai határidő lejárta után úgynevezett kibővített ülést tartott, amire meghívták az érintett jelölteket és jelölő szervezeteket is. 

Ahogy Magyar Györgytől megtudtuk, hivatalossá vált, hogy a CVB segítségel rendezik az előválasztást az V. kerületben. A Tiéd a Belváros egyesület támogatásával Kovács Alex Gábor, a városrész baloldali frakciójának vezetője és egy közismert, régi motoros baloldali mozgalmár, Juhász Péter mérkőznek meg. Juhász mögött a Momentum, a Párbeszéd és a DK sorakozott föl.

A CVB elnöke elmondta, szombati ülésükön részt vett a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke, Kovács Gergely is, mivel akkor még arról volt szó, a XII. kerületben ő is indul az előválasztáson.

Kovácsnak erre pártja végül nem adott megbízást, így Döme Zsuzsannával, a párt másik társelnökével együtt lemondott posztjáról. Kovács ráadásul a júniusi önkormányzati választástól is visszalépett mondván, semmi értelme, hogy a kutyák és a baloldal közös jelöltje is elinduljon rajta.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Magyar a Mandinernek elmondta, a hírekben korábban szereplő többi induló viszont nem állt el a megmérettetéstől, így a XII. kerületben a Momentumtól Farkas Csaba, az LMP-s Kendernay János és egy helyi civil szervezet jelöltjeként Visi Piroska indulnak a CVB közreműködésével megrendezett előválasztáson.

Korábban arról is szóltak hírek, hogy a XXII. kerületben a momentumos Havasi Gábor és a DK-s Perlai Zoltán megegyeztek arról, hogy előválasztást tartanak, Magyar György viszont arról tájékoztatott minket, hogy onnan nem érkezett felkérés egyik szereplőtől sem, így ha lesz is előzetes megmérettetés Budafokon, jelen állás szerint a CVB nélkül fogják megszervezni.

A CVB elnöke korábban lapunknak elárulta, Soroksárról is érkezett megkeresés az LMP részéről. Ott a baloldalnak jelen állás szerint két jeöltje is van: a Momentum, a DK és a Párbeszéd támogatásával Ritter Otto, valamint egy helyi civil szervezet és az LMP támogatásával Bereczki Miklós. Magyar György most a Mandinernek azt mondta, meghívták a soroksári jelölteket is a bizottság szombati ülésére, de Ritter Otto kitért a találkozó elől. A CVB elnöke azonban leszögezte, a soroksári előválasztás kérdése még nem eldöntött, a CVB pedig nem zárkózik el, hogy ott is részt vegyen a folyamatban.

Ezt is ajánljuk a témában

A legfrissebb hírek szerint 

három vidéki helyszínen is felmerült a DK részéről, hogy előválasztást kell tartani, Magyar György azonban a Mandinernek nyilatkozva leszögezte, a szombati ülésükig ilyen megkeresés nem érkezett hozzájuk.

Ezt is ajánljuk a témában

A CVB elnöke ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, 

az élet hamarosan húz egy határt, ami után már senkinek sem tudunk segíteni előválasztás megszervezésében, mert nem lesz elég idő rá.”

Mi lesz veled, Zugló?

Zuglóban a regnáló szocialista polgármester, Horváth Csaba Magyar György tájékoztatása szerint továbbra sem akar indulni az előzetes megmérettetésen, hiába jelezte Rózsa András, a Momentum, valamint Sudár Orsolya, a Jámbor András-féle Szikra Mozgalom jelöltje, hogy előválasztást tartanának a kerületben.

A CVB elnöke lapunknak elárulta, mivel Rózsa és Sudár továbbra is szeretnének előválasztást, ezért a bizottság szombaton többségi szavazással úgy döntött, közreműködnek a zuglói előzetes megmérettetés megszervezésében, még akkor is, ha Horváth Csaba nem vesz részt rajta.

Ez azt is jelenti, hogy Horváth Csaba nagy valószínűséggel a kormánypártokén kívül még egy fajsúlyos ellenfelet kap a júniusi választáson, hacsak előtte nem sikerül megegyeznie valahogy az előválasztás győztesével.

Az MSZP sajtóosztályától a zuglói előválasztással kapcsolatban csütörtökön azt válaszolták a Mandiner megkeresésére, hogy álláspontjuk nem változott, kitartanak amellett, hogy a szocialista polgármester nem indul az előzetes megmérettetésen.

Ezt is ajánljuk a témában

Levelükben úgy fogalmaztak, teljes mértékben egyetértenek Karácsony Gergely főpolgármesterrel abban, „hogy

az előválasztás demokratikus eszköze nem arra szolgál, hogy viszályt és megosztottságot szítson az ellenzéki oldalon,

hanem csak arra, hogy ahol jelenleg fideszes a vezetés, ott megállapodás hiányában megtaláljuk a legalkalmasabb jelöltet a Fidesszel szemben.”

Leszögezték azt is, hogy Horváth Csaba támogatottsága „minden kutatás alapján egyértelmű.” 

Utóbbi kijelentésüket árnyalja, hogy a Medián január végén közzétett közvélemény-kutatása Rózsát Horváth elé mérte.

Rózsa András Horváth Csaba vezetése alatt a kerület alpolgármestere volt egy ideig, de amikor bejelentette, hogy indul a polgármesteri címért, lemondott a pozíciójáról. A Momentum jelöltje az elmúlt időben többször is belemart az MSZP-s polgármesterbe. A napokban saját közösségi oldalán azt kifogásolta, hogy Horváth 60 millió forintért rendelt meg közvélemény-kutatásokat a Publicus Intézettől. 

„Elég volt már az esztelen pénzszórásból, Zugló nem egy kifizetőhely!” 

– hangoztatta posztjában.

„Így soha nem lesz esélyünk rendszert váltani” – fűzte hozzá az ügyhöz Hadházy Ákos, a városrész momentumos országgyűlési képviselője.

A Szikra Mozgalom jelöltje, Sudár Orsolya néhány napja Facebook-oldalán úgy fogalmazott a szocialista városvezető kérlelhetetlenségéről: 

„Horváth Csaba ellenállása az előválasztással kapcsolatban azt jelenti, hogy az MSZP és ő maga sem szeretné, hogy a kerületben, melyet képviselnek, változás történjen.”

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 49 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:23
🍓 ️ ­A­ ­­d­­­ö­­­g­­ö­­­s­ ­l­­­á­­n­­y­­o­k­­­ ­­v­­­á­r­­n­­­a­k­­ ­­r­­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­­.­­­𝗖­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
budzsak
2024. március 13. 15:02
„Elég volt már az esztelen pénzszórásból, Zugló nem egy kifizetőhely!” Ezek szerint az volt, úgy működött/működik.
Patika
2024. március 13. 03:38
Horvát Tócsába lépett. Hocsa meg a zuglói tócsa. (hiába no, zugló lápra épült)
nempolitizalok-0
2024. március 11. 19:02
Kigolyózzák a milliárdos Horváthot a libsik. Pedig Zugló koszlottsága, az értékes területek eladása a libsiknek legalább annyira köszönhető. Ahogy a parkolóbuliban sem csak bolsik voltak benne.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!