Itt az ügyészség közleménye: ezért szálltak ki az óbudai önkormányzathoz a nyomozók

2024. március 06. 19:15

Négy embert őrizetbe vettek. Az ügy szálai a fővárosi baloldal egyik fontos háttéremberéhez, P. Gáborhoz vezethetnek.

2024. március 06. 19:15

Nyitókép: MTVA/Bizományosi: Róka László

***

Amint arról korábban beszámoltunk szerda délután civilruhás nyomozók lepték el a DK-s vezetésű óbudai önkormányzatot. A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) közleménye szerint „vesztegetést állítva elkövetett befolyással üzérkedés bűntette” és más bűncselekmények miatt több helyszínen eljárási cselekményeket végeztek és négy személyt őrizetbe vettek.

A megalapozott gyanú szerint egy férfi a kft-jén keresztül 2021-ben szolgáltatások nyújtására, illetve eszközbeszerzésekre

fiktív szerződéseket kötött a Budapest Főváros III. Kerület – Óbuda-Békásmegyer Önkormányzattal,

illetve az egyik gyanúsított társa által kijelölt két gazdasági társasággal.

A gyanúsítottak a fiktív szerződések ellenértékeként beérkezett pénzösszegeket készpénzben felvették, és korrupciós célokra fordították. A bűncselekmények elkövetéséhez használt cég megszűnt, a gyanúsított a cég könyvelési iratainak őrzéséről a törvényi követelmények ellenére nem gondoskodott. A nyomozó ügyészség a négy személlyel korrupciós és gazdasági bűncselekmények megalapozott gyanúját közölte.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet az üggyel foglalkozó cikkében felidézte, a KNYF egy III. kerületi kenőpénzes korrupciós botrányt, valamint a Karácsony Gergely 2021-es előválasztási kampánya miatt is folytat egy egyesített nyomozást. 

Mint írták, 

mindkét ügy a szocialisták egyik fővárosi háttéremberéhez, P. Gábor nevéhez kötődik. 

P. 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen. 

A lap ezek után részletesen bemutatta a P. Gáborról eddig nyilvánosság elé került információkat. 

P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, 

egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott, ám nevét főként akkor ismerhette meg a szélesebb közvélemény, amikor 2019-ben kiszivárogtak azok a kispesti hanganyagok, amelyeken Lackner Csaba volt szocialista önkormányzati képviselő részletesen beszámolt a kerület korrupciógyanús ügyleteiről – írta a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

A lap úgy folytatta: Lackner többek között arról beszélt, hogy 2016-tól közeli munkakapcsolatba került és együtt „dolgozgatott” Gajda Péter „végrehajtójával”. 

P. Gábor befolyását jól mutatja, hogy a hangfelvételeken úgy említették, mint aki bármit el tud intézni az önkormányzatnál 

A Magyar Nemzet azt is felidézte, amikor az országgyűlési választások előtt a médiában Anonymousként elhíresült férfi a közzétett videóiban több korrupciógyanús üggyel is összefüggésbe hozta P. Gábort. A maszkos alak például egy rejtett kamerával készített felvételt mutatott be, amelyen P. és egy ismeretlen személy egy autóban ülve több millió forint — feltételezhetően — kenőpénzzel számolt el. Az álarcos alak állítása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénz volt a téma.

Egy másik videóban közölt hangfelvételen P. Gábor a pestszentlőrinci ingatlanfejlesztések megcsapolásáról beszélgetett valakivel.

A felvétel szerint P. Gábor, Szaniszló Sándor DK-s polgármester, a helyi alpolgármester, valamint a kerületi vagyonkezelő vezetője számára egy negyvenhat és egy nyolcvanhat lakásos ingatlanból „osztottak vissza” nyolc lakást. A Magyar Nemzet azonban hozzáteszi, Szaniszló mindent tagadott ebből.

Anonymous a Magyar Nemzet összefoglalója szerint később olyan dokumentumokat hozott nyilvánosságra, amelyek azt igazolhatják, hogy 

P. Gábor tevékenyen részt vett Karácsony Gergely előválasztási kampányának szervezésében.

Például egy 2021. augusztus 26-i e-mail szerint P. a Key Price Kft. nevében eljárva kért ajánlatot és elérhető felületlistát száz óriásplakát elhelyezésére. P. azt írta, hogy megrendelőként a Párbeszéd Magyarországért Pártot tüntessék fel, ám felhívta a figyelmet arra, hogy a végfelhasználó a 99 Mozgalom lesz, amely jelenleg nem jogi személy. 

A megrendelő, vagyis a Párbeszéd Magyarországért egyik társelnöke Karácsony Gergely főpolgármester volt abban az időben. 

– részletezi a lap.

Ezt is ajánljuk a témában

A Magyar Nemzet arra is rámutatott, akkoriban a párt másik társelnöke az a Szabó Tímea volt, aki a korrupciós ügyletek miatt már említett III. kerületben a baloldal közös jelöltjeként vett részt az országgyűlési választásokon. 

Az üzlet pedig meg is valósult, Anonymous mellékelte is az erről szóló számlát 

– mutatott rá a Magyar Nemzet.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Hozzátették: a JCDecaux Hungary Zrt. által kiállított bizonylat szerint a 123 hirdetési felületért csupán 5,2 millió forintot kellett fizetni, hiszen az 51 millió forintos árból a Key Price Kft. közel 46 millió forint engedményt kapott. 

Az álarcos alak szerint az, hogy P. ilyen mértékű kedvezményt tudott elintézni, nem teljesen szabályos.


 

– idézte fel a lap.

***

 

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-76
2024. április 28. 00:25
🍓 ️ ­A­­­ ­­­d­­­ö­­­g­­ö­­s­­ ­­­l­­á­­­n­­­y­­­o­k­­ ­­­v­á­r­­n­­­a­k­­ ­r­­­á­­­d­­ 👉 𝗪­­­𝗪­­­𝗪­­.­­𝗖­𝗨­­𝗠𝟰­­­.­­­𝗙­­­𝗨­­­𝗡
muanyag-tojas-23
2024. március 07. 07:47
Gajda? Akkor semmi baj! Nem ők látszanak a felvételen.
szokrejtarny
2024. március 07. 06:37
Ez is megérne egy misét! https://www.facebook.com/photo?fbid=411249601428486&set=pcb.411249721428474 Az önkormányzat hivatalos magyarázata az, hogy a vállalkozó fizette a kérdéses tételt, amit viszont a bérleti díj beszámításába nem kért, sőt a már megkötött szerződésének módosítását kérte, amelyben pont ekkora összeggel csökkentették a vállalkozói hozzájárulást. Tehát a vállalkozó beszámíthatná ráfordításait a bérleti díjba, erről szerződése is van, de olyan jószívű, hogy ezt az összeget önként és dalolva, minden ellentételezés nélkül felajánlja az önkormányzatnak. Lefordítom: valahol egy csendestárs lapít.
NYKV
2024. március 07. 06:32
P. Gábor : https://www.origo.hu/itthon/2022/03/felmilliarddal-tomtek-kigajdaek-a-baloldal-hatteremberet
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!