A NATO-val való összecsapást emlegette az orosz nagykövetség, de mi az igazság? Szakértőt kérdeztünk

2024. március 06. 18:01

„Az európai vezetők, elsősorban Macron felelőtlen nyilatkozataiból kiindulva az oroszok is magasabb fokozatba kapcsoltak” – vélekedett Somkuti Bálint.

2024. március 06. 18:01
null

Nyitókép: Yuri KADOBNOV / AFP

***

„Az amerikaiaknak nincs olyan harcászati rakétájuk, amire atomfegyvert lehet felszerelni. A mai napig a gravitációs B61-es bombák képezik az F-16-os repülőgép fegyverzetét. Ezek valóban képesek nukleáris fegyverek szállítására, de ehhez bizonyos felkészítésen a gépeknek és a pilótáknak is át kell esniük. Tehát valószínűleg, amit az ukránok kapnak, nem lesznek képesek erre” – nyilatkozta a Mandinernek Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, az MCC Geopolitikai Műhelyének kutatótanára.

Ahogy arról mi is beszámoltunk

az ukrajnai háborúról adott ki közleményeket szerdán Oroszország budapesti nagykövetsége, melyek egyikében leírták, mi vezethet a háború eszkalációjához.

Mint írták, ha a NATO államai F–16-os vadászgépeket is át akarnak adni Ukrajnának, az szerintük eszkalációt eredményezne.

Érvelésük szerint, ezek a repülőgépek képesek taktikai nukleáris fegyverek szállítására, és ezért „a NATO és Oroszország közötti közvetlen fegyveres összecsapás kockázatával járna”, ha átadnák őket az ukránoknak.

Somkuti elmondta, a B61-es bombákkal felszerelt repülőgépeknek nagyon közel kellene repülniük a célponthoz, hogy ezt a feladatukat el tudják látni.

„Ezeket az eszközöket kizárólag amerikai támaszpontokon lehet felszerelni és utána amerikai engedélyhez kötött a bevetésük. Európában a NATO-nak több ilyen támaszpontja van. Németországban, Törökországban, Nagy Britanniában vannak atomfegyverek. Tehát annak az F-16-osnak Németországból kellene felszállnia, ahhoz, hogy egy ilyen bevetést teljesítse” – fogalmazott.

A biztonságpolitikai szakértő megítélése szerint ez egy valószínűtlen forgatókönvy, ami már azt jelentené, hogy az Egyesült Államok tényleg atomháborút akar Oroszországgal.

Azt viszont hozzátette, az orosz közleményt mégis komolyan kell venni.

„Az európai vezetők, elsősorban Macron felelőtlen nyilatkozataiból kiindulva az oroszok is magasabb fokozatba kapcsoltak, 

és egy olyan megoldást vetítenek előre, aminek kicsi, de nem nulla százalék az esélye” – mondta.

Ezt is ajánljuk a témában

Felhívta a figyelmet Szergej Karaganov orosz akadémikusra, aki gyakran hangoztatja azon véleményét, hogy Moszkvának megelőző csapást kellene mérni a NATO lengyelországi létesítményeire, és akár egy nukleáris támadás kockázatát is vállalják. Mindezt azért, hogy a Nyugatnak választania kelljen egy atomháború vagy Ukrajna elengedése között.

„Ez egyelőre inkább csak a tétek emelése, de most már tényleg az atomháborús tétnél tartunk, úgyhogy jó lenne megállni” 

– vélekedett.

„Mintha a Dr. Strangelove-ot néznénk, egyre többen kezdik megszeretni a bombát” – fűzte hozzá, utalva Stanley Kubrick klasszikussá vált filmszatírájára, melyben a hidegháború két nagyhatalma addig fenyegeti a másikat az atomfegyvereivel, míg végül az egész Föld elpusztul.

Ezt is ajánljuk a témában

 

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-75
2024. április 27. 02:12
🍓 ️ ­­­A­­ ­d­­­ö­­g­ö­­­s­­ ­­­l­á­n­­­y­­­o­k­­­ ­­­v­­­á­­r­­n­­a­­k­­ ­­­r­­á­­­d­ 👉 𝗪­­­𝗪­­𝗪­.­­𝗖­­­𝗨­­­𝗠𝟰­.­­­𝗙­­𝗨­­­𝗡
2024. március 07. 03:25 Szerkesztve
A németeknél is egyre több politikus beszél az elkerülhetetlen háborúról. Az egyik Oo-t támadná, a másik azt mondja, hogy Oo fogja No-t megtámadni. Megőrültek!! Nincs senki, aki azt mondaná, hogy ELÉG!
Tommaso
2024. március 06. 20:56
Az I. vh elott teljesen mas volt a helyzet. Az osztrakok es A MAGYAR JOBBOLDAL - hamis uruggyel - vilaghaborut robbantottak ki, de nagyon rafaragtak.
Bp1964
2024. március 06. 20:54
A Le Figaro-ban egy ma megjelent cikk szerint egyre többen megkérdőjelezik Franciaországban, hogy Macron az eszénél van-e. A Boulevard Voltaire mai cikke ezt még érthetőbben kijelenti. Macron egyre inkább egymást ellentmondásos, egyre nagyobbmondó kijelentései egy olyan pszihológiai állapotnak felelnek meg, amiért máshol kényszerzubbony járna. Magyarul, azt mondják, hogy Macron megbolondult. Nagyon hihető.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!