Lemondások és leváltások a Párbeszédben – szétesőben Karácsony törpepártja?

2024. február 02. 15:09

Újabb személycserékkel próbálja menteni a menthetőt a Párbeszéd.

2024. február 02. 15:09
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Több változtatás is bejelentett csütörtökön a Párbeszéd-Zöldek, amely a hivatalos közlés szerintlezárta a június 9-i önkormányzati és EP-választásra vonatkozó operatív munkafolyamatok újragondolását, és kialakították a hatékony működés szervezeti és személyi kereteit”.

Ennek keretében 

a parlamenti képviselőcsoport éléről levették az évek óta frakcióvezetőként tevékenykedő Szabó Tímeát, 

akit Tordai Bence vált majd. 

Az eddigi frakcióvezetőt „a párt elnöksége új feladattal bízta meg”, így Szabó ügyvezető társelnökként folytatja majd Karácsony Gergely és Jávor Benedek mellett. Az eddig szintén társelnök Tordai helyét Barabás Richárd újbudai alpolgármestert veheti át, ha a kongresszus is rábólint. 

A Párbeszéd közleménye azonban nem szólt arról, az idő közben megerősített hírről, miszerint 

lemondott elnökségi tagságról V. Naszályi Márta I. kerületi polgármester, és Temesvári Szilvia VI. kerületi önkormányzati képviselő is.

A testületi többségét 2022 decemberében elvesztő V. Naszályi Márta ellen tavaly decemberben fegyelmi büntetést szavazott meg az I. kerületi képviselő-testület, mivel álláspontjuk szerint a polgármester sorozatos törvénytelenségeket követ el. V. Naszályi ennek ellenére közös ellenzéki polgármester-jelöltként indult majd az önkormányzati választáson.

A Karácsony Gergely mellett a törpepárt másik arcának tekinthető Szabó Tímea háttérbe helyezése ugyanakkor jelzésértékű, hiszen egy rövidebb megszakítást kivéve 2018 óta töltötte be a frakcióvezetői posztot.

Hogy mennyire nincs minden rendben a párt háza táján, arra már a párt frakcióját 2018-ban is megmentő Mellár Tamás is rámutatott tavaly, amikor belengette kilépését. 

A képviselő kőkemény kritikával illette párt- és frakciótársait.

Ahogy lapunknak fogalmazott, „frakciótársai nem igazán törik össze magukat a változásért, ő pedig nem szívesen adja a nevét egy olyan csapathoz, amely lábhoz tett fegyverrel várja, hogy mi fog majd történni”. Mellár végül maradt: ahogy a Mandinernek elárulta, ad még egy esélyt a pártnak.

A Párbeszéd frakció ezzel együtt szinte állandóan a megszűnés szélén táncol.

Az önálló indulást egyszer sem felvállaló, 2013 januárjában a Schiffer András vezette LMP-ből kilépő szakadárok által alapított párt 2018-ban a szocialistákkal indult együtt az országgyűlési választáson, de csak három párbeszédes jutott a parlamentbe (ketten listáról, Karácsony Gergely és Tordai Bence, míg egyéni mandátumot szerezve Szabó Tímea). 

A frakcióalakításhoz azonban öt fő kellett, ezért a végül a liberális Bősz Anett és a szocialista Burány Sándor ült be a frakcióba. Csakhogy Bősz rövid úton faképnél hagyta őket, így megint kellett valaki, akivel el lehet kerülni a megszűnést. Ekkor segítette ki őket Mellár. 

2022-ben, a gyászos baloldali szereplés ellenére ismét sikerült nekik önálló képviselőcsoportot alakítaniuk – igaz, ekkor legalább négy képviselőjüknek is sikerült egyéni mandátumot szereznie. 

Ezzel együtt a Párbeszéd támogatottsága gyakorlatilag évek óta mérhetetlen, 

akárhogy alakítják át a pártstruktúrát, nem képesek előbbre jutni. 

Legutóbb a Nézőpont Intézet által rendezett konferencián ötből négy kutatóintézet hozta ki egy százalékra a párt támogatottságát, az ötödiknél viszont még ezt szintet sem érték el. 

Nyitókép: A Párbeszéd frakció tagjai a parlamentben. (Fotó: MTI/Hegedűs Róbert)


 

 

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2024. február 04. 11:14 Szerkesztve
Szabó Tímeát váltja Tordai Bence.... Na, hova xarjak!
EJP1
2024. február 03. 10:14
A Párbeszédet csak azért tartják még a felszínen a gazdik, hogy legyen plusz egy bolsilibsi frakció a parlamentben. Egyszerűbben: Több idióta, több felszólalási lehetőséggel.
starmind
2024. február 03. 00:33
Most mit vagyunk oda? Tudjuk még hat (6) ember is össze tud veszni semmiségeken.
google-2
2024. február 02. 18:25
De azért gurul dollár hozzájuk is, nem? Nem lenne jó, ha nélkülözniük kellene.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!