Elveszítette többségét Budavár párbeszédes polgármestere, de nem mond le

2022. december 02. 11:21

V. Naszályi Márta Facebook-üzeneteiben vádolja a kormánypártokat, és nem akar lemondani. Azt nyilatkozta a Mandinernek: 2024-ig a kerületiekért fog dolgozni.

2022. december 02. 11:21
null
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Drámai hangú Facebook-posztokban tudatja a híveivel és érdeklőivel V. Naszályi Márta, hogy az I. kerületben a Fidesz-KDNP gyakorlatilag átvette a hatalmat – a múlt csütörtöki, pontosabban péntek hajnalig tartó képviselő-testületi ülésen ugyanis számos olyan döntés született, amellyel a polgármester és az ellenzéki koalíció nem értett egyet.ű

Ehhez az kellett, hogy a szeptember közepén megtartott időközi választáson a kormánypártok jelöltje, Fazekas Csilla győzzön, ezzel jelentősen módosultak az erőviszonyok, s legutóbb a két ex-jobbikos, de azóta már független városatya is a Fidesszel szavazott, megszerezve a többséget.

Átalakították a bizottsági struktúrát, illetve annak összetételét

A párbeszédes V. Naszályit – mint ahogy az írásaiból kiderül – nagyon rosszul érintette, hogy módosult az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata, amely csak egy alpolgármester működését teszi lehetővé. Így ellehetetlenedett a momentumos Korsós Borbála Erzsébet – ő indult az időközi választáson Fazekas Csilla ellen – további munkája. S

a képviselő-testület több előterjesztést nem fogadott el,

többek között az önkormányzati lakások elidegenítésének szabályairól szóló rendelet módosítását.

A polgármester azt is közölte, fideszes javaslatra a jobboldali többség törölte a napirendről többek között a turistabuszok szabályozásának ügyét, illetve a Czakó utcai Sport- és Szabadidőközpont ügyvezetői pályázatának kiírását, a Budavári Zsinagóga feltárása és a látogathatóvá tételére létrehozandó nonprofit gazdasági társaság felállítását, valamint az áfatörvény harmonizációját

Ezzel szemben az új többség szavazatával visszahívták a Budavári Kulturális Nonprofit Kft. vezetőjét,

és pályázatot írtak ki az új ügyvezető posztra. Leváltották a Budavári Kapu Kft. vezetőjét is, és a helyére új ügyvezetőt neveztek. A polgármester azt is sérelmezi, hogy megváltoztatták a bizottsági struktúrát, azok összetételét, új tanácsnokokat neveztek ki, valamint újraosztották a az önkormányzat gazdasági társaságainak felügyelőbizottsági helyeit.

Másutt úgy fogalmazott, többször kérlelték a fideszes csoportot, hogy inkább az I. kerületiek életét érintő ügyekkel törődjenek, ám Böröcz László vezetésével semmi mással sem voltak hajlandóak foglalkozni, mint a pénzt és hatalmat jelentő posztok megszerzése. A polgármester azt is leírta, hogy „ez volt a Fidesz vezette kormánypárti többség működése egyetlen ülésen. El lehet képzelni, hogy mire lehet számítani a jövőben”.

(Fotó: Böröcz László Facebook-oldala)

 

Böröcz László a polgármester bejegyzéseire reagálva a Mandinernek azt mondta, ezek a posztok meglehetősen egyoldalúak és félrevezetőek, olykor távol vannak az igazságtól. „V. Naszályi Márta úgy gondolja, amit nem ő terjeszt a képviselő-testület elé az vagy rossz, vagy törvénytelen, a demokráciafelfogása csak addig tart, amíg egyetértenek vele. A valóság ugyanis egészen más, mint amit ő állít” – jelentette ki a budavári Fidesz elnöke.

Az időközi választás miatt hozták létre a külsős alpolgármesteri helyet

A kormánypárti politikus szerint a polgármester az elmúlt három hónapban a jegyző segédletével törvénytelenül akadályozta a képviselők munkáját a testületben, hiszen

csak a saját javaslatait volt hajlandó tárgyalni, a képviselőkét nem.

A Fidesz-KDNP mellett a DK, az MSZP, a Momentum, az LMP és a független képviselők közösen kezdeményezték a rendkívüli testületi ülés összehívását és a szervezeti működési szabályzat módosítását. V. Naszályi egyszer megakadályozta a képviselők közös előterjesztésének tárgyalását, így csak másodszor sikerült elfogadni a közös javaslatot, amikor már a kormányhivatal is törvényességi eljárást indított a polgármesterrel szemben – részletezte Böröcz László.

Az új testületi többség valóban új struktúrát alakított ki a módosított szervezeti és működési szabályzat elfogadásával, de a polgármester több kérését is beépítették a javaslatba. Böröcz kijelentette,

a bizottságokban jobboldali többség lett,

ami természetes, hiszen a többség ezáltal tud érvényt szerezni „a kerületet építő elképzeléseinek”, korábban a baloldal birtokolta ezen helyek többségét.

A bizottságok, az önkormányzat gazdasági társaságainak és közalapítványainak testületeiben pontosan annyi helyet kapott a baloldal, amennyit a Fidesz-KDNP-nek adtak 2019-ben. „Furcsa, hogy a polgármesternek ezekről a helyekről most a pénz és hatalom” jut eszébe – jelentette ki Böröcz.

A többség valóban megszüntette Korsós Borbála külsős alpolgármesteri helyét, de ezt – érvelt a Fidesz-elnök – azért hozták létre májusban, hogy Gelencsér Ferenc munkatársa előnyből induljon az időközi választáson a Momentum elnökének volt körzetében.

De végül nem jött be az elképzelés, hiszen Fazekas Csilla, a Fidesz-KDNP jelöltje győzött.

A Budavári Kulturális Nonprofit Kft. vezetőjét pedig azért hívta vissza a testületi többség, mert a cég portfóliója kibővül a média ügyekkel is, azaz a Várnegyed újság kiadásáért is felelni fog.

„A budaváriaktól egyébként is több jelzés is érkezett, hogy a kulturális élet sokat szegényedett 2019-hez képest. Nyár végén Hudi László művészeti vezető távozásakor az is kiderült, a polgármester megfenyegette azokat, akik nem az ő utasítása szerint járnak el. S nem szeretnénk, ha a jövőben politikai döntés alapján kapnának pénzt kerületen kívül működő intézmények, szervezetek. De azt sem szeretnénk, hogy pályáztatás nélkül, pont a közbeszerzési értékhatár alatt (14 millió 980 ezer forint) kapja meg az intézmény üzemeltetését az a cég, ahol véletlenül a polgármester férje dolgozik” – közölte Böröcz.

Szükség van most a piaci szemléletre

„Megszűnt a Várnegyed újság miattunk, állítja a polgármester. Szomorú, hogy itt sem mond igazat. Elhallgatta, hogy a jobboldali képviselők kezdeményezték egy vizsgáló bizottság felállítását, ami kivizsgálta volna a nyomdai szerződés felmondásának körülményeit, de ezt a baloldaliak leszavazták” – fogalmazott Böröcz, aki azt is elmondta, az újság jelenleg a polgármester közvetlen felügyelete alatt működik: korábban nyílt konfliktusba is keveredett az egyik független képviselővel, hogy az interjúja milyen feltételek esetén jelenhet meg az újságban.

A Budavári Kapu Kft. ellen végrehajtás van folyamatban.

Az új kinevezett vezetőt azzal támadták, hogy nincs felsőfokú végzettsége, de az új ügyvezető több mint 10 éve dolgozik a versenyszektorban, sikeresen épített fel és vezetett egy több mint száz millió forintos forgalmú céget. Nagy szükség van most a piaci szemléletre, hogy a cég működését racionalizálni lehessen és egy modern, hatékony, a XXI. század kihívásainak megfelelő vállalattá váljon.

Néhány kérdést pedig valóban levettek napirendről, ennek Böröczék szerint az az oka, hogy az önkormányzat pénzügyei teljesen átláthatatlanok, nem lehet tudni pontosan, mennyi pénzt költöttek el. Ebben a helyzetben az a legfontosabb, hogy amíg nincsenek meg a pontos számok, addig visszafogottan költsék el a forrásokat, rövid, közép- és hosszú távú stratégiára van szükség a kerület fejlesztéséhez. „Sajnos az elmúlt három évben nem volt átgondolt koncepció, az ellenzéki pártok és a polgármester háttér alkui mentén rángatták az önkormányzatot” – állítja a kormánypárti politikus.

Böröcz érti a polgármester csalódottságát

A polgármester azt is írja, hogy törölték a turistabuszokról szóló javaslatát, csak azt felejtette el hozzátenni, hogy ebben a témában a többség egy másik javaslatot támogatott, ami korlátozza a buszok behajtását és az engedélyek kiadását a Városfejlesztési Bizottságra bízza – mondta Böröcz,

aki érti a polgármester csalódottságát és dühét,

hiszen a testület jelenlegi többsége nem ért egyet a városvezetési stílusával és az általa elképzelt irányokkal, ráadásul az ellenzéki pártok képviselőivel is állandó konfliktusban van. „Ez azonban nem lehet ok az egyoldali, hergelő kommunikációra, amivel csak feszültséget szít és félrevezeti az embereket” – fogalmazott.

***

V. Naszályi Márta írásban válaszolt a kérdéseinkre

Mi lesz most Korsós Borbála Erzsébet alpolgármester sorsa, hogy a testület többsége megszüntette a pozícióját?

Korsós Borbála Erzsébet alpolgármesteri pozícióját ellehetetlenítette a jobboldali többség, ezért kénytelen visszaadni mandátumát. Szerencsére nem hagyja el teljesen kerületünket, külsős bizottsági tagként segíti tovább a Városfejlesztési, Innovációs és Környezetvédelmi Bizottság munkáját.

Hogyan tud majd együttműködni a cégek új vezetőivel, akiket az új többség választ, illetve választott meg?

Mindenkivel együttműködöm,

aki a kerületért dolgozik, aki szakmai és nem pártpolitikai alapon áll a munkához,

és a magam részéről a kerület érdekében mindent megteszek, hogy jó munkakapcsolat tudjon kialakulni. Ugyanakkor el kell mondanom, hogy végtelenül méltatlannak találom a két ügyvezető leváltását és a kerület többet érdemel, minthogy releváns képzettség és szakmai tapasztalat nélkül ültessenek be bárkit is az önkormányzati cégek vezetésébe. A Budavári Kapu új vezetője tegnap volt nálam bemutatkozó látogatáson. Reményeim szerint - annak ellenére, hogy mindkét korábbi vezetőt szakmai érvek és kifogások felvonultatása nélkül, tehát bármiféle indoklás hiányában távolították el pozíciójából - mindkét új vezetővel együtt tudunk majd dolgozni az I. kerületi emberek boldogulása és jóléte érdekében. 

Ön szerint milyen lesz a Várnegyed újság a jövőben?

Bízom benne, hogy a pályáztatás útján kiválasztásra kerülő új kulturális vezető egy hozzáértő, kompetens, valamint a sajtóetika szabályait maradéktalanul tiszteletben tartó főszerkesztőt fog megbízni az újság szerkesztésével, hogy az eddigi kiemelkedő színvonalú lakossági tájékoztatás a jövőben se csorbuljon, és a kerületiek körében eddig rendkívül népszerű önkormányzati lap pártatlan, tényszerű tartalmakkal lássa el a közvéleményt. Azon dolgozom, hogy a testület elfogadjon egy szerkesztési irányelvet, amely alapján az újság színvonala és pártatlansága megőrizhető lesz.

Ön azt írta a Facebook-oldalán, hogy „El lehet képzelni, hogy mire lehet számítani a jövőben…”. Ön mire számít?

Bízom benne, hogy a kormánypárti képviselők az önkormányzati pozíciók megszerzése után végre az érdemi munkára koncentrálnak és elfogadják a lakóink érdekében benyújtott előterjesztéseket –

 függetlenül attól, hogy ki nyújtotta be.

Abban biztos lehet, hogy én továbbra is a kerületiekért fogok dolgozni nap mint nap, és készen állok együttműködni mindazokkal, akik hasonlóan gondolkodnak. Nekem továbbra is a kerület az első.

Nem gondolkodik-e azon, hogy lemond a polgármesteri pozíciójáról?

Nem, hiszen engem a kerületiek többsége törvényesen, magas részvétel mellett választott meg 2019-ben öt évre. A mandátumom 2024-ig szól, azt vállaltam, hogy ezalatt végig a kerületiekért fogok dolgozni.

 

Nyitókép: V. Naszályi Márta Facebook-oldala, képernyőfotó

 

Összesen 73 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
DrPepper
2022. december 02. 20:01
Abban hogy Karácsony el lesz-e zavarva, nem vagyok biztos, de remélem, hogy legalább a legszörnyetegebb polgik, Naszályi, Baranyi, Neandermüller, László Zsolt buknak. Amúgy Naszályi legremekebb húzása a sok közül az volt, amikor a Covid járvány idején kerületben fizetős plakátokon hirdette, hogy hogy amennyiben külön kérvényezi, minden háztartás kaphat egy (igen 1 db) ingyen maszkot. Egy darabot.
zakar zoltán béla
2022. december 02. 14:18
Keserű Jné, Benke Valéria,...stb
Sany Xepi
2022. december 02. 14:10
Akkor kell, egy olyan önkormányzati rendeletet hozni, hogy akinek a javaslatát mindig leszavazzák annak le kell mondania. Próbálja meg leszavazni....
szürkeSzarvas
2022. december 02. 14:10
Ez a nő is a Dákóban fog kikötni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!