Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin lemondását

2024. február 26. 16:57

A képviselők ezt követően döntenek az új köztársasági elnökről.

2024. február 26. 16:57

Elfogadta az Országgyűlés Novák Katalin köztársasági elnöki pozícióról való lemondó nyilatkozatát. A képviselők a döntést 196 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül hozták meg.

Novák Katalin február 11-i keltezéssel nyújtotta be lemondó nyilatkozatát a parlamentnek. A köztársasági elnök jogállásáról szóló törvény szerint az államfő megbízatása az Országgyűlés elfogadó nyilatkozata meghozatalának napján szűnik meg. Az alaptörvény rendelkezik arról, hogy ha az államfő megbízatása idő előtt szűnt meg, a megszűnéstől számított harminc napon belül kell az Országgyűlésnek megválasztania az utódját.

A posztra a kormánypártok Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik.

Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet. A köztársasági elnököt az Országgyűlés öt évre választja. Államfővé megválasztható bármely magyar állampolgár, aki elmúlt 35 éves.

Ezt is ajánljuk a témában

Az új köztársasági elnök hivatalba lépéséig az államfői feladat- és hatásköröket Kövér László, az Országgyűlés elnöke gyakorolja. Amíg Kövér László látja el az államfői feladat- és hatásköröket, a parlament döntése alapján a fideszes Lezsák Sándor alelnök tölti be a házelnöki posztot.

(MTI)

Fotó: MTI/Illyés Tibor

 

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lájkbajnok
2024. február 26. 18:06
Kató odatolta a vigyori képét az országgyűlésbe?
totumfaktum-2
2024. február 26. 18:03 Szerkesztve
Master Ezek a juttatások Magyarország korábbi köztársasági elnökének járnak. És az ember magyar polgárként tiszteli a hazáját és volt elnökét annyira, hogy Magyarországhoz méltó körülményeket biztosít számára. Ezzel Magyarországnak tartozunk. És ha tetszik, magyarként saját magunknak is. Ez elvi kérdés. Több önbecsülést, Master!
csapláros
2024. február 26. 17:41
Master 2024. február 26. 17:26 • Szerkesztve ..."Már csak az élete végéig járó juttatásokról kell lemondania Katikának hogy teljes legyen a lemondás. havi négymillió forint, térítésmentes egészségügyi ellátás, gépkocsi használat, lakhatás stb..."... A faszt bazdmeg. Legyen ez csak tüske a körmötök alatt, egy ÖRÖK mementó az ellenzéknek.
Akitlosz
2024. február 26. 17:38
"Államfővé megválasztható bármely magyar állampolgár, aki elmúlt 35 éves." Tehát nem feltétel diploma, büntetlen előélet, angol nyelvtudás, egyebek amiket fel szoktak hozni egyesek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!