Négymillió forintért kínál eutanáziát egy hírbe hozott svájci klinika, de ebben a hamvasztás is benne van

2024. január 21. 17:53

A kegyes halál után egy tó mélyén landoltak az elhunytak urnái. Svájci eutanázia-körkép.

2024. január 21. 17:53

Mint ahogy a Mandiner is beszámolt róla, egy 47 éves brit kémiatanár azt mondta a családjának, hogy Párizsba utazik egy barátjához, közben viszont Svájcba ment és a brit Daily Mail cikke szerint

egy eutanáziával foglalkozó klinikán ért véget az élete, ahol önként vállalta a halált.

A lapnak a férfi édesanyja azt mondta, tudomása szerint a fiának nem volt halálos betegsége, és mindenkit óvatosságra intett a Pegasos nevű céggel szemben, amely az ő fia halálát is „intézte” Svájcban.

Ezt is ajánljuk a témában

Svájcban, ahol törvényileg engedélyezett az eutanázia, az erre szakosodott klinikák nem először kerülnek be az újságokba. 2010-ben a zürichi Dignitas körül lett némi botrány, miután kiderült, az elhunyt ügyfeleik urnáit egy tóba dobták, több mint 300 olyan urnát találtak, amelyeken a klinikával szerződésben álló, hamvasztással foglalkozó társaság logója szerepelt.

Már 2009-ben lépéseket ígért a svájci kormány, mert az eutanázia enyhe szabályozása miatt már akkor sok külföldi érkezett az országba, hogy klinikai felügyelet mellett véget vessen az életének. Akkor is felvetődött, 

valóban csak olyanok teszik-e meg, akik súlyos, gyógyíthatatlan betegségben szenvednek vagy pedig egészséges, ám depressziós vagy más mentális betegségbe szenvedő emberek is. 

Az is felvetődött, hogy csak olyan pácienseket fogadhassanak az erre szakosodott svájci klinikák, akik orvosi papírokkal igazolják gyógyíthatatlan betegségüket és azt is fontolóra vették, hogy kötelezik a klinikákat, hogy az eutanáziáért csak az alapvető költségeket kérhetik el. A már említett Dignitas a lapok szerint nem csak halálos betegeknek, hanem súlyos depresszióban szenvedőknek is „szolgáltatást” nyújtott.

A képen látható 104 éves ausztrál férfi is Svájcba utazott a kegyes halálért néhány éve. Még sajtótájékoztatót is tartott előtte. Fotó: MTI/EPA

A brit tanár kapcsán előkerült Pegasost 2019-ben alapították.

A weboldalukon található bemutatkozásban békés, méltóságteljes halált kínálnak.

Azt is jelzik az oldalon, hogy örömmel fogadják az anyagi támogatásokat, éves szinten 100 svájci frankot (cirka 40 ezer forintot) személyenként, és nem csak azoktól, akik a „programjukon” részt akarnak venni. Kihangsúlyozzák, hogy lehet ez az első lépés a közös együttműködésben, hiszen a halállal záruló kapcsolathoz éves támogatónak kell lennie az ügyfélnek. Azt is közlik, nem fogadnak 18 éven aluli személyeket, depressziós és más mentális betegségben szenvedő fiatalokat. 

Azt sem titkolják, hogy intravénás megoldást ajánlanak a halálra, az oldat pedig gyorsan hat, a páciens elalszik és rövidesen meghal. 

Persze azt is közlik, a halálos oldatot a páciensnek kell útjára indítania, vagyis neki kell megnyitnia a vezetéket, amely a kanülhöz kapcsolódik. Arra is gondoltak, ha a páciens képtelen erre a mozdulatra, így kifejlesztettek egy eszközt, amely csak egy ütést igényel és a folyadék útjára indul. Még a fej enyhe elfordításával is működésbe lép. A weblapon azt is elárulják, hogy a szolgáltatásuk 10 ezer svájci frankba kerül (átszámítva 4 millió forint), de az összegben benne foglaltatik a konzultáció és a hamvasztás költsége is...

Magyarországon az eutanázia, pláne az aktív eutanázia törvényileg tiltott, s bár könnyen lehet, népszavazás lesz róla, a kormány szerint elfogadhatatlan minden olyan döntés, törekvés, amely az emberi élet kioltását lehetővé teszi más számára. 

Ha ön vagy a környezetében valaki krízishelyzetben van, hívja a 116-123-as, ingyenes lelki elsősegély-telefonszámot! A telefonszám mobilról is hívható! 

Nyitókép: MTI-archív. A kép illusztráció

Összesen 19 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
MyOp
2024. január 22. 12:26
Lassan ez is lerágott csont. Lehet ostorozni Svájcot az aktív eutanáziájával. Azt már kevesebben teszik fel kérdésként, hogy ha már Magyarországon ezt mindenképp el kell utasítani, akkor a magyar állam és a magyar társadalom mit kínál cserébe? Nem támogatom az eutanáziát, a halált nem kell sürgetni, eljön az magától is, viszont vajon Magyarországon valóban annyira gondoskodik az állam és a társadalom a betegekről, az elesettekről és azokról az egyedülállókról, akik sokszor úgy gondolják, hogy kilátástalan helyzetükre nincs más megoldás, hogy joggal mondhatjuk azt, hogy eltaszítják a gondoskodó kezet, amit kapnának vagy csak üres moralizálás ez az egész? Szerintem sokkal inkább csak az utóbbi.
ekeke1
2024. január 22. 02:24
Két kérdésem van: az világos hogy Angliában nem engedélyezett az aktív eutanázia,mint ahogy az is hogy Svájcban igen,utóbbiban üzlet. Ez két eu-n kívüli ország. No de hány EU- S országában engedélyezett? Ha ez a Karsai eutanáziát szeretne, miért nem megy oda? Mert azt kizártnak tartom hogy Magyarországon valaha is TB támogatással lehessen valaki is öngyilkos...
Akitlosz
2024. január 22. 01:22
A hamvasztás tényleg gyanús. Ha nem lenne svindli, akkor temetni is lehetne. Az ráadásul nagyobb üzlet. Már miért akarná feltétlenül egy öngyilkos, hogy elhamvasszák?
Akitlosz
2024. január 22. 01:18
A kormány általában olyan iparágakat szokott üldözni, amiben a rokonságnak és a haveroknak (még) nincsen érdekeltségük. Ha a Mészáros birodalom fantáziát látna z üzletben, akkor gyorsan megváltozna a kormányálláspont. Piaci igény egyértelműen van.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!