Most akkor mi van a svéd NATO-tagsággal? Összeszedtük a részleteket!

2024. január 27. 09:35

A törökök megkötötték az amerikai üzletet, a svéd miniszterelnök pedig Budapestre jön. A kormány támogatja, a Fidesz-frakció egyelőre elutasítja a jóváhagyást.

2024. január 27. 09:35
null
Bokor Gábor

Hosszú nemzetközi diplomáciai huzavona érhet véget, ha az utolsó akadályok is elhárulnak Svédország NATO-csatlakozása előtt. Stockholm bár évekig a semlegességre hivatkozva hanyagolta a lépést, az orosz-ukrán háború kitörése után meggondolták magukat. Finnország csatlakozása nagyjából akadálymentes volt, a svédek helyzete azonban messze nem ilyen zökkenőmentes. A katonai szövetség egyébiránt szívesen látná sorai között a legújabb tagot is.

Csakhogy az egyik legnagyobb hadsereggel bíró Törökország mellett hazánk sem támogatta teljes lelkesedéssel a csatlakozást:

Ankara érvei között szerepelt, hogy a kurd szeparatista terrorszervezet, a Kurd Munkáspárt (PKK) emberei szabadon élhetnek Svédországban,

valamint a két ország közötti kapcsolatot rontotta az is, hogy az utóbbi években megszaporodtak az északi államban a Korán-égetések, amelyeket nem néztek a törökök jó szemmel.

Hivatalosan a magyar kormány rég támogatja a ratifikációt, ám a legnagyobb parlamenti frakció kifogásai között szerepel, hogy a svéd vezetés hazugságokat terjesztett a magyarországi demokrácia állapotáról, továbbá rendszeresen felléptek európai vitákban hazánkkal szemben. 

Az EU számára a munka nagy részét továbbra is Magyarország fejlődésének megtörése, a magyar kormányra való nyomásgyakorlás és az egyre erősödő ellenzék támogatása jelenti”

– mondta korábban Ulf Kristersson svéd miniszterelnök.

Törökország végül két részletben is jóváhagyta a svéd NATO-csatlakozást: először a török parlament fogadta el az erről szóló határozatot, majd később ezt Recep Tayyip Erdogan török elnök is szignózta. A döntésüket segítette, hogy hosszas kérlelés után Washington belement abba, hogy F-16-os vadászgépeket adjanak el a törököknek, akik ezt már hosszú ideje sürgetik, a svédek pedig megígérték, keményebbek lesznek a PKK-szimpatizánsaival szemben. 

Egyelőre kérdéses, Magyarország mikor hagyja jóvá a svéd csatlakozást, Orbán Viktor szerdán Twitter-oldalán azt írta, telefonon egyeztetett Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral, akinek elmondta, megsürgette az Országgyűlést, hogy szavazzon Svédország csatlakozása mellett, hogy az első adandó alkalommal lezárják a ratifikációt. Legközelebb egy hónap múlva ülésezik a parlament, egyelőre még nem tudni, akkor sor kerül-e a szavazásra. Vagy akár rendkívüli ülést hívnak össze, ami a házelnök, Kövér László minapi nyilatkozatai alapján korántsem borítékolható.

Minden a magyar-svéd csúcstól függ

Péntekre egy lépéssel közelebb kerültünk ahhoz, hogy rendeződjön a két ország közötti ellentét, miután Ulf Kristersson a TV4 televíziónak adott interjújában azt mondta, szívesen látogat Budapestre, hogy különböző ügyekről tárgyaljon, de előbb Brüsszelben lesz egy találkozója Orbán Viktorral.

Kell találni egy időpontot, az ilyen dolgokat általában nem sietve intézzük. Úgy gondolom, mindkettőnk naptára nagyon zsúfolt”

– jelezte, majd kissé meglepő úgy fogalmazott, a NATO-tagságról egyébként nincs mit tárgyalni többé, ugyanakkor megvitathatják például, hogy NATO-tagként miként tudnak a legjobban együttműködni.

Ezt is ajánljuk a témában

Napokkal ezelőtt Orbán Viktor Magyarországra hívta a svéd kollégáját, a magyar kormányfő sajtófőnöke, Havasi Bertalan pedig az elutasításról szóló híreket cáfolva, sajtómegkeresésre jelezte: „Megkaptuk a svéd miniszterelnök pozitív válaszát. Minden megy a maga útján.”

Ami a további akadályokat illeti, Kövér László a témával kapcsolatban interjút adott az Indexnek, s a házelnök többek között azt mondta, a pocskondiázást nem lehet meg nem történtté tenni. A házelnök, a Fidesz választmányi elnöke úgy fogalmazott:„Most arról van szó, hogy a svédek – szeretném megjegyezni, hogy a finnek is – olyan messzire mentek Magyarország pocskondiázásában, a demokratikusan megválasztott kormány gyalázásában és a mozgásterének szűkítésében, amit nem lehet meg nem történtté vagy mellékes körülménnyé tenni”. Vagyis a Fidesz képviselőcsoportját, illetve annak többségét egyelőre nem győzték meg a svéd nyilatkozatok.

Kérdés, mi következik abból, ha kvázi gesztusként Kristersson Budapestre látogat.

Ezt is ajánljuk a témában

A nyitóképen Ulf Kristersson svéd miniszterelnök tekint Jens Stoltenberg NATO-titkárra. Fotó: Jonathan NACKSTRAND / AFP

Összesen 245 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Menhetten
2024. január 31. 17:49
Erdogan török elnök aláírta január 25-én Svédország NATO-csatlakozásának ratifikációs okmányát, majd a jogszabályt közzétették a hivatalos közlönyben, és ezzel befejeződött a törökországi ratifikáció, és Orbán Viktor rég nem látott pofonba szaladt bele.. Erdogan voltaképpen ezzel a lépéssel beismerte, hogy semmi tekintettel nem volt Orbánra, hogy Orbánt ezzel a lépéssel végletekig megalázta és odadobta a NATO-nak, a saját belpolitikai megsemmisülése elé..
gyaloggos
2024. január 31. 15:18
EZ így van! "a NATO-tagságról egyébként nincs mit tárgyalni többé," OSTOBA tanácsadó OSTOBA ötlete volt magyar részről halogatni a parlamenti szavazást ama lkérdésben! OSZT majd lehet SÍRNI, hogy már a NATO -ban is BÁNCCSÁK MAGYARORSZÁGOT!
balbako_
2024. január 30. 08:03
Garanciákat kell kapnunk arra, hogy ne ismétlődjenek meg a hazug magyarellenes kirohanások.
Lajoss
2024. január 28. 04:03
Az értelmetlen szemétkedés a magyar érdek?! Degenerált rezsim.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!