Lopakodó jogalkotás a javából: az Európai Parlament Magyarországot is rászorítaná az LMBTQ-párok örökbefogadási jogára

2024. január 05. 09:15

Legalábbis erről szavazott a testület, bár a közleményben finoman szólva sem emelték ki a vonatkozó javaslat valós célját. Már csak az Európai Tanács döntése van hátra.

2024. január 05. 09:15
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Ravasznak mondható jogalkotási húzással csempészné be az Európai Unió a melegházasságot, illetve az azonos nemű (vagy bármilyen) párok örökbefogadási jogát az eddig azt elutasító tagállamokba az Európai Parlament. A testület egy frissen, tavaly decemberben elfogadott javaslattal támogatta, hogy a szülőséget az EU teljes területén ismerjék el, függetlenül a család típusától, a gyermek születésének vagy fogantatásának módjától. A lényeg:

ha egy uniós tagállam bárkit szülőnek ismer el, az legyen érvényes mind a 27 tagállamban, az érintett gyermekek pedig azonos jogokat élvezzenek az oktatás, az egészségügyi ellátás, a felügyeleti jog vagy akár az öröklés tekintetében.

A kiadott közlemény szerint ettől az adott nemzetek családjogában nem eszközölnének változtatást, sőt, a tagállamok elutasíthatják a szülőség elismerését is akár, ha az „összeegyeztethetetlen a közrendjükkel”. Erre azonban az EP javaslata csak egészen kivételes, egyenként megvizsgált esetekben adna lehetőséget – például nem alkalmazhatnak „diszkriminációt azonos nemű szülők gyermekeivel szemben”.

Hivatalosan a bürokrácia csökkentése, illetve a fenti célok megvalósítása érdekében az EP bevezetné az úgynevezett európai szülői bizonyítványt is, ami ugyan az állami dokumentumokat nem váltaná fel, de helyettük is használható lenne. Ezt az ötletet korábban az Európai Bizottság dobta be.

Ezt is ajánljuk a témában

A közlemény idézi az előterjesztőt, a szocdem Maria-Manuel Leitao-Marque-t, aki elfogadhatatlannak nevezte a mostani állapotokat, az elfogadott indítványt pedig egy újabb lépésnek a célhoz. Ami nem más, mintha valaki szülő az egyik tagállamban, az összesben is annak számítson.

Most az Európai Tanácson a sor, hogy jóváhagyja az elképzelést, amihez egyhangúság kell – Magyarország azonban ebbe aligha megy bele, akárcsak a meleg párok örökbefogadási jogát el nem ismerő tagállamok.

Az elképzelésről már korábban, az EP jogi bizottságának szavazása kapcsán írtunk. A valós célokat illetően pedig akkor Maria-Manuel Leitao-Marque jóval szókimondóbb volt. Úgy fogalmazott, az Unióban a jelenlegi jogi környezet különösen is érinti a szivárványcsaládokat, „sajnálatos módon” ugyanis nem minden uniós ország ismeri el az LGBTIQ+ családok szülő-gyerek kapcsolatát. „Ez egy elfogadhatatlan status quo. Ezzel a szavazással az EP az Európai Bizottság mögé állhat annak érdekében, hogy ha valaki szülőnek számít az egyik tagállamban, akkor az összes tagállamban is szülő legyen” – vetítette előre az azóta megvalósult EP-jóváhagyást a portugál szocialista képviselő.

Ezt is ajánljuk a témában

Az EP és az EB tehát maximálisan támogatja az elképzelést, most a Tanácson a sor, hogy mögé álljon vagy elutasítsa azt. Akárhogy is, ez a módszer újabb példája annak a lopakodó jogalkotásnak, amivel a brüsszeli testületek át akarnak nyúlni a tagállamok felett.

Nyitóképünk illusztráció: MTI / Mónus Márton

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Lajoss
2024. január 06. 11:29
Love is love.
istvanpeter
2024. január 05. 14:44
No igen, az természetes emberi kapcsolatok és közösségek szétverésének az egyik leghatékonyabb eszköze a szexuális aberráció.
Aerion
2024. január 05. 14:04
Tommaso 2., Hiába trend a világban, hogy a nők egyre később vállanak gyermeket, Orbána a 30 év feletti nőket kizárja a támogatásból. ---------------- Egyáltalán nincs ilyen világtrend, nyugaton van ilyen trend. Az emberiség száma növekszik, nem pedig csökken, és nem a 30-40-50 évesek szülik tele a világot, hanem a propagatív korúak. Habár a dékában ilyen szakkifejezéseket bizonyára nem tanítanak.
Aerion
2024. január 05. 13:57
Tommaso Az Orbán-rezsim csak HAZUDJA magáról, hogy családbarát. Erre csak kettő bizonyitékot a számosból. 1., 14 éve egy forinttal nem emelte a családi pótlékot, ezzel mintegy egymillió magyar család gyermekválallási kedvét nyirbálta meg. A családi adókedvezmény a sokszorosát adja a családoknak, mint a családi pótlék. Magyarország népessége 1981-óta fogyatkozik, viszont a fogyatkozás mértéke az elmúlt egy évtizedben a legalacsonyabb. Családi adókedvezmény nélkül a fogyatkozás trendje sokkal nagyobb lenne, mert kevesebb lenne a pénz a gyeremekekre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!