Nem semmi! Brüsszelben javaslat született arról, hogy Magyarországot is kötelezzék az LMBTQ-párok örökbefogadási jogának megadására

2023. november 11. 11:43

Hamarosan az Európai Parlament dönthet a kérdésben. De azért nem eszik olyan forrón a kását!

2023. november 11. 11:43
gender, lmbtq+, gyerek, iskola, óvoda
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Bár a végső döntést az Európai Tanács hozza meg, ráadásul még hátravan az Európai Parlament erről szóló szavazása is, utóbbi szervezet jogi bizottsága már kimondaná: ha valaki szülői jogosultságot szerzett egy tagállamban, azt valamennyi országban kötelező lesz elismerni.

Az erről szóló közlemény idézi az előterjesztőket, akik szerint ma különböző szabályok vonatkozhatnak az eltérő tagállamokból származó szülők alkotta családokra, illetve gyermekeikre. Ez azzal járhat, hogy egy gyermek jogi értelemben akár el is veszítheti egyik vagy mindkét szülőjét, ha átlép egy másik tagállamba. Ezzel pedig bizonyos jogaikat, például az oktatáshoz való hozzáférés lehetőségét is elveszíthetik, legalábbis a bizottsági indoklás alapján.

A balos képviselő sajnálja

Ez eddig kissé homályos jogászkodásnak tűnik, ám rögtön megérthetjük az európai parlamenti képviselők szándékát a folytatásból:

az Európai Unióban a jelenlegi jogi környezet különösen is érinti a szivárványcsaládokat, 

„sajnálatos módon” ugyanis nem minden uniós ország ismeri el az LGBTIQ+ családok szülő-gyerek kapcsolatát. „Ez egy elfogadhatatlan status quo. Ezzel a szavazással az EP az Európai Bizottság mögé állhat annak érdekében, hogy ha valaki szülőnek számít az egyik tagállamban, akkor az összes tagállamban is szülő legyen” – írja a portugál szocialista képviselő, az előterjesztést jegyző Maria-Manuel Leitao-Marques.

Az Európai Tanács hozza meg a végső döntést!

Ebből az következik, hogy

némi csellel az EU azokat a tagállamokat is kötelezné az egynemű párok örökbefogadási jogára, ahol ezt egyébként a helyi törvények tiltják. Például Magyarországon.

Bár az EP jóváhagyása szinte borítékolható, ismerve többek között a magyar kormány álláspontját a kérdésben, a javaslatot aligha fogadja el az állam- és kormányfőkből álló Tanács.

A témában egyébként korábban az Emberi Jogok Európai Bíróságán egy román homoszexuális pár esete kapcsán bontakozott ki jogvita.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Indraneel Chowdhury / NurPhoto / AFP

Összesen 284 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ProletarFC
2023. november 24. 10:05
Gyermektelen magányos férfiaknak brazil béranyaprogram miért nincsen? Örökbefogadás ökörmarhaság - legyen alkotmányos jog a vér szerinti utódlás és ne foglalkozzanak már ezzel a baromsággal Brüsszelben. Amint ez megvalósul a homoszexuális evolúciós automatizmus értelmét veszíti, ugyanis mindaz a reprodukciós szelekció következménye, meg lehet kerülni és minimálisra lehet csökkenteni a jelenséget atáradalomban ezáltal, másrészt ha magányos férfiak béranyaprogaramon vesznek részt, helyreáll a patiarchátus tekintélye is - ez pedig a demográfiára is ki fog hatni, népességrobbanás szintjén. Nem hápogni kell a migránsok miatt, hanem minden facér migránsnőt be kell engedni a déli határon az országba és le kell telepíteni.
Házam Hazája
2023. november 15. 23:40
A homoszexualizmus e világi fellegvára Brüsszel?! A momentumos gyerekek néger brokit fognak ropogtatni szotyi helyett. Persze kizárólag Beneluxban.
Kecmec
2023. november 12. 06:31
Ha már valakiknek ilyen szar ízlése gusztusa van nota bene legyen az ő problémája legalább nem szaporodnak és ne legyen példakép egy kiskorú számára......
Libernyákkomcsi nem hülye csak aljas
2023. november 12. 05:56
Szerintem mindenkinek lennie kell minden helyhez egy toleranciamaximumának, aminek az átlépése után gyorsan elmenekül onnan. Az a lázálom, amit Orbán dédelget, hogy az EU-t meg lehet reformálni, vissza lehet téríteni a saját hagyományaihoz, egyre nyilvánvalóbban csak ábránd. Annál a pontnál vagyunk, ahol kezdeni kell a menekülést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!