Pozitív mínusz

2023. december 11. 13:03

Kérem, ne higgye senki, hogy Orbán-fóbiám van.

2023. december 11. 13:03
null
Németh Péter
Németh Péter
Népszava

Kérem, ne higgye senki, hogy Orbán-fóbiám van, egyszerűen csak igyekszem odafigyelni a miniszterelnök cselekedetei­re, szavaira. Ez a kettő ugyan nincs mindig összhangban egymással, de ennek, most, a mondandóm szempontjából, nincs jelentősége. Máskülönben talán lenne, ám nem itt, nem ebben az országban. De hát mit tegyünk, itt vagyunk, ebben az országban.

…Szóval odafigyelek arra, amiket a miniszterelnök mond, s bizony sokszor elcsodálkozom rajta. Elcsodálkozom azon, hogy honnan és miért vesz elő meghökkentő kijelentéseket, miért használ olyan szófordulatokat, amelyeknek sem az adott kontextusban, sem máskor – vagyis: semmilyen körülmények között – nincs értelmük, mégis működnek. Ami azt jelenti, hogy megtapadnak a fülekben, általános használatúvá válnak, s ha nem is feltétlenül pozitív összetételben, de beépülnek a közbeszédbe. Ilyen volt például a pozitív nulla, amit a magyar gazdaság év végi teljesítményével kapcsolatban említett, és amely közbeszéd – helyenként közröhej – tárgyává vált, és mégis valahogy célba ért. Pont az történt vele, amit ő akart: pozitív kicsengése ülepedett le az agyakban.

Nyitókép: MTI/Soós Lajos 

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 47 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2023. december 12. 09:54
Kikopott misszionárius...
Dunhill67
2023. december 11. 21:19
áh,faszt...dehogy van
tapir32
2023. december 11. 21:06
Putyin semlegességet ajánlott Ukrajnának 2014. előtt, után, a háború előtt közvetlenül sőt, röviddel a háború megkezdése után is. Az USA, a Brit és az EU vezető tudták, hogy a szankcióknak és a fegyver szállításoknak a hatása az lesz, hogy konzerválják a Putyin rezsimet és a háborús konfliktust Ukrajnában. Ezt is akarták! Hazudtak, elhülyítették a szavazóikat, hogy a fegyver üzletből és egyéb háborús üzletekből hasznuk legyen. Átvágták az ukránokat, amikor a hazájuk védelmét összekötötték a globalizált tőke érdekeivel. A tőkések az elhúzódó háborúban érdekeltek, az ukránok a hazájukért halnak. Ebből a csapdából a mielőbbi tűzszünet és béke a kivezető út.
2023. december 11. 20:46 Szerkesztve
"A destabilizációnak döntő szerepe volt Hitler hatalomra jutásában, mivel a német emberek azt várták Hitlertől, hogy amennyiben ő kerül hatalomra, akkor az utcai harcoknak vége lesz." Wiki Azért utáljuk a balliberális destabilizátorokat, a NoÁr -okat és társaikat, mert nem akarjuk Gyurcsányt a szemkilövetőt és Dobrevet a magyar gyalázót! Azért utáljuk a balliberális gazdasági destabilizátorokat, mert a forint gyengítésével, az infláció gerjesztésével, az EU-s pénzek visszatartatásával zsarolják a népet és így akarnak hatalomra jutni! Azért utáljuk az ellenzéket mert felelőtlenül politizál! A baloldali összefogás propagandájában az szerepelt, hogy hatalomra jutásuk esetén azonnal megszüntetik az orosz gáz és olaj importját, Paks II-t nem építik meg és Paks I-et azonnal leállítják. A rezsicsökkentést és az ártámogatást eltörlik. Ha, ez megvalósul akkor, Magyarország már rég tönkre ment volna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!