Kihívója akadt a momentumos polgármesternek

2023. december 06. 12:22

Bálint György bejelentette: elindul Terézváros polgármesteri székéért.

2023. december 06. 12:22
Bálint György
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Bálint György terézvárosi önkormányzati képviselő elindul a polgármesteri székért

– derült ki egy szerdai sajtóeseményen.

Mint arról a Mandiner.hu több alkalommal is beszámolt, Bálint György szocialista képviselőként, Soproni Tamás momentumos polgármester szövetségeseként került be a VI. kerületi képviselő-testületbe, de kapcsolatuk hamar megromlott. Bálint állítása szerint azért váltották le például a vagyonkezelő felügyelőbizottsági, illetve a tulajdonosi bizottság elnöki posztjáról, hogy ne lásson bele a momentumos, dékás (a terézvárosi vagyonkezelő vezetője Bodnár Zoltán, a Demokratikus Koalíció árnyékminisztere – a szerk.) városvezetés rejtelmeibe.

Ezt is ajánljuk a témában

A független képviselő hangoztatja, Soproninak egy nagyobb létszámú kommunikációs stáb építi az imázsát, minden lehetséges fórumon jó színben tüntetik fel a városvezetőt, de ez csak látszat: több olyan ügyet is feltárt már – botrányos közbeszerzésekről, több 10 millió forintos bírságokról, le nem hívott európai uniós támogatásokról beszélt –, amik nem éppen azt sugallják, hogy minden rendben, átlátható módon működne Terézvárosban. Soproni viszont nem szokott reagálni „ilyen kétes múltú botránypolitikusok állításaira reagálni”; mint korábban a lapunknak is elmondta: a hatodik kerületiek mindennapi életét érintő ügyekkel foglalkozik. A kerületi Fidesz pedig „elborzadva nézi” a felek közötti gyűlölködést.

Ezt is ajánljuk a témában

Engedély nélkül vágtak ki fákat – ennyit az átláthatóságról, állítja Bálint György

A szerdai, december 6-i eseményen Bálint György egy újabb, kétes ügyet mutatott be a sajtó képviselőinek. Mint fogalmazott, ugyan az önkormányzat saját, 2019 októbere után született szabályozása alapján nem lehetne fákat kivágni Terézvárosban, azonban úgy tűnik,

Soproniék ezt sem tartják be, s úgy vágatnak ki fákat a kerületben, hogy ehhez engedéllyel sem rendelkezzenek”.

Történt ugyanis, hogy a Podmaniczky utcában létesült szeméttároló helyén eltűnt legalább négy fa. (A terézvárosi kukaháborúról ITT írtunk részletesebben.) Az egyik lakó kénytelen volt bírósághoz fordulni – mert az önkormányzat nem reagált megkeresésére –, hogy megtudja, mi történt az ott lévő fákkal. A tárgyaláson pedig kiderült – pontosabban az önkormányzatot képviselő ügyvéd állította –, nem volt engedélyük arra, hogy ott fákat vágjanak ki. „Abszurd, de ez a valóság”,

Bálint szerint ezért lapított eddig „az átláthatóság élharcosa, a kerület »zöld« polgármestere: Soproni Tamás”.

A bírósági ítélet mindenesetre arra kötelezi Soproni Tamásékat, hogy

  • nyilatkozzanak arról, hogy a megépült szeméttároló helyén hány darab fát vágtak ki,
  • ki kell adniuk a fakivágási engedélyeket és az annak alapját képező szakértői véleményeket,
  • de még a 300 ezer forintos perköltséget is ki kell fizetniük.

„Bajban van a momentumos polgármester, hiszen nehéz kiadni azt az engedélyt, ami nem is létezik” – fűzte hozzá a képviselő, megismételve: ennyit az átláthatóságról, a látványpolitizálásról, arról, hogy Soproni mindent erőből visz végbe, dacára a lakossági tiltakozásoknak. Reményét fejezte ki, ezzel sikerül megállítani a baloldali városvezetést, hogy további fákat vágjanak ki a kerületben.

Elég volt a pártpolitizálásból: Bálint György elindul a polgármesteri székért

A politikus bejelentette, 2024-ben elindul Terézváros polgármesteri székéért.

Hangsúlyozta, a mögötte álló civil szervezet, a Hatodik Kerület Fejlődéséért Egyesület minden egyéni körzetben el fog indítani egy képviselőjelöltet, a helyi problémákra kívánnak megoldásokat nyújtani, válaszokat kínálni. Fakivágás helyett faültetéseket, zöldebb, tisztább, átláthatóbb kerületet; látszatintézkedések, pazarló városvezetés helyett valódi elszámoltatást szeretnének. Igazi párbeszédet kezdeményeznek a kerületiekkel, állította. A képviselő úgy vélte, hogy fontos lenne a helyi vendéglátóhelyiségek éjszakai nyitvatartásának újraszabályozása, szükség lenne az Airbnb-k valódi, szigorú ellenőrzésére is.

Nyitókép: Nagy Gábor / Mandiner.hu

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Massimiliano Prospero dArco
2023. december 06. 14:09
fidesz indította?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!