Kukaháború robbant ki Budapest belső kerületében

2023. szeptember 06. 10:39

A helyiek nem kérnek az újonnan épülő terézvárosi szemetes edénytárolóból.

2023. szeptember 06. 10:39
null
Nagy Gábor
Nagy Gábor

Guberálás, illegális szemétlerakás, szétdobált szemét – Budapest egyik belső kerületében, pontosabban a terézvárosi Podmaniczky utcában nap mint nap ezzel kell szembenézni az erre járóknak, a környék lakóinak.

A probléma nem új keletű (pláne nem egyedi, sajnos),

a helyiek már két évvel ezelőtt jelezték, hogy fel kellene számolni a Podmaniczkyn, az Eötvös utcai kereszteződésnél sorakozó kukacunamit.

Erre a fővárosi fenntartású kerületi utak takarítása miatt van szükség, az FKF munkatársai ezeket használják a mai napig.

Az itt lakók aláírásokat gyűjtöttek – több mint kétszázat –, hogy az újonnan létesítendő szemetes tárolót még véletlenül se a környékre „költöztessék”. S bár Bálint György (egykori MSZP-s, immáron független), a körzet képviselője az egyik képviselő-testületi ülésen eljuttatta ezeket korábbi szövetségesének, a momentumos Soproni Tamás polgármesternek az egyik képviselő-testületi ülésen, nem lett belőle semmi.

Pontosabban: az lett a következménye, hogy a baloldali polgármester Facebook-oldalán bejelentette: véget vetnek a tarthatatlan állapotoknak. „Hosszas egyeztetés, egyezkedést követően sikerült megállapodni a MÁV Zrt.-vel a Nyugati pályaudvar külső területén egy terület bérléséről – írta. – Itt alakítunk ki egy zárt kukatárolót, amihez mostantól kizárólag a köztisztasági cégek munkatársai férnek hozzá. Tehát közterületről a Bajza–Bulcsú-alagút melletti területen kialakítandó zárt térbe kerülhetnek a szeméttároló edények. A munkák július végén kezdődtek és a tervek szerint szeptember végéig zajlanak” – tette hozzá Soproni.

Tiltakozás a kukatároló ellen

Azonban, ahogy két éve, úgy most sem lelkesednek a már majdnem elkészült kukatárolóért a helyiek. Két napra a kerületi vezető posztja után tiltakozást szerveztek, ahol ott volt a Mandiner.hu-nak nyilatkozó Darvas Piroska. A környékbéliek ugyanis nem fűznek sok reményt ahhoz, hogy a szemetes edények új „otthona” lenne a megoldás. Hogy oda valóban csakis kizárólag az FKF munkatársai tudnak majd bejutni. Hogy azt a fővárosi cég minimum havonta egyszer ki fogja takarítani.

Az eseményen több tucatnyian jelentek meg, Soproni viszont nem ment el, pedig hívták. „Ahhoz kértük (volna) a polgármester segítségét, mondjon alternatív helyszíneket, hova máshova lehetne ezt a tárolót telepíteni – mesélte. – Fel is vetődött köztünk az FKF egyik közeli telephelye, de erre korábban úgy reagált Soproni, az azért nem lesz jó, mert ott laknak is. Mi akkor lehet, hogy űrlények vagyunk” – fűzte hozzá Darvas Piroska.

Ugyancsak tőle tudtuk meg – illetve a terézvárosi magazin augusztus 27-i számából, ahol szintén kiemelten foglalkoznak a kukatároló ügyével –, hogy a tiltakozáson ott volt viszont Csepregi Botond.

Az említett újság felelős szerkesztője a következőket írta vezércikkében: „A megjelent, feldúlt helyiek biztosra veszik, hogy ugyanazok a problémák jelentkeznek majd az új, fedett kukatárolónál, mint az Eötvös utcai nyitott kukáknál. A szervezők politikamentes tiltakozást ígértek, ám a gyűlésen megjelent a 8. választókörzet képviselője, Bálint György. (…) A szervezők azt sem tudták betartani, hogy békés legyen a megmozdulás, a Terézváros magazin főszerkesztőjét több inzultus is érte a résztvevők részéről.”

Utóbbira reagálva Darvas Piroska azt mondta portálunknak, semmi ilyesmi nem történt, csupán a szerkesztő sajtóigazolványát szerették volna megtekinteni azt követően, hogy Csepregi a körzet képviselőjéről kezdett el beszélni. Nem éppen újságírói minőségben.

Kerületi lakos: Soproni Tamás semmibe vesz minket

A tiltakozás után előbb egy önkormányzati tájékoztató érkezett a helyiek postaládájába, majd egy hamvába holt egyeztetési kísérlet következett augusztus 22-én. Soproni Tamás ugyanis jelezte, hogy fogadja a kukatároló miatt tiltakozókat, de Darvas Piroska elmondása szerint a létszámot maximalizálta, valamint kikötötte, hogy azon Bálint György nem vehet részt. A helyiek azonban ragaszkodtak körzetük képviselőjéhez – ám ezt a városvezető semmiképpen sem fogadta el.

Ha a mi »kedves« vezetőnk egy, a kerületiek által megválasztott képviselővel így viselkedik, mit szóljanak az itt lakók?!

Ott és akkor az a gúnyos kacaj, semmibe nem vett minket Soproni” – emlékezett vissza.

Majd arról tájékoztatta lapunk olvasóit, hogy a történtek ellenére eljuttattak egy megállapodási tervezetet a momentumos városvezetőnek. Ebben több társasház egyrészt közérdekű adatigényléssel fordul Sopronihoz, hogy például közművesített lesz-e a tároló. Másfelől garanciákat szeretnének kapni, hogy szemetes tároló bűzmentesen fog üzemelni, hogy ott nem fognak rágcsálók megjelenni, hogy illetéktelenek ne tudjanak oda bejutni.

 

E papírra viszont még nem került polgármesteri szignó, aki állítólag haladékot kért a környékbéliektől. (Elméletileg ez ezen a héten jár le.)

 

Darvas Piroska erre reagálva azt mondta a Mandinernek, időhúzás zajlik, ám ha tényleg nem írja alá Soproni ezt a megállapodási tervezetet, az azt jelenti, hogy elismeri: nem értesítették előzetesen a lakókat a tároló létesítéséről, semmibe vették a helyiek két évvel ezelőtti aláírásgyűjtését.

Nem csitulnak a kedélyek Soproni Tamás és Bálint György között

Szerettük volna tisztázni a kialakult helyzetet; ezért megkerestük a régóta szemben álló, egykoron egy listán szereplő politikusokat. Soproni Tamás helyett az önkormányzat sajtószolgálatától kaptunk válaszokat.

Igaz, nem mindegyik felvetésünkre.

Mindenesetre leszögezték:

évtizedek óta rendszeresek a panaszok, de a probléma megoldására 2019-ig semmilyen megoldási javaslat nem született.

A szeméttárolási lehetőségre elsősorban nem a kerület köztisztasági cégének, hanem az FKF-nek van szüksége. Ám Terézváros önkormányzata nem azt nézi, jogilag kit lehet kihozni felelősnek, hanem a terézvárosiak érdekeit szem előtt tartva takarítja a kerület utcáit, és keresett megoldást a Podmaniczky utcai probléma megoldására”.

Szintén jelezték, öt helyszínt vizsgáltak a tárolók létesítésével kapcsolatban. Szóba került a már említett a Rippl-Rónai utcai FKF-telephely, de a Vágány utca eleje, valamint a Podmaniczky–Dózsa-sarok egyaránt elfogadhatatlan volt az FKF-nek a Nagykörúttól való távolság miatt. „Az Eötvös utcai torkolatnál, a jelenlegi helyszínnél MÁV-terület húzódik, ezt vizsgáltuk először: a MÁV használja a területet, más célra nem adja át. A Podmaniczky utca végén az úgynevezett Star Parkoló területe magántulajdonban van, a tulajdonosok/üzemeltetők nem voltak nyitottak az együttműködésre” – fűzték hozzá.

Szóba hozták a 2021-ben összegyűjtött aláírásokat, amiket állításuk szerint Bálint György „az egyik testületi ülés közben a polgármester és a jegyző előtti asztalra odahányt”, ez az aktus pedig „sokkal inkább tűnt politikai performansznak, pillanatnyi figyelemfelkeltésnek, semmint valódi véleménynyilvánításnak”.

 

Kijelentették, ezután kérdés, megkeresés nem érkezett feléjük a konténertárolóval kapcsolatban.

 

Bálint György: Időhúzás zajlik

Mikor felkerestük Bálint Györgyöt, azonnal jelezte, hogy amennyiben Sopronihoz is kérdésekkel fordultunk, kezeljük fenntartásokkal válaszait, amelyek ennyi év után már nem okozhatnak meglepetést senkinek. Neki sem. Biztos volt abban, hogy felemlegetik azt a 14 millió forint értékű szerződést, amivel „megkárosította” az önkormányzatot, így a terézvárosiakat. Felemlegették, valóban.

 

Arról, hogy a képviselőt emiatt lemondásra szólították fel, ITT, Bálint György részletes verzióját pedig ITT tudják elolvasni.

 

A képviselő lapunknak azonban hangsúlyozta, soha, de soha nem akarta megkárosítani a kerületieket, a kontraktusban szereplő összeget pedig a helyiekre, körzetének lakóira költi, nem pártkatonákra, mint azt a momentumos Soproni teszi, de a tiszteletdíját is a terézvárosiak megsegítésére fordítja, állította ugyancsak.

Bálint Györgyöt aggasztja, hogy a körzet képviselőjeként nem képviselhette, az önkormányzati újságban a mai napig nem képviselheti körzetének érdekeit.

Márpedig a Podmaniczky utca lakóinak az az érdeke, hogy a kukatároló semmiképp se itt létesüljön. Erről szólt a már említett aláírásgyűjtés, amit állítása szerint Soproni nem volt hajlandó átvenni és ezzel több mint 200 lakó akaratát „nevette ki”.Ehelyett időhúzás zajlik, vélekedett.

„Mikor bementünk a hivatalba, elmondtam a polgármesternek, tegyük félre az ellentéteinket, hallgassuk meg a lakók véleményét. Ne látszatkommunikáljunk – emlékezett vissza augusztus 22-re. – Ehelyett Soproni megszabja már azt is, ki képviselheti a körzetekben az embereket és ki nem? Akkor miért vannak a választott képviselők?

Különös felfogása van a Soproninak a demokráciáról ez csak egy diktatúrában létezhet, demokráciában aligha” – mondta.

Ha pedig minden így maradna, a polgármesternek olyan biztosítékot kellene adnia a környékbeleiknek, amik a megállapodási tervezetben is szerepelnek. Ám a terézvárosi önkormányzat álláspontja még várat magára, épp ezért továbbra is azt kérdezi Sopronitól: „Tényleg nincs jobb megoldás, mint a lakók ablaka előtt tárolni a szemetet?”

Nyitókép: Facebook (Augusztus 10-i tiltakozás)

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemecsek-3
2023. szeptember 06. 12:49
Hülye polgármester, ha azt mondta volna, hogy ha rendet rakunk olyanok leszünk mint a fidesz, ezt akarjátok? -egyből eltakarodnak a tüntetők. Másképp....a budapestinek (értsd ahogy kell) még mindig nem az az első, hogy mi legyen, hanem , hogy ki mert csak az a rend amit azokból vasalnának ki ha lehetne akik erre totálisan alkalmatlanok.
pollip
2023. szeptember 06. 11:31
Soproniból fognak még kérni a jövő évi választáson? Szerintem igen.
Mandiner444hu
2023. szeptember 06. 10:55
Á, a négerek mindig háborúznak
Mich99
2023. szeptember 06. 10:53
kukaháború – a moslék saját háborúja...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!