A Fidesz „elborzadva nézi” a terézvárosi polgármester és az egyik képviselő gyűlölködését

2022. április 07. 11:08

A két politikus háborúja tönkreteszi a kerületet, az ősbűnt Bálint György követte el, de sok kérdésben jogosan bírálja Soproni antidemokratikus városvezetését – állítja Lindmayer Viktor frakcióvezető.

2022. április 07. 11:08
null

Nagy Gábor írása

Terézváros polgármestere nem válaszol képviselőtársa, Bálint György vádjaira, amelyeket az önkormányzati képviselő a Mandinerben fogalmazott meg a minap. Soproni Tamás azt mondta lapunknak, nem szeretne ilyen kétes múltú botránypolitikusok állításaira reagálni, inkább a terézvárosiak mindennapi életét érintő ügyekkel foglalkozik. Kijelentette, „ha képviselő úr olyan szerény lenne, mint a képességei, nem beszélne ilyen butaságokat”. A VI. kerületi momentumos polgármesternek a „sas nem kapkod legyek után” jellegű hozzáállása persze akár logikus viselkedés is lehet, bár a volt szocialista városatya lapunknak adott interjújában olyan dolgokat vágott Soproni fejéhez, amelyek miatt talán érdemes lett volna megszólalnia.

Soproni, a megélhetési politikus

Bálint – aki kilépett a szocialista pártból, de maradt a hatodik kerületi MSZP-frakció tagja – többek között azt rótta a polgármester terhére, hogy azért váltotta le a pandémia idején a vagyonkezelő felügyelőbizottsági, valamint a tulajdonosi bizottság elnöki posztjáról, hogy ne lásson bele, mik zajlanak titokban a háttérben, továbbá, hogy egy beruházás miatt 50 milliós kár érte az önkormányzatot, emellett rengeteg pénzébe kerül a terézvárosiaknak az, hogy a polgármesternek dolgozó nagy létszámú kommunikációs stáb építi a imázsát, jó színben tüntetik fel a nyilvánosságban. S az is szúrja a képviselő szemét, hogy Soproni teleültette az embereivel a különböző cégeket, majd egész egyszerűen megélhetési politikusnak nevezte őt, és szinte a komplett képviselő-testületet is.

Ha a polgármester nem is, nyilatkozott a terézvárosi Fidesz-frakció vezetője, aki azt mondta,

elborzadva nézik a Soproni és Bálint között folyó csatákat,

amelyek a nyilvánosság előtt és a polgármesteri hivatal szobáiban, folyosóin zajlanak. Lindmayer Viktor szerint szürreális képviselő-testületi ülések zajlanak, amelyeken – Terézváros ügyeinek, az itt élők problémáinak megoldása helyett – sajnos az a legfőbb téma, hogyan gyalázza egymást a momentumos és az ex-szocialista politikus. Ők nem egyszerűen durva politikai vitákat folytatnak – fogalmaz –, ami azért egyre elterjedtebb a hazai közéletben, hanem gyűlölködnek, emberi mivoltukban alázzák egymást. Bálint a sötét időket idéző diktátornak, Kim Dzsong Unnak, Ceausescunak nevezi Sopronit, ő pedig őrültnek, mentálisan zavartnak a volt szocialista politikust. S hasonló jelenetek játszódnak le a hivatali épületben, üvöltöznek, olykor attól is lehet tartani, hogy ölre mennek egymással.

Nem lehet tudni, tagjai-e a koalíciónak

De nem csak ezt tartja végtelenül lehangolónak Lindmayer. Politikailag sokkal fontosabb, hogy szerinte nem egyértelmű, Bálint György, illetve a szocialista frakció másik két tagja részese-e a városvezetésnek. A polgármester már több ízben kijelentette, hogy az MSZP-t nem tekinti a koalíció részének. Ám a szocialista Gaár Iván és Szilágyi Erika többször utalt arra, ők bizony annak tartják magukat, ezt pedig azzal támasztják alá, hogy időnként részt vesznek olyan egyeztetéseken, amelyekre a valódi ellenzéket, a fideszes képviselőket nem hívják el. Nagyon sok polgármesteri előterjesztést valóban nem szavaznak meg az MSZP-sek; ebből akár arra is lehetne következtetni, hogy ők is ellenzékiek, ugyanakkor a legfontosabb, mérvadónak számító rendelet, a költségvetés elfogadásánál az igen gombot nyomták meg – beleértve Bálintot is –, ami azt jelzi, mégis a városvezetés tagjai közé számítanak – véli a fideszes politikus.

Ez az áldatlan állapot nagyban megnehezíti az önkormányzat munkáját, hiszen a képviselő-testületi üléseken az értelmes, konstruktív viták helyett rengeteg idő, energia megy el a két ember hadakozásával. Másrészt emiatt Soproni hónapok óta nem tud megegyezni az MSZP-vel a személyi kérdésekről – Bálint pozícióit kellene betölteni –, így nem működik két bizottság, a vagyonkezelő felügyelőbizottságának pedig törvénysértő módon nincs elnöke – állítja a frakcióvezető.

Az, hogy ez a helyzet kialakult, elsősorban Soproni Tamás felelőssége – jelenti ki Lindmayer.

Ugyanis senki nem kényszerítette őt arra, hogy az önkormányzati választás előtt összefogjon azokkal a szocialistákkal, akik az elmúlt évtizedekben tönkretették a kerületet, többeket közülük jogerősen elítéltek. Bár jelenleg nem azok az MSZP-s képviselők ülnek az önkormányzat képviselő-testületében, akik személy szerint érintettek voltak ezekben a bűncselekményekben, de Soproni a kampányban együttműködött a párt akkor terézvárosi elnökével, Hatvani Csabával, vígan fotózkodott vele, közös szórólapot adtak ki, holott tudta, hogy őt kétszer is elítélték, először hivatali visszaélés, másodszor két Andrássy úti palota jogellenes eladása miatt hanyag kezelésben mondta ki bűnösnek a bíróság.

Sőt, Hatvani a hatalomra kerülésük után is meghatározó figura maradt az önkormányzatban, részt vett a koalíciós egyeztetéseken, szabad bejárása volt a hivatal épületébe, kulcsa volt az egyik szobába. Mára Hatvanit felfüggesztették a terézvárosi elnöki pozíciójából, de ez nem változtat azon, hogy több mint két évig itt garázdálkodhatott – teszi hozzá a fideszes politikus.

Antidemokratikusan működik az önkormányzat

Mindez persze nem változtat azon a helyzeten, hogy ebben a ciklusban az ősbűnt Bálint György követte el – vélekedik Lindmayer. Róla állapította meg pár hónappal ezelőtt a bíróság, hogy fedezetelvonó kölcsönszerződést kötött Hatvani Csabával, amelynek eredményként kár érte volna az önkormányzatot. A megállapodásuk következtében ugyanis Hatvanitól a végrehajtás során – a büntetőpere ítéletében ugyanis kártérítést is megítélt a bíróság, de a politikus önként nem fizetett – 14 millió forinttal kevesebb pénz folyt volna be a kerület kasszájába. Persze ezzel a megközelítéssel Bálint nem ért egyet, ezért viselkedik időnként elfogadhatatlan módon, de az is igaz, hogy Soproni Tamás is többször hergeli, provokálja – állítja a kormánypárti politikus. 

S bár Bálint hozzászólásainak, javaslatainak minősége, stílusa oly-kor-olykor kritikán aluli, néhány esetben jogos megállapításokat tesz, és ezzel nagyon érzékeny pontjára tapint rá Soproninak – jelenti ki a frakcióvezető. Az egykori szocialista képviselő sok munkát beleölt abba, hogy kiderítse, a Jókai téri beruházás közbeszerzése körül számos szabálytalanság – talán törvénysértés is – történt, de a képviselő-testület többsége nem volt hajlandó megszavazni azt a Fidesz által benyújtott javaslatot, hogy a

polgármester emiatt tegyen feljelentést, forduljon az ÁSZ-hoz és a Közbeszerzési Hatósághoz.

De abban is van igazsága Bálintnak, hogy Soproni rengeteg pénzt költ a terézvárosiak pénzéből a saját marketingjére, fényezésére, amellyel azt kívánja elfedni, hogy valójában semmi érdemlegeset nem tesz Terézvárosért – jelenti ki Lindmayer Viktor.

S abban is van igazság, hogy antidemokratikusan működik az önkormányzat, hiszen a Fidesz hosszú hónapokon keresztül nem kerülhetett be azokba a bizottságokba, testületekbe, amelyekben ellenőrizhette volna az önkormányzat és a cégeinek a tevékenységét. „Mára ugyan javult a helyzet, de még mindig nem kaptuk meg például a pénzügyi bizottság elnöki tisztségét, amely a politika aranyszabálya szerint az ellenzéknek jár, másfelől nem delegálhatunk a vagyonkezelő igazgatóságába tagot, holott ez a legfontosabb cég, s részt kellene vennünk az irányításában” – fogalmazott a frakcióvezető.

(Fotó: terezvaros.hu)

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nebelwerfer
2022. április 07. 18:32
Soproni tevékenysége a polgármesterséget megelőzően egy évi 8 millió forintos árbevételü családi Bt. vezetésében merült ki. Ennyi az összes élettapasztalata. Macskabarát, just like Homonnay.
zakar zoltán béla
2022. április 07. 11:57
a kanadai gomba mérgez
elégia
2022. április 07. 11:29
Ez a Soproni biztosan használható valamire. Polgármesternek nem való. Valami zárt helyiségben, emberektől távol, jelentéktelen ügyekkel birkózva napról-napra, eredménytelenül. Valami ilyesmit tudok elképzelni vele kapcsolatban.
h040183
2022. április 07. 11:21
Süllyed az egész kerület a moslékba!!! Akár a IX. kerület! Felelősségteljes vezető ilyenkor feloszlatná az önkormányzati közgyűlést és választásokat íratna ki!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!