Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ki mondja meg, ki a szélsőséges

2023. december 11. 11:06

A baloldali sajtó újabban az Orbán-kormány és az ötvenes évek között próbál párhuzamot vonni.

2023. december 11. 11:06
Ungváry Zsolt
Ungváry Zsolt
Vasárnap.hu

„Néhány hete egy német labdarúgó mérkőzésen a Leverkusen szurkolói molinójukra azt írták: csak két nem létezik. Lett persze Germániában nagy elhatárolódás és szélsőségesezés, hiszen a németeknél 2019 óta törvénybe van iktatva a három nem. (És ez nem a Trianon, vagyis a nem, nem, soha.) Nálunk Magyarországon az alkotmányban is benne van, hogy az apa férfi, az anya nő, tehát nálunk (még) az számítana szélsőségesnek, ha valaki kiírná, hogy 3 (vagy 25) nem létezik. A mi focidrukkereink persze ennél normálisabbak, tehát fel sem merül ilyesmi, de ha megtörténne, legfeljebb a konzervatív publicisták kicsit háborognának, kicsit nevetgélnénk, de nem indulna a bolondok ellen eljárás.

A minősítgetéseknek egy másik fajtája, amikor az ellehetetleníteni kívánt ellenfelet valamely történelmi borzalomhoz hasonlítva akarják lejáratni. A baloldali sajtó ezt alkalmazza, amikor újabban az Orbán-kormány és az ötvenes évek között próbál párhuzamot vonni.

Ezt is ajánljuk a témában

Ez pont annyira abszurd, igaztalan, történelmietlen és az akkori rezsim meghurcoltjainak a megalázása, mint korábban a nácikkal és Hitlerrel vont párhuzam. Ez azért is veszélyes, mert ha az ember azt hallja, hogy a Fidesz olyan, mint az MDP vagy az NSDAP, Orbán pedig egy Rákosi vagy egy Hitler, akkor az erről fogalmatlan állampolgár azt gondolhatja: na, ilyen a diktatúra, ilyenek a diktátorok, ilyen volt Sztálin, Rákosi, Hitler, hát ez azért nem is olyan durva. Másfelől Orbán fiatal(abb) hívei úgy is gondolkodhatnak: ha Orbán (aki szemlátomást demokrata, hazafi stb.) olyan, mint Rákosi vagy Hitler, akkor azok is derék emberek, és csak az Orbánról is mindent összehazudozó stand up-osok, színészek és újságírók keltették róluk azt a tévképzetet, hogy gazemberek voltak.

Itt aztán végképp kicsúszik a talaj a lábunk alól, és csakugyan minden zavarossá válik. No, ott aztán lehet halászni…”

Nyitókép: Kisbenedek Attila/AFP

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2023. december 11. 19:19 Szerkesztve
Hol találkoztál ilyennel? "A személyi kultuszú diktatúrákban (leggyakrabban a totalitárius egypártrendszerű országokban) a politikai vezetőt tilos bírálni, tilos például a gúnyolódó karikatúrák készítése, sőt tilos a vezetővel szemben a magánszférában megnyilvánuló kritika, tiszteletlenség, viccelődés is, amit többnyire a titkosrendőrség ellenőriz." Wiki "A személyi kultuszt általában az adott ország tömegtájékoztatási eszközei, kultúrpolitikája, oktatási rendszere gerjeszti, sulykolja, kikényszerítve a népből a tiszteletet a vezető iránt. Ez gyakran abban mutatkozik meg, hogy még életében középületeket, utcákat, településeket neveznek el az adott személyről, szobrokat, óriásposztereket stb. állítanak neki. A művészet nagy szerepet játszott a személyi kultusz létrejöttében." Wiki Az Orbán Viktor téren, az Orbán Viktor szobor alatt? /Személyi kultusz címszó Wikipédia/
2023. december 11. 19:13 Szerkesztve
"A destabilizációnak döntő szerepe volt Hitler hatalomra jutásában, mivel a német emberek azt várták Hitlertől, hogy amennyiben ő kerül hatalomra, akkor az utcai harcoknak vége lesz." Wiki Ezért utáljuk a balliberális destabilizátorokat a NoÁrokat és társaikat, mert nem akarjuk Gyurcsányt a szemkilövetőt és Dobrevet a magyar gyalázót!
Akitlosz
2023. december 11. 19:09
Van is párhuzam, lásd személyi kultusz.
tapir32
2023. december 11. 19:06
Nekünk az ellenzékről a diktatúra, Rákosi, Sztálin és tsi. jut eszünkbe. A DK-ról nekünk a Nemzetiszocialista Német Munkáspárt, a nácizmus és Hitler jut eszünkbe! Magyarország jogállam és demokrácia. A kelet-közép-európai új demokráciák azért vannak jobb helyzetben mint a régi nyugatiak, mert még nem követték el azokat a hibákat, amiknek a következményeitől a régi demokráciák szenvednek. Tanulva a hibáikból más úton járunk. Ilyen a fejlettebb demokrácia. Anakronizmus lenne nyugat-európai vagy amerikai mintára demokráciát építeni. Ez, a mi demokráciánk, mi ezt választottuk!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!