Adatvédelmi, sőt nemzetbiztonsági kockázatokat is rejt a bíráknak szóló kérdőív

2023. december 21. 16:02

Hiába anonim egy kérdőív, az online környezetben nem lehet 100 százalékig biztosítani, hogy ne lehessen visszafejteni valaki személyazonosságát az IP-cím alapján – mondta lapunknak Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnöke.

2023. december 21. 16:02
Baranya Róbert
Baranya Róbert

Több sebből is vérzik adatkezelési szempontból a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) által készített, a magyar bírák véleménynyilvánításáról szóló kérdőív, amelyet gyakorlatilag bárki kitölthet az egyesület honlapján keresztül és amiről korábbi cikkünkben írtunk – derült ki Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatal (NAIH) elnökének szavaiból. 

A NAIH vezetőjét a felmérés adatvédelmi szempontjairól kérdeztük, elsősorban azért, mert erre vonatkozónak csak a kérdőív alján, az „Adatvédelmi és cookie-kra vonatkozó irányelvre” kattintva csupán az adatfeldolgozást végző, amerikai SurveyMonkey angol nyelvű általános adatkezelési tájékoztatója jelenik meg. 

Holott Péterfalvi szerint 

ennél azért sokkal komolyabb, magyar nyelvű tájékoztatásra lenne szükség, méghozzá olyan konkrétumokkal, hogy mi az adatkezelés jogalapja, ki az adatkezelő, az adatfeldolgozó, milyen jogai vannak az ívet kitöltő személynek.

De emellett annak is szerepelnie kell benne, hogy amennyiben valakinek adatvédelmi problémája akad, akkor a NAIH-hoz fordulhat panasszal. Az nem elég, hogy valaki behivatkozik egy általános adatvédelmi tájékoztatót – jegyezte meg a hivatal elnöke. 

Péterfalvi Attila ennek kapcsán felhívta a figyelmet, hogy milyen részletes és konkrét adatvédelmi tájékoztatót tartalmaz a most már online is kitölthető nemzeti konzultáció. 

A NAIH elnöke arra is kitért, hogy 

hiába anonim a kérdőív, az online környezetben nem lehet 100 százalékig biztosítani, hogy ne lehessen visszafejteni valaki személyazonosságát az IP-cím alapján. 

Márpedig az online azonosító is személyes adatnak minősül. 

Egy lapunknak nyilatkozó jogász ezzel kapcsolatban arra is felhívta figyelmünket, hogy 

akár nemzetbiztonsági kockázatot is rejthet magában, ha egy amerikai adatkezelés során az IP cím alapján beazonosítanak magyar bírákat. 

Ahogy előző cikkünkben beszámoltunk róla, a kérdőív egyebek mellett azt akarja kideríteni, hogy a bírák milyen módon, témákban, fórumokon fejthetik ki véleményüket, el kell-e kerülniük a politikai elkötelezettség látszatát vagy kötelesek-e felszólalni a jogállamiság és a bírói függetlenség védelmében, amikor „ezek az alapvető értékek veszélybe kerülnek”.

De olyan kérdés is szerepel benne, hogy „Ön szerint az elmúlt 5 évben általánosságban hogyan változott a bírói véleménynyilvánítás szabadságának helyzete Magyarországon?”, illetve „Menyire számíthat és kitől védelemre, ha támadás érné, mert élt a véleménynyilvánítás szabadságával?”

Nyitókép: Ítélethirdetés a Szolnoki Törvényszéken (FOTÓ:MTI/Mészáros János)
 

 

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alexandrosz-2
2023. december 21. 19:36
Ok. De ki, kik ellen indult eljárás? Senki ellen se. No ennyit is ér ez a balfasz, meg a komplett ner, poltostól, pintérestől, vétótlan köpcös gecistől. Szart se érnek.
Galerida
2023. december 21. 16:46
Elkeserítő, hogy a mezei pockok (Microtus arvalis) mekkora veszteséget okoz az országnak, de ez meg sem közelíti a bírák okozta károkat.....
P_F_Juli
2023. december 21. 16:37
"hiába anonim a kérdőív, az online környezetben nem lehet 100 százalékig biztosítani, hogy ne lehessen visszafejteni valaki személyazonosságát az IP-cím alapján. " Ez pontosan így van. Sokan azt képzelik, ha bármely oldalra fölregisztrálnak, mindent megengedhetnek maguknak, mivel egy rejtett név alatt névtelenek. Ez nem így van. A személy lehet rejtett, de maga az eszköz, amit használ, az bármikor beazonosítható, és az adott személy fölkutatható, ha éppen erre van szükség. Ma már minden eszköz, ami internethez kapcsolódik, nyilvántartott. Innentől pedig a beazonosítás gyerekjáték. Ha ezek az adatok egy külföldi informatikai szolgáltató, vagy adatgyűjtő szerv birtokába kerül, a beazonosított eszköz tulajdonosát bármikor bármely adathalmazzal kapcsolatba hozhatják. A kommunikációs eszközökön továbbított kommunikáció vagy adattartalom begyűjthető, ami elemzésre alkalmas, az azonosító adatok alapján pedig kész a párosítás is.
files32
2023. december 21. 16:33
Csak annyira, mint a Nèpnemzethy Inzultáció.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!