A valódi segítés nem a halálba segítés, nem létezik gyilkos szeretet

2023. december 08. 16:36

Ha egy idős hozzátartozónk beteg, nem azon gondolkodunk, hogy jobb volna talán, ha nem élne.

2023. december 08. 16:36
null
Székely János
Magyar Kurír

„Ha egy beteg gyermek születik, a szülei szíve azt diktálja, hogy szeressék, segítsék őt minden lehetséges módon. Ha egy idős hozzátartozónk beteg, szeretnénk minden módon mellette lenni, kifejezni a szeretetünket, enyhíteni a fájdalmait. Nem azon gondolkodunk, hogy jobb volna talán, ha nem élne.

Ha valaki egy vonat elé akarja dobni magát, természetes, hogy odafutunk, és megakadályozzuk. Milyen torz is volna az a társadalom, ahol azt mondanánk, hogy ez az ő döntése, nem szabad ebben őt senkinek sem megakadályozni.

Egyesek persze azt mondhatnák, hogy más egy súlyos, gyógyíthatatlan beteg esete. De valóban annyira más? A lelki sebek és fájdalmak nem lehetnek néha sokkal súlyosabbak, mint egy testi betegség?

Ezt is ajánljuk a témában

Miért van az, hogy a Föld 195 országából eddig csak 13-ban engedélyezték az aktív eutanáziát (teljesen: Belgium, Hollandia, Luxemburg, Portugália, Spanyolország, Kolumbia, Új-Zéland; részlegesen (az öngyilkosságban való segítségnyújtást – a méreganyag megvételét, odavitelét stb.): Ausztria, Finnország, Németország, Svájc, Kanada, az USA 6 állama)? Miért van, hogy a WHO úgy nyilatkozott, hogy a palliatív kezelések mai fejlettségénél okafogyottá vált az eutanázia engedélyezésének kérdése?

Miért nyilatkozott úgy a Magyar Orvosi Kamara, hogy az orvos az életre esküdött, ezért nem támogatják az aktív eutanázia bevezetését, és ha ez mégis megtörténne, kérik, hogy azt ne az orvosoknak kelljen elvégeznie?

Miért van benne a Hippokratészi, ősi orvosi esküben (Kr. e. VI. sz. körül), hogy »senkinek halálos mérget nem adok még akkor sem, ha kéri, és nem segítek hozzá egyetlen asszonyt sem magzata elhajtásához«.

Azért van ez így, mert az emberi élet végtelen érték. Az ember nem olyan, mint egy bogár, amit, ha végzetesen megsebesült, eltaposunk, hogy ne szenvedjen.

Az emberi életnek sokszor a legutolsó, fájdalmas szakasza a legfontosabb, legértékesebb. Néha ilyenkor mondja ki valaki az élete legfontosabb szavait: szeretlek, bocsáss meg, vigyázz rá, hiszek.

A keresztény ember is úgy gondolja, hogy joga van mindenkinek arra, hogy méltósággal meghaljon. Nem szabad senkit arra kényszeríteni, hogy mesterséges, rendkívüli eszközökkel a lehető legtovább meghosszabbítsa a földi életét. Ha a beteg kéri, engedni kell, hogy természetes halállal meghalhasson, hogy a rendkívüli kezeléseket beszüntessék.”

Nyitókép: Pixabay

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 29 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harula
2023. december 09. 21:19
Ez megint olyan téma, amivel kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Lattam közeli hozzatartozómat rakban elmenni. Az utolsó hetek..... Többen írták hogy majd visszaélnek vele. Mivel az ember már csak ilyen sajnos erre van esély. De azt azért tudni kell (ene), hogy az eutanázia sehol sem a rokonok stb döntése, hanem azé aki nem akarja folytatni az életét. És ennek akkor is így kell maradnia ha valaki korabban nem nyilatkozott erről vagy már nincs olyan állapotban hogy ezt megtegye. Szóval igen én pro eutanazia véleményen vagyok, de csakis nagyon pontosan körülhatarolt esetekben és a szenvedő ember kifejezett hivatalos nyilatkozata alapján.
kokrowatz-0
2023. december 09. 18:16
akkor te még nem láttad közeli hozzátartozódat reménytelenül szenvedni. magamnak sem kívánom.
llnnhegyi
2023. december 09. 15:42
Bárkire rafoghatjak " Ő kérte a kötelet, mérget,fejbevágást, üres medencébe fejesugrást ...stb..! Tiltott kérés maradjon.
Chardonnay99
2023. december 09. 14:26
Az gond, hogy nem lesz megállás, hanem egyre jobban kiterjesztenék ezt a jogot, míg végül kényszerítik az eutanáziát, akkor is, ha a beteg nem akarja. Csak szépen, lassan főznének meg minket, a kötelező eutanázia érdekében.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!