Lopjátok szét az államot!

2023. november 05. 19:47

Jó lenne olyan világban élni, ahol nem a hatalom osztogatja szét nagy kegyesen a saját pénzünket.

2023. november 05. 19:47
Herczeg Márk
Herczeg Márk
444.hu

„Olyasmit persze nem kell vállalni, amit az ember nem szívesen tesz meg, vagy ami egyenesen ártalmas, például senki ne dolgozzon pénzért kisebb-nagyobb társadalmi csoportok ellen uszító kormányzati kampányon vagy olyan beruházásokon, amik a megvalósulásuk után is csak viszik a pénzt. De ha adott esetben semmi kárt nem okozunk vele, és nem kíván több fáradalmat, mint ugyanannyiért tényleges munkát végezni valahol az államtól távol, akkor nyugodtan fel lehet venni a támogatást.

Elnézve Balásy Gyula, Rogán Cecília, Somlai Bálint vagy Tiborcz István költekezéseit, náluk még annál is jobb helyen van a közpénz jellegét elvesztett közvagyon, aki azt simán csak elissza, ráadásul kb. semmivel sem lenne kisebb demokratikus felhatalmazása rá.

De ha valaki esetleg attól tartana, hogy állami támogatással a zsebében már nem kritizálhatná hitelesen az orbánizmust, vagy hogy majd Demeter Szilárd mutogat rá mint a rendszer haszonélvezőjére, egyet se féljen! A felvett pénzt adja oda rászorulóknak, és nyugodtan kritizálja tovább a kormányt, amiért az szétveri a társadalmi alrendszereket, és például a hajléktalanokat meg a rajtuk segítőket hatóságilag üldözi.

Lehetne erre azt mondani, hogy ha ilyen példával járunk elöl, akkor semmi sem akadályozná a kormányoldalt, hogy ugyanígy megpályázzon mindent, és nyerjen, de szerencsére enélkül is pontosan ezt csinálja. A hasonlóan eljáró honpolgár legfeljebb annyit érne el, hogy legalább a közvagyon egy kis része ne milliárdosokhoz és barátaikhoz kerüljön. De már ez is több, mint a semmi.

Jó lenne olyan világban élni, ahol nem a hatalom osztogatja szét nagy kegyesen a saját pénzünket, az állam pedig tenne valamit a hátrányos helyzetűekért. De be kell látni, hogy amíg leválthatatlan kleptokratáké az irányítás, ilyesmiben nem reménykedhetünk, a közügyekre pedig legfeljebb annyi hatásunk lehet, hogy ha kellő erővel szólalunk fel, az állampárti média az egész családunkat rommá buzizza.

Úgyhogy ne szidjuk le vagy röhögjük ki azokat a barátainkat, akik állami támogatást kapnak, hanem gratuláljunk nekik, hogy megcselekedték, amit megkövetelt a haza.”

***

Nyitókép: Andrzej Rostek/Getty Images

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2023. november 10. 06:49
Bírom amikor az ÁVH-sok szétlopásról beszélnek nagyapám földje, nyugdíjam fele bánta a reform tevékenységeteket.
syphax-2
2023. november 07. 07:30
P.S.: Az "állam"--MINDEN ÁLLAM AZ EGÉSZ VILÁGON-- UGYANIS: NEM TUD PÉNZT-ANYAGI JAVAKAT "CSINÁLNI-ELŐÁLLITANI-GYÁRTANI-KITERMELNI", ARRA CSAK A DOLGOZÓ, ÉRTÉKET TEREMTŐ-TERMELŐ EMBERI KÉZ ÉS AGY ALKALMAS. Tehát közvetlenűl és direkte-és elvileg--egyetlen államnak sincs úgynevezett "saját" pénze, hanem csak AZ A PÉNZE VAN(!) AMIT A POLGÁRAITÓL A VÁLASZTÓPOLGÁRAITÓL KAP ILL.TŐLÜK ADÓKÉNT S IGY-ÚGY BESZED--TÖRVÉNYESEN MEGÁLLAPITOTT RENDBEN ÉS MÓDON. DE "AZ" VAN(!!!) ÉS CSAK AZ VAN, MERT MÁS PÉNZ NINCS ÉS NEM IS LEHET. HISZEN AZ "ÁLLAM" ÉS A "KORMÁNY" NEM GYÁR ÉS VÉGKÉPP NE "PÉNZGYÁR"!!! IRÁNYITÓ HATALMA ELLENÉRE SEM "AZ".
syphax-2
2023. november 07. 07:15
"....Jó lenne olyan világban élni, ahol nem a hatalom osztogatja szét nagy kegyesen a saját pénzünket, .." NEM ÉRTI A DEMOKRATIKUS TÁRSADALMII RENDET(!!!) "AZ," AKI ILYEN MONDATOT LEIR, PONTOSABBAN: LEIRNI MERÉSZEL NAGY- NAGY DILETTÁNS TUDATLANSÁGÁBAN. UGYANIS: A NÉGYÉVENKÉNTI DEMOKRATIKUS VÁLASZTÁSOK ÉRTELME PONT "AZ", HOGY EZ ELKÖVETKEZŐ 4 ÉVBEN MELYIK ÉS MILYEN POLITIKAI ERŐ(!!!) KEZELI ÉS BIRTOKOLJA A HATALMAT!!! TEHÁT A HA-TAL-MAT(!!!): AZAZ AZ ANYAGI ESZKÖZÖKET KÖZPÉNZEKET, ÁLLAMI KÖZGONDOLKODÁST, JOGALKOTÁST STB...STB,,,ÉPP "EZ"--ÉS NEM MÁS--A PARLAMENTÁRIS VÁLASZTÁS ÉRTELME, TARTALMA ÉS LÉNYEGE. ENNÉLFOGVA: AZ ADÓKÉNT BEFIZETETT PÉNZEK MÁR NEM--MONDOM MÁR NEM(!!!)-- "SAJÁT" PÉNZEI A VÁLASZTÓPOLGÁRNAK, HISZEN AZOKAT TÖRVÉNYES ADÓK-KÉNT MÁR ÁTRUHÁZTÁK-ÁTADTÁK AZ ÁLLAMNAK: HASZNÁLATRA A KÖZJÓ GYAKORLÁSÁNAK ANYAGI FORRÁSAIUL. IGY AZOKKAL A PÉNZEKKEL NEM(!) RENDELKEZIK MÁR A VÁLASZTÓPOLGÁR, HANEM AZ ÁLLAMI "PÉNZÜGY". HISZEN AZ MÁR AZ ÁLLAM "SA-JÁT-JA"!
Karbantartó9
2023. november 07. 07:07
Jó lenne olyan országban élni, ahol a nem külföldi érdekek mentén írna firkálmányt az ellenzék, jó lenne olyan országban élni, ahol az ellenzéki firkász nem csak azt zokogja el a legócskább irígy proli stílben, hogy mit nem kéne, hogy nem kéne, hanem azt is, hogy mi lenne a jó irány. Egyrészt: a pályázqtok nyíltak, tessetek megfelelni, lehet myerni! Ha mutyit érzel jelentsd fel, vidd a bizonyítékaidat az RTL Klubra, szívesen bemutatják. Másrészt: mégis mit vársz a Fidesztől? Azt, hogy az egybites ellenzéket pénzelje, tanítgassa, hogyan kell saját magát leváltani? Azt megkapjátok amerókából, a 30 aranyat a nemzetárulásért. Tessetek azzal megelégedni!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!