Kiderült: ezért fogadták el a vállalkozók a jelentős minimálbér-emelést

2023. november 16. 15:40

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára arról is beszélt, hogy mi volt számukra a legérzékenyebb kérdés az elmúlt egy évben.

2023. november 16. 15:40

Megállapodtak a szakszervezetek, a munkáltatók és a kormány a minimálbér és a garantált bérminimum emeléséről – értesült a Mandiner Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) csütörtöki ülését követően. A minimálbér 15 százalékkal emelkedhet. Bruttó összege így 232 ezer forintról 266 800 forintra nőne, a garantált bérminimum pedig 10 százalékkal nőhet, bruttó 296 400 forintról 326 ezer forintra.

A Világgazdaság a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkárát kérdezte arról, hogy mentek bele a vállalkozók a minimálbér-emelésbe. „Két okból fogadtuk el végül: az egyik, hogy a kormányzat jó előre meghosszabbította a Széchenyi-kártya fedezetét. A mostani kamatválságban nem tudnak felvenni piaci alapú hitelt a kkv-k, a Széchenyi-kártya program pedig egy mentőöv, amely biztosítja a hitelezést a kedvező 5 százalékos kamatozás mellett.

Másrészről a kormányzat az energiahatékonyság terén is tett erőfeszítéseket, ez volt a legérzékenyebb kérdés az elmúlt egy évben.

Ez két olyan elem volt, amely miatt az óvatos keresletélénkítésre törekvő gazdaságpolitikának bizalmat kellett szavaznunk” – fogalmazott Perlusz László.

Az is kiderült, hogy szociális szempontból is fontosnak gondolták,

mivel „szükségesnek láttuk ugyanis, hogy fennmaradjon a munkavállalók életszínvonala” – mondta a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.

A nyitókép illusztráció. Fotó: MTI/Vasvári Tamás

 

Összesen 10 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. november 17. 08:20
Csak ne járjon ez is újabb forint nyomtatással/kibocsájtással és emiatt - az összeszereldék exportját és hazai költségmegtérülését nominálisan segítő - forint árfolyam romlással. Jobban szerettem volna ha a forint árfolyam javul 15-20%-ot, hogy ugyanannyi pénzből többet és jobbat vásárolhassak.
Nehidd El
2023. november 16. 18:48
A vállalkozók-munkaadók sokkal nagyobb szociális érzékenységről tettek tanúbizonyságot, mint az álbaloldali (őskomcsi) szakszervezetek, amelyek ezt a megállapodást még fel is akarták rúgni.
bodrigyuri
2023. november 16. 16:25
15 % nem jelentős ilyen infláció mellett.
files32
2023. november 16. 16:13
"jelentős minimálbér-emelést" 🤣🤣🤣🤣🤣
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!