Emlékszik még a szankciókra? Most készítik elő az újabb csomagot Brüsszelben

2023. november 12. 09:03

Hortay Olivér, a Századvég elemzője szerint az európai lakosság többsége nem támogatja az önsorsrontó lépéseket.

2023. november 12. 09:03

„A bolgár kormány nemrégiben bejelentette, hogy az Oroszországból érkező gázszállítások után egy megawatt óránként 10,2 eurós összeget kell fizetni” – fogalmazott Hortay Olivér, a Századvég Energia – és Klímapolitika Üzletág vezetője a Mandiner Reakció legutóbbi adásában. Kifejtette, ez nagyon magas ár, a tranzitdíj körülbelül 20-szorosa. A bolgár kormány úgy nyilatkozott, abba az irányba kívánják terelni azokat az országokat, amelyekhez orosz gáz érkezik, hogy minél gyorsabban leváljanak az orosz energiaforrásról. A valódi indokot azonban nem lehet pontosan megmondani.

Ezt is ajánljuk a témában

Mit művel Bulgária?

A szakértő rámutatott, ez a lépés nem csak az orosz gáz érkezését nehezíti meg, hiszen a gázmolekulákon nincsen országjelzés, hanem a más országokból jövő energiahordozókét is. Ha pedig a Gazprom nem fizeti ki a brutális sarcot, és az európai intézmények sem lépnek közbe, akkor akár ellehetetlenülhet a szállítás az egyetlen olyan vezetéken, ami még a régiónkba, így Magyarországra gázt szállít. Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság ebben az ügyben még szólalt meg, csak reménykedni lehet, hogy a tettek mezejére lép.

Most is folyik a tárgyalás a tizenkettedik szankciós csomagról”

– mutatott rá Hortay Olivér, felidézve egyúttal, az unió éppen azért nem vezette be a gázembargót, mert Magyarországgal egyetemben több ország is jelezte: nem tudják megoldani máshogyan a gázbeszerzésüket. Ugyanakkor a számokból látható, csökkent az orosz vezetékes földgáz mennyisége, és a cseppfolyósított gáz mennyisége megnövekedett. 

Szóba került, hogy Európa az orosz gáz kiesésével már most nagy mértékben ráhagyatkozik az amerikai energiahordozókra. Ha egy amerikai politikus kívánna stratégiai autonómiát, mint amelyet Macron is követelt Európának, azt az amerikai sajtó nem kérdőjelezné meg. Ezzel szemben a francia elnök korábbi nyilatkozatát szétszedték a médiában, azonnal megtámadták.

Emlékeztetett:

Németország a szankciók bevezetésének elején azt mondta, fel vannak készülve az orosz gázról való leválásra, azt megújuló energiaforrásokkal helyettesíteni fogják, viszont közel sem így történt a gazdasági mutatók alapján.

„Már a háború kirobbanásakor  látható volt, hogy az európai tagállamok lakosságának többsége azokat a szankciókat nem támogatja, amelyek veszélyeztetik az egzisztenciájukat” – mondta Hortay Olivér, megjegyezve, az emberek legfeljebb azokat a szankciókat támogatják, amelyek nem járnak közvetlen hatással. Más kérdés, mit léptek végül a kormányok.

A teljes beszélgetés itt megtekinthető:

Létezik-e szuverén Európa?

Hortay Olivérnek Fűrész Gáborral közösen hamarosan új könyve jelenik meg Egy új hidegháború küszöbén – három mítosz, amelyet megdöntött az orosz-ukrán konfliktus címmel.

A címadással kapcsolatban a szerző megjegyezte, jelenleg ugyanaz a folyamat történik, mint a hidegháború elején. Véleménye szerint Oroszország azt is megpróbálta, hogy Ukrajna megtámadásával lép-e valamit az Egyesült Államok, és ezzel gyengül-e pozíciója. Szerinte a jelenlegi erőpróbában az EU a leggyengébb fél, meglévő erejét sem képes kihasználni megfelelően, az unió egy „befejezetlen felemás birodalom”. A könyvükben úgy magyarázzák, hogy

az EU súlyos irányítási válságban szenved, például azért, mert az egyik oldalról erős föderalista törekvés feszíti,

habár az elmúlt több mint 15 évben bebizonyosodott, amit a föderalisták szorgalmaznak, az nem működik a válságok kezelésében. 

Volodimir Zelenszkij a napokban bejelentette, 2024-ig meghosszabbítják a földgázexportjuk tilalmát. Hortay szerint nagyobb hatása volt annak, amikor az ukrán Naftogaz a vonatkozó határidő lejárta előtt mintegy egy évvel, egészen váratlanul közölte, nem hosszabbítják meg az orosz gázszerződést, pedig az országnak nagyon számít a gáztranzit, így kiesik majd ez a bevételi forrás. Ezzel az EU-s támogatásért folyó alkudozásban próbálhat Kijev jobb pozíciót kiharcolni magának.

Mi lesz a magyar rezsicsökkentéssel?

Ami a magyarországi helyzetet illeti, Hortay Olivér úgy értékeli, hogy „az Európai Bizottság oldaláról a rezsicsökkentés támadás alatt áll”, ami politikai indíttatású. Kitért emellett arra is, hogy

akik a mostani energiaválság idején nem vezettek be szigorú hatósági szabályokat, energiaár-támogatási programokat, azoknak súlyos károkat szenvedett a gazdaságuk.

Magyarország nem ebbe a körbe tartozik.

Ezt is ajánljuk a témában

nyitókép: MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Összesen 77 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. november 16. 13:58
Lerántotta a leplet az amerikai lap: így áramlik az orosz olaj az amerikai hadsereghez Az Egyesült Államok nagyon cseles módszerrel szerzi be a szükséges olajat. A szövetségi kormány egy milliárd dollárral támogatva az orosz költségvetést és ehhez hozzáadódnak a profitbarát jenki kereskedelmi vállalkozások. https://mandiner.hu/kulfold/2023/11/lerantotta-a-leplet-az-amerikai-lap-igy-aramlik-az-orosz-olaj-az-amerikai-hadsereghez + faipari termékek, bútoripari alapanyagok, acél és alumínium kb havi 4-6 milliárd dollár értékben és az uránoxid talán évi 1,5-2 milliárdért. Végül is kell a hadiipari megrendelés az US nehéz és gépiparának, a mikroelektronikai vállalkozásoknak és hadsereg készleteit sem árt frissre cserélni.
Zolt
2023. november 14. 20:32
Elméletieg akár igaz lehet. De ,mi van ha ez a 10 euro nincs benne a szerződésben és ha ezt meglépik 20 eu.val növelik a kapott árat. Másik verzíó 0 gáz. Szerződés szegés miatt. Fura,minden áron azt akarják elérni,ne lehessen megvenni a gázt olcsón,csak iszonyat árakon. Finggal akarnak főzni fűteni? Szerintem
masikhozzaszolo
2023. november 12. 11:29
/Arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Bizottság ebben az ügyben még szólalt meg, csak reménykedni lehet, hogy a tettek mezejére lép./ Nehéz a magyar.
bagira002
2023. november 12. 11:16
Genusnextgen 2023. november 12. 10:48 Bezzeg ám , Gyurcsány az autópályákat külföldnek 30 évre eladta , bárki furikázik autópálya díjakat brüsszeli uraság vágja zsebre , kitalicskázzák . Figyelmedbe ajánlom Gyurcsány elvtárst vond felelősségre.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!