Alaposan a körmére néz a kormány annak a munkáltatónak, amelyik vendégmunkásokat venne fel

2023. november 09. 17:43

Szigorodik a vendégmunkások magyarországi tartózkodásával és munkavállalásával kapcsolatos törvény. A Mandiner információi szerint a nyáron megszavazott vendégmunkás-törvény alapjaiban nem változik, de sokkal nagyobb védelmet kapnak a hazai munkavállalók.

2023. november 09. 17:43
Nagy Kristóf

Döntött a kormány az idegenrendészeti törvény szigorításáról, ezzel együtt szigorodik a vendégmunkások magyarországi munkavállalását szabályozó, október elején felfüggesztett törvény is – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt közölte: 

meghatározott jogcímeken lehet csak az országban tartózkodni, aki pedig bevándorlóként a magyar törvényeket nem tartja be, azt ki kell toloncolni Magyarországról. Vendégmunkásokra csak akkor van szükség, ha már nincs elegendő hazai munkavállaló az adott munkahely ellátására, ám ebben az esetben is csak kvóta alapján lehetséges a vendégmunkások alkalmazása. 

Ezt is ajánljuk a témában

A Gazdaságfejlesztési Minisztérium október elején jelentette be, hogy a júniusban megszavazott új vendégmunkás-szabályozást és a hatályos idegenrendészeti szabályozást is felülvizsgálja: tovább szigorítja a bevándorlással és a munkavállalással kapcsolatos szabályokat. A magyar munkaerő és a magyar lakosság védelme érdekében átfogó beavatkozásra van szükség a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi tartózkodását és foglalkoztatását érintően.

Ahol felvehető hazai munkaerő, oda nem jöhet vendégmunkás

A legfontosabb változás a hamarosan megjelenő módosításban, hogy 

szigorúan és számon kérhető módon előírja a munkáltatóknak, hogy csak abban az esetben kérhet engedélyt vendégmunkások foglalkoztatására, ha kétséget kizáróan igazolta, megpróbált hazai munkaerőt toborozni az adott területre. 

Meghatározzák majd a harmadik országból érkező munkaerő maximális létszámát is. Úgy tudjuk, a létszámigényt is pontosan felméri a kormány a munkáltatók jelzése alapján, valamint a betöltetlen álláshelyek számának figyelembe vételével.

A felfüggesztett szabályozás nem védte kellően a magyar munkavállalókat

Szabó Imre Szilárd, a Munkástanácsok Országos Szövetségének ügyvezető alelnöke a Mandiner megkeresésére elmondta: fontos, hogy a harmadik államokból érkező személyek jogcím szerint legyenek meghatározva. Ez azt jelenti, hogy legyen világos és elkülönült szabályozás a harmadik országbeli vállalkozókra (önfoglalkoztatókra) és az itt dolgozó vendégmunkásokra is. 

A korábbi tervezettel szemben a fő szakszervezeti kritika az volt, hogy nem rendezte megnyugtatóan annak igazolását, hogy a munkáltató hogyan, mikor, s milyen eljárás keretében próbált magyar munkavállalókat felvenni az adott munkakörbe azt megelőzően, hogy engedélyt kért volna vendégmunkások foglalkoztatására.

Szabó Imre Szilárd kiemelte, a cél világos: amíg van magyar munkaerő, elsőbbséget kell, hogy élvezzen. Fontos továbbá, hogy megfelelő idegenrendészeti szabályok szülessenek és a szociális dömping árnyoldala elkerülje a magyar gazdaságot, azaz az országban megjelenő vendégmunkások ne eredményezzék a bérek letörését és a munkajogi feltételek romlását.

Ez a munkaerőhiány már nem ugyanaz, mint a járvány előtt

A 2020-as világjárvány előtt jellemző munkaerőhiány nem hasonlítható össze a mostani helyzettel, ezért a toborzási gyakorlaton is változtatniuk kell a vállalkozásoknak – mutatott rá átfogó tanulmányában az Európai Szakszervezeti Szövetség. Ebben megállapítják,

míg a járvány előtt a jól képzett szakemberek hiányoztak, addig ma a betöltetlen álláshelyek nagy része már azért marad üresen, mert a munkavállalók nem akarnak olyan munkahelyeken dolgozni és olyan pozíciókat betölteni, amelyek alacsony színvonalúak, rossz munkakörülmények jellemzik és a legfontosabb, hogy viszonylag keveset fizetnek. Főleg úgy, hogy van választási lehetőségük.

Ez a jelenség Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban soha nem látott fluktuációhoz vezetett a járvány utáni újranyitás időszakában, de a fejlett országok mindegyikében megjelent. Sok munkavállaló akár több év tapasztalattal a háta mögött és a szakmájában elért képzettség és szakmai eredmények ellenére is munkahelyet váltott, vagy pályát módosított. 

Éppen ezért a vendégmunkások szigorúan szabályozott beengedése sok munkakörben ma már a cégek egyetlen lehetősége arra, hogy növekedhessenek, beruházásokat hajthassanak végre. A készülő szabályozás csak meghatározott időre engedi a vendégmunkások országon belüli tartózkodását. A törvénysértő magatartás esetén, vagy ha az érintett munkaviszonya megszűnik, azonnal el kell hagynia az országot. A vendégmunkásként érkezők letelepedési engedélyt nem kaphatnak és családegyesítésre sem lesz lehetőségük.

Nyitókép: Getty Images

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nyugatiszél
2023. november 10. 17:21
Amikor már bent van az országban pár százezer, akkor az EU majd kötelezővé teszi a családegyesítést. Következő lépés, hogy az éppen regnáló párt, ha rosszul áll egy választás előtt, egy tollvonással szavazati jogot ad majd nekik. De még ha nem is lesz így, én akkor se akarok idegeneket magam és a családom környezetében. Milyen dolog ez már, hogy egy alföldi faluban pakisztániakkal állok sorban a pénztárnál? Miben különbözünk a hanyatló Nyugattól? Legyen akár nulla növekedés, majd átcsoportosítjuk Lölő és a Vő pénzeit, de maradjunk meg magyarnak!!
Sztrovacsek
2023. november 09. 20:24
Naaaa... Hagyjuk a mószert, gyerekek!
Zsolakomarom
2023. november 09. 19:22
Ha Orkban mondja, akkor elhisszuk nem akarunk parhuzamos tarsadalmakat, kiveve, ha a multik inkabb olcso niggert kernek a "draga" magyarok helyett :))
greg
2023. november 09. 18:48
Pontosan ez kellett még így már tök ugyan olyanok leszünk mint a nyugat. Miért maradna itthon a fiatal ha ugyan az a hömpölygő szarfolyam árad vele szembe mint London, Párizs utcáin.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!