A kormány kordont bont – a tőke előtt

2023. november 20. 19:20

A vendégmunkás-import valójában csak egy belépési pont a teljes magyar munkajogi és munkavédelem fellazítására.

2023. november 20. 19:20
Schiffer András
Schiffer András
24.hu

„Néhány nappal ezelőtt a kormány törvényjavaslatot terjesztett a Ház elé, amellyel a munkaköri alkalmasság tekintetében általános jelleggel szűnne meg a kötelező orvosi vizsgálat. A tavasszal az akkunagyhatalmi lázálmok és a vendégmunkástörvény kapcsán úgy fogalmaztam: ha a kormány a béremeléseket kikényszerítő munkaerőhiányos állapoton úgy változtat, hogy – a sztrájkjog korlátozásával, a munkajogi védelem leépítésével párhuzamosan – a magyar melósnál alacsonyabb bérigényt támasztó, az európai munkajogi szabályokat még hírből sem ismerő, ráadásul kölcsönzött vendégmunkásokkal tölti fel a magyar munkaerőpiacot, azzal hosszú távon dönti be a magyar munkások béralkupozícióját.

Aztán a nyáron benyújtották az állam működésének további egyszerűsítésével összefüggő rendelkezésekről szóló törvényjavaslatot, amely kinyírta a munkavédelmi oktatást és az automatikus szakszervezeti tagdíj-átutalást. Ekkor arra hívtam fel a figyelmet, hogy a munkavállalóknak fogalmuk sem lesz, milyen tűzvédelmi szabályokat kell betartaniuk, ha csak odaadják nekik az általános tűzvédelmi szabályzatot, s képzeljük el, amikor a munka- és tűzvédelmi szabályzatokat az anyanyelvükön kívül más nyelvet alig beszélő, biztonsági előírásokat korábban alig látott vendégmunkások százezreinek lökik oda!

A benyújtott törvényjavaslat azt az előérzetet igazolja vissza, hogy a vendégmunkás-import valójában csak egy belépési pont a teljes magyar munkajogi és munkavédelem fellazítására. A liberalizáló rendelkezést ugyanis a versenyszférára irányadó Munka Törvénykönyve és munkavédelmi törvény mellett átvezeti a vendégmunkás-importtal aligha érintett közalkalmazottak, közszolgálati tisztviselők, kormánytisztviselők, különleges jogállású szerveknél foglalkoztatottak és a pedagógusok státusztörvényein is. A változás lényege az, hogy a munkaköri alkalmasság vizsgálata tekintetében alapértelmezetten megszűnik a kötelező orvosi vizsgálat, jogszabály azonban meghatározhat olyan munkaköröket és foglalkozásokat, amelyekben a továbbiakban is kötelező lesz az orvosi vizsgálat, illetve fakultatívan a munkáltatók is előírhatják ugyanezt.

Lehet persze bombasztikus túlzással vádolni a VDSZ közleményét, amikor azt kiáltja világgá, hogy »Halálba kergetheti a dolgozókat Semjén új javaslata«, a törvényjavaslat alapján viszont tényleg megszűnik az egyes tevékenységek során elszenvedett egészségkárosodás prevenciója, amelynek során kiderülhet, hogy a dolgozó egy akkugyárban mennyi nikkelt szippant be, vagy egy műszakos dolgozó keringési és szívelégtelenségi panaszban szenved. A VDSZ nem a levegőbe beszél: a komáromi akkumulátorgyár esetében a munkavállalók vérszintjében igen magas volt a nikkeltartalom és csak a szakszervezet követelésére kezelték a helyzetet.”

Nyitókép: Földházi Árpád/Mandiner

 


 

 

Karácsonyi előfizetési akció
az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik