Zsigmond Barna Pál: A vértanúk emléke arra is kötelez bennünket, hogy soha ne adjuk fel álmainkat és ne futamodjunk meg

2023. október 06. 18:14

Az államtitkár szerint vannak örök értékek, amelyekért küzdeni érdemes a végsőkig.

2023. október 06. 18:14

Az aradi vértanúk a magyar szabadságszeretet szimbólumai. Soha el nem alvó fáklyalángok, akik ma is, mint az elmúlt 174 évben mindvégig, kijelölik az utat számunka, az örökösök számára, megmutatva, hogy melyek azok az örök értékek, amelyek nem képezhetik alku tárgyát – hangsúlyozta Zsigmond Barna Pál, az Európai Uniós Ügyek Minisztériumának parlamenti államtitkára pénteken.

A politikus az aradi vértanúk emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésen a Fiumei úti sírkertben úgy fogalmazott: ezek az örök értékek a szabadságvágy, a hazaszeretet, a bátorság és a személyes áldozatkészség. „A tizenhárom mártír vértanú emléke arra is kötelez bennünket, hogy soha ne adjuk fel álmainkat és ne futamodjunk meg” – mondta. Hozzátette: vannak örök értékek, amelyekért küzdeni érdemes a végsőkig, még akkor is,

ha a célok megvalósulását csak a gyerekeink élhetik meg.”

 

Ezt is ajánljuk a témában

Zsigmond Barna Pál kiemelte: az aradi tábornokok bátrak voltak, és nem kerülték el a végzetüket. De tudták, hogy az áldozatvállalásuk nem önmagáért való, hanem életüket a nemzet oltárán, az ősök emlékéért és az utódok boldogulásának reményében áldozzák fel. A nemzeti szuverenitás vagy más néven a szabadság, az, hogy „saját sorsunkat mi határozhassuk meg olyan örök érték, amelyért a legnagyobb áldozat sem drága” – hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette: a hősök tisztelete kitörölhetetlen a magyar emberek szívéből. Zsigmond Barna Pál elmondta: a magyar igazság- és szabadságszerető nemzet, amely mindig egyenes derékkal állta a történelem viharait és nem hajlongott a nagyhatalmak kénye-kedve szerint. „Sokszor kellett megharcolnunk a szabadságért, mert másokkal ellentétben mi azt sohasem kaptuk könnyen, ajándékul” – fűzte hozzá.

Ezt is ajánljuk a témában

Az elfeledett aradi vértanúról született új musical a Madách Színházban

Kazinczy Ferenc legkisebb fia, Lajos szerelmes, bohém, szegény és céltalan ifjúból lesz az 1848–49-es szabadságharc hőse, majd az aradi várban Haynau foglyaként vár az ítéletre. A tizenötödik aradi vértanú alakja egy forradalmian új hangvételű musicalben elevenedik meg a Madách Színházban: a Tizenötödik című előadásról Szirtes Tamás rendezőt, a teátrum igazgatóját kérdeztük.

Az államtitkár szavai szerint ma is szükség van tisztánlátásra, bátorságra és bölcsességre, annak érdekében, hogy „jó irányba tudjuk tartani a nemzet hajóját a sorsunk tengerén”. Felidézte, hogy az elmúlt időszakban sosem látott kihívásokkal kellett megküzdeni, a többi között egészségügyi világjárvánnyal, gazdasági válságok sorával, milliónyi bevándorlóval és a szomszédban kirobbant háborúval. „Sokan nem értik vagy nem akarják érteni Magyarország békepárti álláspontját” – állapította meg a politikus, majd hozzáfűzte: „olyan világban élünk, amikor ahhoz is bátorság kell, hogy kimondjuk azt a szót, hogy béke.”

Úgy folytatta: a magyar kormány szilárdan kitart békepárti álláspontja mellett, nem enged semmilyen zsarolásnak, nyomásgyakorlásnak. „Elkötelezett és megbízható tagjai vagyunk mind a NATO-nak, mind pedig az Európai Uniónak, szövetségeseink álláspontját meghallgatjuk és tiszteljük. De szuverenitásunkból csak annyit vagyunk hajlandóak feladni, amennyit abból önként vállaltunk” – fogalmazott az államtitkár.

Kijelentette azt is:

nem akarunk lemondani a hitünkről, a gyerekeink neveléséről, a szuverén gazdaságpolitikánkról, a kárpátaljai magyar testvéreinkről.”

„Mi magyarként, magyar gyermekek által körülvéve képzeljük el a jövőnket és erről az útról nem tudnak bennünket letéríteni” – jelentette ki. Ma is „élnek köztünk árulók”, akik a haza sorsát kiszolgáltatnák külföldi érdekeknek” – fogalmazott. „Innen is üzenjük: nem fog sikerülni!” – nyomatékosította az államtitkár. Zsigmond Barna Pál hangsúlyozta: az aradi vértanúk emléke „örökké velünk marad”, ez a nap pedig emlékeztető a bátorságukról, az áldozatukról és a reményről. „A hősök halhatatlanok, mert a szabadság örök” – zárta beszédét .

A Batthyány-mauzóleumnál tartott megemlékezésen a kormány nevében Tuzson Bence igazságügyi miniszter és Zsigmond Barna Pál helyezte el a kegyelet koszorúit. Novák Katalin köztársasági elnök nevében Kun Szabó István vezérőrnagy, a Sándor-palota Honvédelmi Igazgatóság igazgatója koszorúzott, Orbán Viktor miniszterelnök nevében pedig Nagy János Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár helyezett el koszorút.

(MTI)

Ezt is ajánljuk a témában

Az aradi vértanúkkal együtt – egy időre – a magyar gazdaság fejlődése is sírba szállt

Hazánk fejlődésének egyik legjelentősebb szakasza volt a reformkor, amelynek a szabadságharc vérbefojtása vetett véget. 1849. október 6-án a tizenhárom magyar honvédtiszt kivégzése nem csak a magyar függetlenséget temette el, az aradi vértanúkkal együtt a gazdasági fejlődés is sírba szállt – szerencsére nem örökre, de a mélyrepülésnek csak évtizedek múlva a kiegyezés vetett véget.

***

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
istvanpeter
2023. október 06. 20:21
És ha már itt tartunk, a történelmi hűség kedvéért említsük meg, hogy a Habsburgok a római zsidónegyedből indulva hódították meg fél Európát, s maga a vérengző Haynau is zsidó volt.
Lombi
2023. október 06. 19:54
Ezt semjén is megérti, vagy magával rántja az egész koalíciót, mert nem áll le? A fidesz hagyja, vagy vitát indít erről, esetleg megszüntetik a koalíciót? Fontos lenne tudni. Nagyon fontos. A fidesznek is.
gyzoltan-2
2023. október 06. 19:31
Közeledik Október 23 is! 1956 október 6.-án ugyan mi történt Budapesten, és mi történt Párizsban, s mi minden történt Algériában, Egyiptomban, Izraelben, Londonban... Alakult, alakulgatott a nemzetközi színtéren a "magyar forradalom"... Javasolom a Mandiner felé, hogy napról napra mutassa be azokat a nemzetközi kényszerítő történéseket, melyek elvezettek a budapesti "forradalom" kitöréséhez, a budapesti szemafor zöldre váltásához, mely szabad utat engedett.., no, mihez is... Közel 70 év után, igazán megérdemelné a magyarság, hogy szembesüljön a tragikus valósággal...
gyzoltan-2
2023. október 06. 18:41
"A vértanúk emléke arra is kötelez bennünket..." -hogy végre szembenézzünk a hamis történelmünkkel, és helyén értékeljük a történteket! Talán az okostelefonos korosztálynak sem ártana, ha tárgyszerűen összeismerkednének Bonaparte Napóleonnal, történelem alakító tevékenységével, bukásának következményével.., melynek a magyar 1848-49-re ügydöntő, előre látható, kiszámítható, törvényszerűen bekövetkező tragikus hatása volt! A "Szentszövetségről" beszélünk, melynek léte, kötelezettség vállalása, eleve kizárta a forradalom sikerét..! -talán ez az esztelen megmozdulás, melynek vége elkerülhetetlen volt, más besorolást, más minősítést érdemelne! Mikor tudván tudható a tragikus vég, akár ki is mondható, hogy ami történt 1848-49-ben, az merénylet volt Magyarország, a magyarság ellen! -tessenek utánanézni, elgondolkodni..,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!